«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα που κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν, επειδή στους τελευταίους μήνες της χρονιάς (και στις αρχές της επόμενης) πέφτουν μαζεμένες δόσεις παλαιών και νέων φόρων, που ξεπερνούν αθροιστικά τα έξι δισ. ευρώ σε λιγότερους από έξι μήνες.

Εξετάζουν μάλιστα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν -σε περίπου δέκα μέρες, που επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας των ελεγκτών στη χώρα μας- να μην αλλάξει το σύστημα των 100 δόσεων, με το επιχείρημα ότι αλλιώς το Δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει ούτε τους παλαιούς φόρους, αλλά ούτε τους τρέχοντες φόρους που έρχονται!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητείται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών. Καθοριστική ίσως αποδειχθεί η επίσκεψη του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί τις επόνενες μέρες στην Αθήνα, αφού θα μπορούσε αυτός να δώσει ένα «σήμα» στους υπαλλήλους των Βρυξελλών να φανούν πιο ελαστικοί, σε σχέση με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν πιέζονταν και άλλο οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις χρεών που έκαναν.

Τόσο η μείωση των δόσεων όσο και η αύξηση των επιτοκίων που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου, οδηγούν σε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ώρα όμως που έρχονται συνεχώς και δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και προσεχώς τα τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, και αν χάσει κάποια πληρωμή φόρου από όλους αυτούς που επίκεινται, ο φορολογούμενος χάνει σχεδόν αυτομάτως τη ρύθμιση, με βάση το πολυνομοσχέδιο που πάει στη Βουλή προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα.

Η Τρόικα πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί τόσο αν «φρακάρουν» οι πληρωμές παλαιών και νέων φόρων. Ζητά κατασχέσεις αντί ρυθμίσεων και θεωρεί πως το Δημόσιο έχασε και δεν κέρδισε από τις ρυθμίσεις Βαλαβάνη.

Θα μπορούσαν ίσως όμως να συζητήσουν και να δεχτούν κάποιες αλλαγές που θα διευκολύνουν τους πολλούς, όπως ζητούν ήδη η ΕΣΕΕ και άλλοι φορείς της αγοράς, αν πειστούν (με τη βοήθεα των ανωτέρων τους) ότι αυτό βοηθά, για να βγει το πρόγραμμα.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ