ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε η αίτηση διάλυσης αλλά η «Στήριξις Τεχνική Α.Ε.» προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την Νέα Αγορά Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ

• Η ανά­δο­χος εται­ρεία καταγ­γέλ­λει καθυ­στέ­ρηση πλη­ρω­μών και ζημιές, ενώ ο Δήμος δίνει δια­βε­βαιώ­σεις για την πρόοδο • Αγωνία στους επι­χει­ρη­μα­τίες και στους κατοί­κους της πόλης για το μέλλον του μνη­μείου

Η Νέα Αγορά, ένα από τα πλέον εμβλη­μα­τικά κτήρια της Ρόδου, βρί­σκε­ται ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

Το έργο απο­κα­τά­στα­σης και ανα­βάθ­μι­σης, που ξεκί­νησε με προσ­δο­κίες να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης, έχει παγι­δευ­τεί σε έναν κυκεώνα καθυ­στε­ρή­σεων, νομικών εμπλο­κών και έντονων αντι­πα­ρα­θέ­σεων.

Παρά την απόρ­ριψη της αίτησης διά­λυ­σης της εργο­λα­βίας από τη Διεύ­θυνση Μεσαιω­νι­κής Πόλης, η ανά­δο­χος εται­ρεία «Στή­ρι­ξις Τεχνική Α.Ε.» κατέ­θεσε ένσταση στην Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση Αιγαίου, διεκ­δι­κώ­ντας τη δικαί­ωση των θέσεών της.

Το χρονικό της  νέας εμπλο­κής

Η ένταση κορυ­φώ­θηκε όταν η «Στή­ρι­ξις Τεχνική Α.Ε.» υπέβαλε αίτηση διά­λυ­σης της σύμ­βα­σης τον Ιούλιο του 2025, επι­κα­λού­μενη καθυ­στε­ρή­σεις πλη­ρω­μών και τεχνι­κές δυσκο­λίες. Η αίτηση απορ­ρί­φθηκε από τη Διεύ­θυνση Μεσαιω­νι­κής Πόλης, η οποία δια­πί­στωσε ότι ο πρώτος λογα­ρια­σμός, ύψους 107.889,14 ευρώ, είχε ήδη εξο­φλη­θεί στις 20 Αυγού­στου. Σύμφωνα με την υπη­ρε­σία, δεν στοι­χειο­θε­τεί­ται λόγος διά­λυ­σης βάσει του Ν. 4412/2016 περί δημο­σίων συμ­βά­σεων.

Η απόφαση, αν και ξεκα­θα­ρί­ζει το νομικό πλαίσιο, δεν έκλεισε το θέμα. Η εται­ρεία κατέ­θεσε ένσταση στην Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση Αιγαίου, θεω­ρώ­ντας πως ο Δήμος δεν τήρησε τις υπο­χρε­ώ­σεις του απέ­να­ντί της.

Οι ισχυ­ρι­σμοί της εται­ρείας

Στην ένστασή της, η «Στή­ρι­ξις Τεχνική Α.Ε.» υπο­στη­ρί­ζει ότι ο δεύ­τε­ρος λογα­ρια­σμός, ύψους 39.633,93 ευρώ, που υπο­βλή­θηκε στις 26 Ιουνίου 2025, δεν εξο­φλή­θηκε εμπρό­θε­σμα, όπως προ­βλέ­πει η νομο­θε­σία. Όπως ανα­φέ­ρει, η παρέ­λευση της μηνιαίας προ­θε­σμίας καθιστά τον λογα­ρια­σμό «πλα­σμα­τι­κώς εγκρι­θέ­ντα» και δημιουρ­γεί δικαί­ωμα δια­κο­πής εργα­σιών.

Η εται­ρεία τονίζει ότι είχε ήδη προει­δο­ποι­ή­σει με ειδική δήλωση πρό­θε­σης δια­κο­πής στις 29 Ιουλίου και με επίσημη δήλωση δια­κο­πής στις 11 Αυγού­στου. Στην ίδια δήλωση κατήγ­γειλε και τις ζημιές που υπέστη λόγω της καθυ­στέ­ρη­σης, ζητώ­ντας απο­ζη­μί­ωση.

Η ένσταση στρέ­φε­ται όχι μόνο κατά της ουσίας, αλλά και κατά της δια­δι­κα­σίας, καθώς, όπως ανα­φέ­ρει, η Διευ­θύ­νουσα Υπη­ρε­σία δεν εξέδωσε εντός 15 ημερών την απαι­τού­μενη απόφαση, οδη­γώ­ντας σε σιωπηρή απόρ­ριψη.

Η «Στή­ρι­ξις Τεχνική Α.Ε.» υπο­γραμ­μί­ζει ότι με βάση τον νόμο και τη σύμβαση που υπε­γράφη στις 12 Ιουνίου 2024, το δικαί­ωμά της για διακοπή είναι απο­λύ­τως θεμε­λιω­μένο.

Οι τεχνι­κές και πρα­κτι­κές δυσκο­λίες

Η ένσταση δεν περιο­ρί­ζε­ται στη νομική διά­σταση. Η εται­ρεία τονίζει και τις τεχνι­κές δυσκο­λίες του έργου, λόγω της συνέ­χι­σης της λει­τουρ­γίας κατα­στη­μά­των εντός του κτηρίου και της αργής εκκέ­νω­σης χώρων από δημο­τι­κές υπη­ρε­σίες και συλ­λό­γους. Το έργο εκτε­λεί­ται σε ένα κτήριο που παρα­μέ­νει εν μέρει σε χρήση, με κατα­στή­ματα να λει­τουρ­γούν στο εσω­τε­ρικό του.

Όλα αυτά, όπως υπο­στη­ρί­ζει, καθι­στούν τις εργα­σίες εξαι­ρε­τικά επι­κίν­δυ­νες και πολύ­πλο­κες. Οι υπο­δο­μές ύδρευ­σης και ηλε­κτρο­δό­τη­σης είναι αλλη­λέν­δε­τες με τις εμπο­ρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, καθι­στώ­ντας την εκτέ­λεση των εργα­σιών επι­κίν­δυνη και χρο­νο­βόρα.

Επι­πλέον, παρα­θέ­τει ανα­λυ­τι­κούς πίνακες εκτε­λε­σθει­σών και υπο­λει­πό­με­νων εργα­σιών, εκτι­μώ­ντας ότι έχουν ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εργα­σίες ύψους περίπου 139.000 ευρώ, ενώ απο­μέ­νουν εργα­σίες αξίας σχεδόν 1,83 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ. Τα δεδο­μένα αυτά κατα­δει­κνύ­ουν το εύρος και τη σημασία του έργου που βρί­σκε­ται σε εκκρε­μό­τητα.

Η σημασία της Νέας Αγοράς για τη Ρόδο

Η Νέα Αγορά, που χτί­στηκε πριν από περίπου έναν αιώνα, δεν είναι απλώς ένα μνημείο. Είναι ένα ζωντανό σημείο ανα­φο­ράς για τους κατοί­κους και τους επι­σκέ­πτες, ένας χώρος εμπο­ρίου, κοι­νω­νι­κής ζωής και πολι­τι­στι­κής μνήμης.

Το έργο απο­κα­τά­στα­σης, ύψους 3,2 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ, συγ­χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το πρό­γραμμα «Φιλό­δη­μος ΙΙ» και ίδιους πόρους του Δήμου και έχει ορί­ζο­ντα ολο­κλή­ρω­σης τα δύο έτη.

Για τους επι­χει­ρη­μα­τίες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην περιοχή, κάθε νέα εμπλοκή σημαί­νει καθυ­στέ­ρηση στην ανα­βάθ­μιση της αγοράς, αλλά και απώλεια πελα­τείας. Η τοπική οικο­νο­μία πλήτ­τε­ται, ενώ η εικόνα της πόλης απέ­να­ντι στους του­ρί­στες παρα­μέ­νει επι­σφα­λής.

Οι δια­βε­βαιώ­σεις του Δήμου

Στον αντί­ποδα, ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών κ. Κώστας Χαλκιάς δηλώνει ότι το έργο δεν κιν­δυ­νεύει να στα­μα­τή­σει. Όπως ανέφερε στο Δημο­τικό Συμ­βού­λιο, δύο λογα­ρια­σμοί έχουν ήδη πλη­ρω­θεί και προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται κρί­σι­μες παρεμ­βά­σεις: στις 15 Οκτω­βρίου η κατε­δά­φιση των κατα­στη­μά­των στο εσω­τε­ρικό του μνη­μείου και από την 1η Νοεμ­βρίου η πλήρης μετα­τροπή του σε εργο­τά­ξιο.

Στόχος είναι να προ­χω­ρή­σουν οι εργα­σίες χωρίς άλλα εμπόδια.

Προ­λη­πτικά μέτρα της εται­ρείας

Η κίνηση της «Στή­ρι­ξις Τεχνική Α.Ε.» να προ­σφύ­γει εγκαί­ρως στην Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση δείχνει ότι επι­χει­ρεί να θωρα­κί­σει τη θέση της. Πρό­κει­ται για μια στρα­τη­γική λήψης προ­λη­πτι­κών μέτρων: σε περί­πτωση που προ­κύ­ψουν νέα προ­βλή­ματα, η εται­ρεία θα έχει ήδη ενερ­γο­ποι­ή­σει νομικά εργα­λεία για να προ­στα­τεύ­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά της.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν το έργο συνε­χι­στεί κανο­νικά υπό τις δια­βε­βαιώ­σεις του Δήμου, η εται­ρεία κρατά ανοιχτή την πόρτα για ένδικη διεκ­δί­κηση, ώστε να μην εγκλω­βι­στεί σε πιθανές νέες καθυ­στε­ρή­σεις ή αστο­χίες.

Ένα έργο που δοκι­μά­ζει την κοι­νω­νία της Ρόδου

Η υπόθεση της Νέας Αγοράς ξεπερνά τα όρια μιας δια­μά­χης Δήμου – εργο­λά­βου. Αγγίζει άμεσα την καθη­με­ρι­νό­τητα των κατοί­κων και των επαγ­γελ­μα­τιών της πόλης. Η Ρόδος χρειά­ζε­ται το μνημείο αυτό ανα­βαθ­μι­σμένο και λει­τουρ­γικό, όχι μισο­τε­λειω­μένο και εγκλω­βι­σμένο σε δικα­στι­κές αίθου­σες.

Οι επό­με­νοι μήνες θα είναι καθο­ρι­στι­κοί. Αν ο Δήμος κατα­φέ­ρει να ξεπε­ρά­σει τα γρα­φειο­κρα­τικά εμπόδια και να επι­βά­λει ρυθμό στο έργο, η Νέα Αγορά μπορεί να ανα­γεν­νη­θεί. Αν όχι, υπάρχει ο κίν­δυ­νος να προ­στε­θεί σε έναν μακρύ κατά­λογο έργων που ξεκί­νη­σαν με φιλο­δο­ξίες αλλά βάλ­τω­σαν στην πορεία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.