Συνεντεύξεις

Γιώργος Ματσίγκος : «Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και νοοτροπία»

«Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε πορεία, αφήνοντας πίσω την παλιά  νοοτροπία, αποκτώντας τουριστική συνείδηση, βελτιώνοντας τις υποδομές, βελτιώνοντας την ζωή των κατοίκων της Ρόδου και φυσικά των επισκεπτών μας».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Σε ερώτηση σχετικά με την  αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, ο κ. Ματσίγκος δηλώνει:
«Το   Golf Αφάντου, η παραλία στο Πρασονήσι, πολλά κτήρια στο κέντρο της Ρόδου, το παλιό αεροδρόμιο, όπως επίσης το αεροδρόμιο στο Παραδείσι,  πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα, όπως επίσης και άλλες εκτάσεις με σκοπό την ανάπτυξη και την δημιουργία πολλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, στοχεύοντας πάντα στην ποιότητα».
Ο κ. Γιώργος Ματσίγκος εκτιμά πως η φετινή σεζόν θα κλείσει με αύξηση στις αφίξεις, ενώ περισσότερα θα είναι και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Σχετικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Γιώργος Ματσίγκος δηλώνει:
«Για φέτος δεν προβλέπεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη σχεδόν όλοι οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες θα σταματήσουν τη δραστηριότητα τους  στις αρχές Νοεμβρίου.  Εχουμε καταθέσει προτάσεις για τις  ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν. Πιστεύω, όμως, πως τώρα είμαστε πιο κοντά».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Ματσίγκου, αναλυτικά:

• Πως εξελίχθηκε η φετινή σεζόν για τη Ρόδο; Εκτιμάτε πως θα κλείσει με αύξηση στις αφίξεις;
Η φετινή σεζόν εξελίχθηκε πολύ καλά. Είχαμε μέχρι  το τέλος  Σεπτεμβρίου σημαντική αύξηση της τάξεως του 7% σε αφίξεις παρόλο που και πέρυσι υπήρξε  σημαντική αύξηση. Σίγουρα ήταν η καλύτερη σεζόν για τη Ρόδο μέχρι σήμερα αν αναλογισθούμε και τις απώλειες που είχαμε από τη σημαντική μείωση από τη Ρωσία και Ουκρανία λόγω των οικονομικο-πολιτικών προβλημάτων που είχαν οι δυο αυτές χώρες. Πιστεύω ότι και ο Οκτώβριος θα είναι καλός μήνας. Επομένως, θα έχουμε σίγουρα αύξηση των αφίξεων το 2014.
• Θα υπάρξει φέτος και ανάλογη αύξηση των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων;
Πιστεύω ότι σε πολλές επιχειρήσεις θα υπάρχει  ανάλογη αύξηση των εσόδων. Φυσικά υπάρχουν και επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα έχουν αύξηση και ειδικά αυτές που δουλεύουν με Ρώσους και Ουκρανούς πελάτες. Εκτός από τη μείωση των αφίξεων από αυτά τα κράτη είχαμε και μείωση της αγοραστικής δύναμης πολλών πελατών. Γενικά όμως τα έσοδα στο νησί θα είναι περισσότερα από το 2013.
• Καλύφθηκαν οι απώλειες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας; Θα υπάρχουν αφίξεις από τη Ρωσία στη Ρόδο την επόμενη σεζόν και πως θα καλυφθούν τυχόν απώλειες;
Σίγουρα καλύφθηκαν οι απώλειες που είχαμε εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και Ρωσία. Αυτό  φαίνεται   από την αύξηση που είχαμε στο σύνολο παρά τις απώλειες από τα δύο  αυτά κράτη. Ευχάριστο γεγονός βέβαια είναι και  η σημαντική αύξηση των αφίξεων από Γερμανία –Αγγλία-Γαλλία- Πολωνία –Σουηδία και άλλα κράτη. Για την επόμενη σεζόν πιστεύω πως θα έχουμε  πάλι μείωση από τη  Ρωσία και την Ουκρανία σε ποσοστό  15-20%. Πιστεύω όμως ότι θα καλυφθούν και πάλι από την  Αγγλία, την Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία αφού υπάρχει ήδη έντονη κινητικότητα για αύξηση των αεροπορικών θέσεων το 2015.
• Θα υπάρξει φέτος επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τι θα προτείνετε στους αρμόδιους φορείς, σε Δήμο και Περιφέρεια για  το θέμα αυτό;
Για φέτος δεν προβλέπεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη σχεδόν όλοι οι tour οperators και οι αεροπορικές εταιρίες θα σταματήσουν τη δραστηριότητά τους  στις αρχές Νοεμβρίου.  Εχουμε καταθέσει προτάσεις για τις  ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν. Πιστεύω όμως πως τώρα είμαστε πιο κοντά αφού με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ το ετήσιο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, έχει ως κύριο θέμα, με αξιόλογους ομιλητές, την  επιμήκυνση και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδος.
Οι ενέργειες που θα πρότεινα είναι:

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ
-Απευθείας αεροπορική τακτική σύνδεση περιοχών με κράτη όπως η Ρωσία,  η Τουρκία, η Αγγλία, η Γερμανία, το Ισραήλ Συνεχής λειτουργία πλήρως εξοπλισμένων  ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Σημαντικά μειωμένες τιμές σε σχέση με τους θερινούς μήνες.
Συνειδητοποίηση ότι η λειτουργία των μονάδων κατά τη χειμερινή περίοδο  δεν είναι αποδοτική τουλάχιστον στην αρχή.
Οργάνωση εκδηλώσεων  – προγραμμάτων  εντός των ξενοδοχείων.
Πρόσήλωση στην σωστή αναλογία ποιότητας – τιμής.
Τήρηση των  δεσμεύσεων για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Συνεχής και έντονος προσανατολισμός  marketing

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΔΗΜΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
-Βελτιώσεις υποδομών αεροδρομίων, οδικών δικτύων, στάσεων λεωφορείων,  δρομολογίων.
-Βελτιώσεις  αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Δημιουργία γηπέδων Γκολφ και αθλοπαιδιών.
-Ικανοποίηση ειδικών ενδιαφερόντων.
-Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
-Συνεργασία επιχειρήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ΕΟΤ, τους τουριστικούς οργανισμούς και τις αεροπορικές εταιρείες.
-Μείωση φόρων.
-Μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους.
-Μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ  για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν.
-Μείωση κόστους για τις θεωρήσεις εισόδου επισκεπτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία.
-Μείωση τελών αεροδρομίου.
-Έγκαιρη ενημέρωση και προβολή προγραμμάτων.
-Επιδότηση εργασίας
-Προγράμματα για  προσέλκυση τουριστών τρίτης ηλικίας ( -Επιδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση).
-Στοχευμένο marketing ανά προορισμό.
-Προβολή όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ανά περιοχή και προορισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
-Ανοικτά τα καταστήματα εστιατόρια μπάρ.
-Ειδικές τιμές το χειμώνα – εκπτωτικές κάρτες.
-Ειδικές τιμές και από τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων- δωρεάν στάθμευση για τους πελάτες.
-Χειμερινές εκδρομές.
-Ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ακόμη  και με μαθήματα μαγειρικής.
-Προβολή καταλόγου με τις επιχειρήσεις που θα είναι σε λειτουργία.
-Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Ρόδου.
-Προβολή της διαφορετικότητας  των διακοπών σε προορισμούς όπως η Ρόδος.
-Συνεργασία με  Aegean Airlines για την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου.
-Συνεργασία με ΠΡΟΤΟΥΡ.

• Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να είναι το θέμα της κατάργησης του δημοτικού φόρου.  Αυτό όμως δεν θέτει σε εκκρεμότητα και το πρόγραμμα προβολής της Ρόδου στο εξωτερικό;
Σίγουρα και  θα επηρεάσει η εκκρεμότητα κατάργησης του δημοτικού φόρου. Πρέπει άμεσα να συζητηθεί το θέμα και να συγκληθεί σύσκεψη με όλους τους φορείς ώστε να βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής της Ρόδου.
• Με αφορμή τη σύσκεψη για το μαθητικό τουρισμό ποιά είναι η άποψη σας για  το θέμα; Ποιές ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να έχουν εφαρμογή στη Ρόδο;
Σίγουρα ο μαθητικός τουρισμός βοηθούσε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Βέβαια προβλέπεται αλλαγή στο χρόνο διεξαγωγής των μαθητικών εκδρομών με πρόταση να  διεξάγονται  τον Δεκέμβριο αντί Μάρτιο- Απρίλιο, οπότε αλλάζει το σκηνικό.
Η Ρόδος βέβαια θα μπορούσε να προσφέρει και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, αρκεί να οργανωθεί  σωστά και να γίνει σωστή και έγκαιρη προβολή των εναλλακτικών μορφών ανάλογα με την εποχή. Οι εναλλακτικές μορφές που θα μπορούσε να οργανώσει  η Ρόδος είναι: Θρησκευτικός Τουρισμός, Περιπατητικός, Χαλάρωσης και Ευεξίας, Συνεδριακός, Honeymoon και τέλεσης γάμων, Γαστρονομίας, Πολιτιστικός, Casino και άλλες μορφές αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία και να συνεργαστούμε ειλικρινά όλοι οι φορείς. Επίσης με την αξιολόγηση του Golf και την δημιουργία άλλων δύο  θα μπορούσε η Ρόδος να καθιερωθεί, ως Golf προορισμός, συνδυάζοντας και τον τουρισμό Χαλάρωσης και Ευεξίας, αφού διαθέτει πολλά αξιόλογα Spa.
 • Ποιά είναι η άποψή σας για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στη Ρόδο καθώς για το αεροδρόμιο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες;
Νομίζω ότι αργήσαμε πολύ και στην αξιοποίηση των ακίνήτων του δημοσίου. Πολλά κτήρια και εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και κινδυνεύουν να καταστραφούν. Πιστεύω ότι το  Golf Αφάντου, η παραλία στο Πρασονήσι, πολλά κτήρια στο κέντρο της Ρόδου, το παλιό αεροδρόμιο, όπως επίσης το αεροδρόμιο στο Παραδείσι,  πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα όπως επίσης και άλλες εκτάσεις με σκοπό την ανάπτυξη και την δημιουργία πολλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, στοχεύοντας πάντα στην ποιότητα. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε πορεία, αλλάζοντας νοοτροπία, αποκτώντας τουριστική συνείδηση, βελτιώνοντας τις υποδομές, βελτιώνοντας την ζωή των κατοίκων της Ρόδου και φυσικά των επισκεπτών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου