ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς ενεργειακή απελευθέρωση και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καλώδια ΔΕΗ

Του Κώστα Δε­λη­γιάν­νη 

Πλή­ρως απε­λευ­θε­ρω­μέ­νη σε πα­νελ­λα­δι­κή κλί­μα­κα θα είναι από τις αρχές της επό­με­νης χρο­νιάς η αγορά ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, καθώς οι εναλ­λα­κτι­κοί πά­ρο­χοι θα απο­κτή­σουν τη δυ­να­τό­τη­τα να δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν σε όλα τα μη δια­συν­δε­δε­μέ­να νησιά. Έτσι, από την 1η Ια­νουα­ρί­ου θα ανοί­ξει ο δρό­μος ώστε να μπο­ρούν να αλ­λά­ξουν προ­μη­θευ­τή ρεύ­μα­τος νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις από κάθε νησί που δεν συν­δέ­ε­ται με το ηπει­ρω­τι­κό δί­κτυο, πέρα από τη Ρόδο και την Κρήτη όπου έχει ήδη κα­ταρ­γη­θεί το μο­νο­πώ­λιο της ΔΕΗ.

Η εί­δη­ση ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον Νίκο Μπου­λα­ξή, πρό­ε­δρο της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Ενέρ­γειας (ΡΑΕ), σε ομι­λία του σε εκ­δή­λω­ση της Αρχής στο πλαί­σιο της 82ης Διε­θνούς Έκ­θε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης. «Η ΡΑΕ,κα­τό­πιν συ­ζη­τή­σε­ων που έχουν προη­γη­θεί με τον αρ­μό­διο δια­χει­ρι­στή μη δια­συν­δε­δε­μέ­νων νη­σιών (σ.σ. ΔΕΔ­ΔΗΕ), θα προ­βεί σε άνοιγ­μα της λια­νι­κής αγο­ράς όλων των νη­σιών από την 1η Ια­νουα­ρί­ου, οπότε θα μπο­ρεί κάθε νη­σιώ­της κα­τα­να­λω­τής, νοι­κο­κυ­ριό ή επι­χεί­ρη­ση, να επι­λέ­ξει τον πά­ρο­χο της αρε­σκεί­ας του και να μειώ­σει εν­δε­χο­μέ­νως ση­μα­ντι­κά το ενερ­γεια­κό του κό­στος» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

 Βάρος στα ξε­νο­δο­χεία 

Όσες νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές δεν συν­δέ­ο­νται στο ηπει­ρω­τι­κό δί­κτυο ηλε­κτρο­δο­τού­νται από αυ­τό­νο­μα συ­στή­μα­τα. Στην Ελ­λά­δα υπάρ­χουν 32 τέ­τοιες υπο­δο­μές, με­ρι­κές από τις οποί­ες τρο­φο­δο­τούν πε­ρισ­σό­τε­ρα από ένα νησιά με το­πι­κές δια­συν­δέ­σεις. Έτσι, για πα­ρά­δειγ­μα, εκτός από την Πάρο, το αυ­τό­νο­μο σύ­στη­μα της Πάρου κα­λύ­πτει τη Νάξο, την Αντί­πα­ρο, τα Κου­φο­νή­σια, τη Σχοι­νού­σα, την Ηρα­κλειά, τη Σί­κι­νο, τη Φο­λέ­γαν­δρο και την Ίο.

 Τα δύο με­γα­λύ­τε­ρα συ­στή­μα­τα (με αιχμή ζή­τη­σης άνω των 100 MW) βρί­σκο­νται στην Κρήτη και τη Ρόδο, γε­γο­νός που εξη­γεί γιατί ξε­κί­νη­σε από αυτά η απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς ηλε­κτρι­σμού. Εκτός από τη ΔΕΗ,  στην Κρήτη αυτή τη στιγ­μή δρα­στη­ριο­ποιού­νται 11 ακόμη εται­ρεί­ες στην προ­μή­θεια ρεύ­μα­τος, ενώ στη Ρόδο 10.

Σύμ­φω­να πά­ντως με ιδιώ­τες προ­μη­θευ­τές ρεύ­μα­τος, από την 1η Ια­νουα­ρί­ου που διευ­ρύ­νε­ται η αγορά, το εν­δια­φέ­ρον των εναλ­λα­κτι­κών πα­ρό­χων ανα­μέ­νε­ται να επι­κε­ντρω­θεί στα με­γα­λύ­τε­ρα νησιά και τους δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, όπου κα­τα­γρά­φο­νται υψη­λές κα­τα­να­λώ­σεις κατά τη διάρ­κεια του κα­λο­και­ριού. Όπως συ­μπλη­ρώ­νουν, με αυτή τη λο­γι­κή τα ξε­νο­δο­χεια­κά συ­γκρο­τή­μα­τα βρί­σκο­νται ψηλά στη λίστα των πε­λα­τών που θα επι­διώ­ξει σε πρώτη φάση να προ­σελ­κύ­σει κάθε εται­ρεία.

Νέες δια­συν­δέ­σεις 

Στην εκ­δή­λω­ση της ΡΑΕ, ο κ. Μπου­λα­ξής ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στην «επό­με­νη μέρα» των αυ­τό­νο­μων νη­σιών πλην της Σύρου, της Νάξου, της Πάρου, της Μυ­κό­νου και της Κρή­της, που δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στο πρώτο «κύμα» δια­συν­δέ­σε­ων με το ηπει­ρω­τι­κό δί­κτυο.

Κι αυτό γιατί μέσα στο 2018 η Αρχή θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σει για τον μελ­λο­ντι­κό τρόπο ηλε­κτρο­δό­τη­σής τους (ανα­βαθ­μι­σμέ­να αυ­τό­νο­μα συ­στή­μα­τα ή δια­σύν­δε­ση), με βάση τα πο­ρί­σμα­τα της επι­τρο­πής που έχει συ­στή­σει η ίδια, αλλά και τις ει­ση­γή­σεις των δια­χει­ρι­στών.

Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Αρχής, τα προ­κα­ταρ­κτι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα της επι­τρο­πής για τις Κυ­κλά­δες και τα Δω­δε­κά­νη­σα δεί­χνουν πως θα πρέ­πει να δια­συν­δε­θούν και άλλα νησιά των Κυ­κλά­δων (και κυ­ρί­ως η Σα­ντο­ρί­νη, η Μήλος, ακόμα και η Αμορ­γός), όπως επί­σης και τα πε­ρισ­σό­τε­ρα και με­γα­λύ­τε­ρα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου.

Σε όσα συ­νε­χί­σουν να ηλε­κτρο­δο­τού­νται αυ­τό­νο­μα προ­βλέ­πε­ται η ανα­βάθ­μι­ση της πα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με την εγκα­τά­στα­ση υβρι­δι­κών συ­στη­μά­των ΑΠΕ και απο­θή­κευ­σης, ενώ επί­σης εξε­τά­ζε­ται και η ει­σα­γω­γή φυ­σι­κού αε­ρί­ου.

3-3,5 δισ.

Εν­δια­φέ­ρου­σα ήταν η πα­ρα­τή­ρη­ση του κ. Μπου­λα­ξή για το γε­γο­νός ότι το κό­στος δια­σύν­δε­σης σχε­δόν όλων των νη­σιών δεν θα ξε­περ­νού­σε τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγ­μή που, μόνο την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία, όλα τα νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις στη χώρα έχουν πλη­ρώ­σει 3,5 δισ. ευρώ μέσω της χρέ­ω­σης για τις Υπη­ρε­σί­ες Κοι­νής Ωφέ­λειας (ΥΚΩ) που υπάρ­χει σε όλους τους λο­γα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος και στο με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό της αξιο­ποιεί­ται για να κα­λύ­ψει το επι­πλέ­ον κό­στος ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής στα αυ­τό­νο­μα νησιά, ώστε οι κά­τοι­κοί τους να πλη­ρώ­νουν την ίδια τιμή κι­λο­βα­τώ­ρας με τους κα­τα­να­λω­τές στο ηπει­ρω­τι­κό σύ­στη­μα.

Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.