ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα σε Πάτμο και Αρκιούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τουρκικό αλιευτικό
Μέγεθος γραμμάτων

Το Ιν­στι­τού­το Θα­λάσ­σιας Προ­στα­σί­ας «Αρ­χι­πέ­λα­γος» κα­ταγ­γέλ­λει ότι οι Τούρ­κοι ψα­ρά­δες κλέ­βουν τους φυ­σι­κούς πό­ρους και οι αρ­μό­διες ελ­λη­νι­κές αρχές αδια­φο­ρούν – Οι πα­ρα­βιά­σεις από τα τουρ­κι­κά αλιευ­τι­κά, σε μια εποχή που τα ελ­λη­νι­κά αλιευ­τι­κά απα­γο­ρεύ­ε­ται να ψα­ρεύ­ουν, γί­νο­νται όλη την ημέρα, ακόμη και τη νύχτα

Προ­κλη­τι­κά πε­ρι­στα­τι­κά με τουρ­κι­κές μη­χα­νό­τρα­τες να ψα­ρεύ­ουν σε ελ­λη­νι­κά νερά έχει κα­τα­γρά­ψει ερευ­νη­τι­κό σκά­φος του Ιν­στι­τού­του Θα­λάσ­σιας Προ­στα­σί­ας Αρ­χι­πέ­λα­γος, ανά­με­σα στην Πάτμο και τους Αρ­κιούς.

Όπως ανα­φέ­ρει το Ιν­στι­τού­το, τα τουρ­κι­κά αλιευ­τι­κά όχι μόνο πα­ρα­βιά­ζουν την οριο­γραμ­μή, αλλά ει­σέρ­χο­νται βαθιά μέσα στο Αι­γαίο, προ­σεγ­γί­ζο­ντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελ­λη­νι­κά νησιά. Αυτές οι πα­ρα­βιά­σεις γί­νο­νται, όχι μόνο κατά τη διάρ­κεια της νύ­χτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας, κοντά σε του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, όπως κα­τα­γρά­φη­καν τις πε­ρα­σμέ­νες ημέ­ρες από το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος του Ιν­στι­τού­του Θα­λάσ­σιας Προ­στα­σί­ας Αρ­χι­πέ­λα­γος, ανά­με­σα στην Πάτμο και τους Αρ­κιούς!

«Πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­κλη­τι­κή από τη στάση των με­γά­λων τουρ­κι­κών αλιευ­τι­κών, θε­ω­ρού­με την αδια­φο­ρία και ανε­πάρ­κεια των ελ­λη­νι­κών αρχών, δε­δο­μέ­νου ότι πα­ρό­λες τις επα­νει­λειμ­μέ­νες κα­ταγ­γε­λί­ες που λαμ­βά­νουν κα­θη­με­ρι­νά από πο­λί­τες, αλιείς, του­ρι­στι­κά σκάφη και από το Ιν­στι­τού­το Αρ­χι­πέ­λα­γος, επί μία εβδο­μά­δα δεν είναι σε θέση να απω­θή­σουν τα τουρ­κι­κά αλιευ­τι­κά από τα ελ­λη­νι­κά χω­ρι­κά ύδατα», ση­μειώ­νει το Ιν­στι­τού­το.

Πα­ράλ­λη­λα, επι­ση­μαί­νει ότι αξιο­ση­μεί­ω­τα είναι και τα πο­λυά­ριθ­μα πε­ρι­στα­τι­κά όπου Έλ­λη­νες ψα­ρά­δες κα­ταγ­γέλ­λουν στις λι­με­νι­κές αρχές την πα­ρά­νο­μη δρα­στη­ριό­τη­τα των τουρ­κι­κών αλιευ­τι­κών, αλλά τε­λι­κά κα­τα­λή­γουν να είναι οι ίδιοι υπό­λο­γοι και στό­χος ελέγ­χων, αντί να αξιο­ποιού­νται οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που προ­σφέ­ρουν για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτών των πα­ρα­βιά­σε­ων από τα τουρ­κι­κά σκάφη.

Οι τουρ­κι­κές μη­χα­νό­τρα­τες πα­ρα­μέ­νουν επί μέρες στα ελ­λη­νι­κά νερά και επι­στρέ­φουν στην Τουρ­κία μόνο για να εκ­φορ­τώ­σουν την ψαριά τους.Όλα αυτά συμ­βαί­νουν σε μία εποχή όπου τα αντί­στοι­χα ελ­λη­νι­κά αλιευ­τι­κά απα­γο­ρεύ­ε­ται να ψα­ρεύ­ουν, ενώ οι Έλ­λη­νες πα­ρά­κτιοι αλιείς της πε­ριο­χής, με δυ­σκο­λία επι­βιώ­νουν ψα­ρεύ­ο­ντας τα ήδη υπε­ρα­λιευ­μέ­να ιχθυα­πο­θέ­μα­τα.

Σε όλες τις προ­σεγ­γί­σεις προς τις πα­ρά­νο­μες μη­χα­νό­τρα­τες από το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος του Ιν­στι­τού­του Αρ­χι­πέ­λα­γος δε­χό­μα­στε απει­λές και προ­σβλη­τι­κές χει­ρο­νο­μί­ες, αλλά και την αί­σθη­ση ότι χρόνο με το χρόνο επε­κτεί­νε­ται το “κε­κτη­μέ­νο τους δι­καί­ω­μα” να ψα­ρεύ­ουν στα ελ­λη­νι­κά νερά. Με τον τρόπο αυτό δη­μιουρ­γού­νται επι­κίν­δυ­να προη­γού­με­να που μας προ­βλη­μα­τί­ζουν ιδιαί­τε­ρα, καθώς εάν οι κρα­τι­κές αρχές δεν είναι σε θέση να αντι­με­τω­πί­σουν τέ­τοια προ­κλη­τι­κά πε­ρι­στα­τι­κά κατά τους θε­ρι­νούς μήνες, τι πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νου­με όταν θα επι­κρα­τούν οι δύ­σκο­λες και­ρι­κές συν­θή­κες του χει­μώ­να, σε ένα Αι­γαίο που εγκα­τα­λεί­πε­ται, μόλις ανα­χω­ρή­σουν οι τε­λευ­ταί­οι επι­σκέ­πτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.