Συνεντεύξεις

«To 2021 εξαργυρώνουμε την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε το 2020»!

Εξαιρετική χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στην «δ» την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν για τα νησιά μας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης.
«Το 2021 εξαργυρώνουμε την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε το 2020!» όπως αναφέρει, ενώ μιλάει για τις αγορές, την διαχείριση της κρίσης, αλλά και τα θετικά από τώρα μηνύματα για την επόμενη σεζόν του 2022.
• Κύριε Χρυσοχοΐδη, να ξεκινήσουμε από την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν για τα νησιά μας. Τελικά, είδαμε ότι οι επιδόσεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η πορεία του τουρισμού μας είναι εξαιρετική. Το τουριστικό ρεύμα είναι πολύ ισχυρό, η ζήτηση που έχουν τα νησιά μας είναι υψηλότατη δεδομένης της απόλυτα ρευστής κατάστασης.
Οι αφίξεις μέχρι σήμερα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, μόνο από τις απευθείας διεθνείς πτήσεις στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Μυκόνου και Σαντορίνης, αριθμός που ξεπερνάει ήδη κατά ένα εκατομμύριο το σύνολο των περσινών επιδόσεων.
Σε αυτούς μάλιστα, δεν υπολογίζουμε εκείνους που ήρθαν είτε μέσω πτήσεων εσωτερικού και κυρίως του «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους ταξιδιώτες από τις Η.Π.Α., είτε μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου. Όλα τα νησιά μας έχουν πάρα πολύ κόσμο, τα δε μικρά έχουν πάει καλύτερα από ποτέ.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2021 ήταν καλύτεροι σε αφίξεις σε σχέση με το 2019 από την Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Πολωνία.
Ειδικά στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου το 2021 είχαμε απευθείας πτήσεις από 34 χώρες. Καταφέραμε να κρατήσουμε τη σύνδεση του νησιού μας με όλες τις χώρες όπως και την εποχή προCovid-19. Επιπλέον αποκτήσαμε και νέα σύνδεση με το Αμπού Νταμπι.
Η τουριστική περίοδος όμως δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικά καλό δίμηνο. Αρκεί να σας πω ότι πέρυσι, μέσα στην πανδημία, είχαμε τον καλύτερο Οκτώβριο όλων των εποχών από την αγγλική αγορά. Το ίδιο προβλέπεται και φέτος, αν βεβαίως δεν κλείσουν οι ξένες χώρες, καθώς η κατάσταση διεθνώς με την πανδημία, είναι ρευστή.
• Ποιες αγορές μας προτίμησαν φέτος; Είχαμε καθυστερήσεις από την αγγλική αγορά αρχικώς και αργότερα περιορισμούς από την γερμανική. Αυτό έδωσε έναυσμα για άνοιγμα και σε άλλες αγορές;
Η αγγλική αγορά αναπληρώθηκε από άλλες και όχι μόνο δεν σημειώθηκε τελικά υστέρηση στα συνολικά έσοδα από τον Τουρισμό, αλλά παρατηρείται και υψηλή κίνηση από περισσότερες εθνικότητες αλλά και αύξηση της δαπάνης ανά ταξίδι. Πρώτη αγορά για τη Ρόδο και γενικώς τα Δωδεκάνησα παραμένει η Γερμανία με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Αγγλία, η Πολωνία, που από πέρυσι έδειξε τη δυναμική της, η Γαλλία και η Ιταλία. Σημαντικά ποσοστά επί των συνολικών αφίξεων εμφάνισαν και μια σειρά από άλλες εθνικότητες φέτος, όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, η Δανία, η Αυστρία, το Βέλγιο κ.α.
Αυτήν την ώρα, το νησί της Ρόδου έχει επισκέπτες από 30 αγορές! Κάποιες από αυτές είναι καινούργιες, όπως το Άμπου Ντάμπι και η Βουλγαρία. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίγουν νέες αγορές εν μέσω πανδημίας, όταν άλλοι τουριστικοί προορισμοί δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους. Ενδεικτικά θα σας πω ότι η Τυνησία είναι κλειστή, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία έχουν προβλήματα.
Οι καλές επιδόσεις για τα νησιά μας και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας, δεν είναι αυτονόητες, δεν έρχονται μόνες τους. Προϋποθέτουν εκτενές σχέδιο, καλή προετοιμασία, παραγωγική συνεργασία και υπεύθυνη δουλειά.
• Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την αγορά για το 2021; Μπορούμε να το συγκρίνουμε, τελικά, με το 2019;
Το 2021 εξαργυρώνουμε την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε το 2020. Όταν όλος ο πλανήτης ήταν κλειστός, το Νότιο Αιγαίο πέτυχε έναν άθλο και έκανε τουρισμό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εν μέσω πανδημίας. Αυτό έκανε το Νότιο Αιγαίο πρώτη επιλογή για τους επαγγελματίες του Τουρισμού παγκοσμίως, και τη δεύτερη αυτή, επίσης, δύσκολη χρονιά. Για μένα είναι ατυχής η σύγκριση του 2019 με την φετινή χρονιά, όπως ατυχής είναι κάθε σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων. Πώς συγκρίνεται η χρονιά ρεκόρ με τη χρονιά πανδημίας ή η κανονικότητα με τον συναγερμό;
Καταλαβαίνω ωστόσο τον πειρασμό, αφού Δωδεκάνησα και Κυκλάδες παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις φέτος, που πλησιάζουν, όπου δεν ξεπέρασαν, όπως συμβαίνει με μικρότερα νησιά μας, αυτές του 2019. Η σεζόν όμως δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται προσοχή από όλους και να προστατεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα με την υπεύθυνη στάση μας και τον επαγγελματισμό μας.
• Ποια είναι τα μηνύματα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Ο Σεπτέμβριος συνεχίζει σε αναλογία τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αυγούστου, αφού μόνο τις πρώτες πέντε μέρες του μήνα, πέταξαν πάνω από τον ουρανό του Ν. Αιγαίου 1.000 περίπου αεροπλάνα μεταφέροντας 120.000 επιβάτες, με τους μισούς από αυτούς να προσγειώνονται στη Ρόδο.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Τα νησιά μας έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα διεθνή Μέσα μόνο θετικές ειδήσεις έχουν να προβάλλουν για τον προορισμό σε όλη τη φετινή τουριστική περίοδο.
Βέβαια, όπως πέρυσι έτσι και φέτος έχει ανατραπεί για όλους μας η έννοια προγραμματισμός και οι κρατήσεις χαρακτηρίζονται τελευταίας ή πολύ τελευταίας στιγμής. Αλλά η κίνηση δεν σταματά και αυτό είναι που έχει σημασία. Η αλήθεια είναι ότι στον Τουρισμό ποτέ δεν μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Πόσω μάλλον σε περίοδο πανδημίας. Η εκτίμησή μου πάντως είναι ότι, αν δεν μεσολαβήσει κάτι βίαιο από τις ξένες χώρες, η πορεία του φθινοπώρου δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου