Πεπεισμένη για την ορθότητα των αποφάσεών της και αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διασφάλισης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων η καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να προστατέψουμε αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει στην ουσία κράτος σε λειτουργία οι σπείρες διακινητών έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν στη χώρα κρατικές δομές έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές.

Όμως και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ας σημειωθεί είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην αντιμετώπιση της κρίσης θα συμβάλλουν και τα μεγάλα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (Hot Spots) που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού θα πρέπει να βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή των Σύρων προσφύγων που ζουν στην χώρα».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Αγκελα Μέρκελ δείχνει να διαφωνεί με την εκτίμηση του ομοσπονδιακού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ ότι οι δυνατότητες της Γερμανίας να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες είναι «πεπερασμένες». Είναι πεπεισμένη ότι:«Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε μια ισχυρή χώρα, αλλά και επειδή αναζητούμε εντός και εκτός Ευρώπης λύσεις, με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών κυμάτων, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της κρίσης».

«Το κριτήριό μου δεν είναι οι δημοσκοπήσεις»

Παρά την πτώση της δημοτικότητάς της στη Γερμανία ως συνέπεια της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων», η Αγκελα Μέρκελ αποκλείει οποιαδήποτε παρέκκλιση από την μέχρι τώρα πορεία της λέγοντας: «Το κριτήριό μου δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. (…) Κριτήριό μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να δίνω λύσεις σε προβλήματα. Και σε αυτό επικεντρώνω την προσοχή μου. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της προκλήσεις».

Τέλος στο ερώτημα αν θα ήταν διατεθειμένη να φιλοξενήσει στο σπίτι της πρόσφυγες, όπως έκανε πρόσφατα ο βουλευτής του κόμματός της Μάρτιν Πάτσελτ, η καγκελάριος απάντησε ότι: «Σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους εκείνους που φιλοξενούν στα σπίτια τους πρόσφυγες. Όμως εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Αποστολή μου είναι να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το γερμανικό κράτος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ