Τοπικές Ειδήσεις

Αρχισε χθες και στη Ρόδο η νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε χθες σε όλα τα σχολεία και της περιοχής μας, και εκατοντάδες μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έγινε με τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ τα σχολεία επισκέφτηκαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων για να ευχηθούν στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με το δεξί, καθώς τα βιβλία υπήρχαν εδώ και καιρό στα σχολεία και διανεμήθηκαν στους μαθητές, ενώ έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις των εκπαιδευτικών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χαθεί καμία διδακτική ώρα.
«Όπως κάθε χρόνο, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με όλα τα σχολεία του Νοτίου Αιγαίου ανοιχτά. Όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις θέσεις τους, τα βιβλία θα έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα σε όλους τους μαθητές, οι φωνές και τα χαμόγελα των οποίων μας είχαν λείψει. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των παιδιών. Εύχομαι να έχουν όλοι υγεία και να έχουμε μία καλή και παραγωγική σχολική χρονιά», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Μπάμπης Ψαράς ανέφερε ότι: «Η σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού μας. Υπάρχουν κάποια κενά εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που προέκυψαν λόγω των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Θα καλυφθούν όμως μέχρι τέλος του μήνα».


Ο κ. Ψαράς είπε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα οριστικοποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και ότι από την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα λειτουργεί και το ολοήμερο σχολείο. Φέτος οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μένουν στο σχολείο μέχρι τις 3 το απόγευμα και όπως πάντα, όσοι μαθητές επιθυμούν μπορούν να παραμένουν έως τις 4 το απόγευμα. Τα σχολεία με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν έως τις 17.30.
Επιπλέον ο κ. Ψαράς δήλωσε ότι η εικόνα των σχολείων είναι αισθητά βελτιωμένη καθώς έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις που ζήτησαν οι σύλλογοι γονέων από το δήμο Ρόδου. «Παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί συνεχώς σε όλα τα σχολεία. Στην πλειονότητά τους είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο κ. Ψαράς. Ανέφερε επίσης ότι λειτουργεί και το δεύτερο ειδικό δημοτικό σχολείο στην Κρεμαστή, το οποίο είχε ιδρυθεί προ 20ετίας και μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και εξυπηρετεί τις οικογένειες που μένουν στη δυτική πλευρά του νησιού.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα σχολεία για τους καθιερωμένους αγιασμούς, με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για τα σχολεία:
«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέλω να ευχηθώ καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ρόδου μας, καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών μας και καλή δύναμη σε όλους τους Ροδίτες γονείς.
Η εκπαίδευση είναι το πιο ουσιαστικό εφόδιο, προκειμένου οι νέες γενιές του νησιού μας να κάνουν πραγματικότητα τα προσωπικά όνειρά τους αλλά και να δημιουργήσουν ταυτόχρονα το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Γι’ αυτό και ως Δήμος Ρόδου, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις σχολικές κοινότητες του νησιού μας και είμαστε διαρκώς αρωγοί και συμπαραστάτες στο λειτούργημα που επιτελούν για τα παιδιά μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, παράγουμε έργο χειροπιαστό και μετρήσιμο:
– Φέτος ξεκινάει για πρώτη φορά τη λειτουργία του, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Κρεμαστή καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων στη δυτική πλευρά του νησιού. To σχολείο ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα επιλογής ειδικού σχολείου πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους.
– Ανοίγει φέτος τις πόρτες του, το νέο 12θεσιο δημοτικό σχολείο στον Αρχάγγελο, στην περιοχή Λειβάδα.
– Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης σε τουλάχιστον 100 σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλο το νησί.
– Βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ανατολικής όψης της «Ακαδημίας» και έχουν δρομολογηθεί όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τη συνολική αποκατάσταση του συγκροτήματος.
– Προχωράμε στην κατασκευή και συντήρηση 11 σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
– Ενισχύουμε αποφασιστικά τη σχολική καθαριότητα, στην οποία ως δημοτική αρχή δίνουμε απόλυτη έμφαση και προτεραιότητα. Προχωρήσαμε στην πρόσληψη 189 εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων των 10 Δημοτικών Ενοτήτων για το σχολικό έτος 2023-2024, εξαντλώντας το όριο των θέσεων που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου, πρώτος και μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, μετατρέπει τις 160 από αυτές τις προσλήψεις σε πλήρους απασχόλησης με ίδιους πόρους και με βασικό γνώμονα τη διατήρηση της καθαριότητας των σχολείων μας σε υψηλό επίπεδο.
Η πολιτική μας για τα σχολεία φέρνει αποτελέσματα και υπηρετεί με συνέπεια και ευθύνη τον στόχο μας: Σχολεία που βάζουν τα γερά θεμέλια για τους αυριανούς άξιους επιστήμονες, επαγγελματίες και πάνω απ’ όλα ανθρώπους, του νησιού μας. Σχολεία που δημιουργούν σήμερα το αύριο του τόπου μας.
Καλή Σχολική Χρονιά σε όλη τη Ρόδο μας»!.

Ο Γ. Παππάς
Μήνυμα υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά, που από σήμερα θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά, γεμίζοντας ζωντάνια, χαμόγελα και ελπίδα όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να βρει όλους τους μαθητές με υγεία και διάθεση για εκμάθηση, με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των ονείρων τους.
Σε αυτόν τον αγώνα ελπίζω οι γονείς και οι καθηγητές να σταθούν αρωγοί για κάθε δύσκολη στιγμή των παιδιών.
Ιδιαίτερα, σήμερα το μυαλό μας είναι στα παιδιά και σε όλους τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία, που αυτές τις μέρες βιώνουν τα οδυνηρά αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel.
Καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά!

Γ. Χατζημάρκος: “Το πρώτο κουδούνι είναι το καμπανάκι της  ευθύνης για όλους εμάς, να παραδώσουμε στα παιδιά έναν κόσμο καλύτερο”
Μήνυμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για τη νέα σχολική χρονιά
Καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δημιουργία και χαμόγελα.
Σε μια δύσκολη συγκυρία με απανωτές δοκιμασίες για τη χώρα, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ο κρίσιμος ρόλος του σχολείου, να προσφέρει στο μέλλον πολίτες που γνωρίζουν και μπορούν να δράσουν.
Αυτό το πρώτο κουδούνι του σχολείου σήμερα, είναι ο ήχος της διαδικασίας μάθησης από τις αίθουσες διδασκαλίας και από το παιχνίδι και το χαμόγελο των παιδιών στις σχολικές αυλές.
Είναι και το καμπανάκι της ευθύνης για όλους εμάς τους μεγάλους.
Της μεγαλύτερης ευθύνης, που δεν είναι άλλη από το να παραδώσουμε στα παιδιά ένα κόσμο καλύτερο.
Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά τον δικό μας αγώνα για την στήριξη της παιδείας, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό των σχολείων μας, για την κτιριακή αναβάθμισή τους, για το κτίσιμο νέων σχολείων.
Αυτό είναι επένδυση στο μέλλον, αυτό είναι ανάπτυξη.
Έτσι κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.
Ευχές για την νέα σχολική χρονιά εξέφρασαν προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς επίσης, ο αντ/ρχης Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Αλ. Κολιάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου