Η Δύση υψώνει τείχος στους μετανάστες. Από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Ρωσία και από την Αυστραλία μέχρι την Δανία και την Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τους κανόνες για την υποδοχή και τη διαμονή των μεταναστών, προκαλώντας ασφυξία στις χώρες υποδοχής μεταναστών όπως η

Ελλάδα και η Ιταλία
Σε ζήτημα εθνικής ασφαλείας εξελίσσεται το κύμα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών στο Καλαί, που επιχειρούν καθημερινά να περάσουν σε βρετανικό έδαφος. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει δρομολογήσει ήδη σκληρά μέτρα, τόσο για τον περιορισμό της μετανάστευσης όσο και για την αυστηρή τιμωρία των κυκλωμάτων που κερδοσκοπούν από την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος του κράτους.
0 υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε μέσω του ΒΒC, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα ότι «εκατομμύρια επιδρομέων από την Αφρική απειλούν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών χωρών». Ο Φίλιπ Χάμοντ επέκρινε την αδράνεια της Ευρώπης ως προς τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που οι μετανάστες κατορθώσουν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, γνωρίζουν καλά ότι είναι πολύ δύσκολο απελαθούν.Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσιαρ, ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διατηρούν και ενισχύουν την παράνομη μετανάστευση, όπως ασυνείδητους επιχειρηματίες οι οποίοι απασχολούν παράνομους μετανάστες, ενισχύοντας τη «μαύρη εργασία» που οδηγεί σε μείωση των μισθών. Ας σημειωθεί ότι η «μαύρη εργασία» εντοπίζεται κυρίως στις επιχειρήσεις καθαρισμού, σε οίκους ευγηρίας καθώς και στον τομέα των κατασκευών.

Η Γερμανία
Να αποτρέψει την είσοδο περισσότερων αιτούντων άσυλο από τα δυτικά Βαλκάνια, επιχειρεί το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Άνω του 40% όσων καταλήγουν στη χώρα, κατάγονται από κράτη των Βαλκανίων
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, έχουν αφήσει πίσω τους πολέμους και φτώχεια. Ωστόσο, από τους συνολικά 180.000 που έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι 70.000 προέρχονταν από κάποια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί μέσω βίντεο, ότι μόλις το 0,1 αυτών των αιτήσεων έχουν γίνει δεκτές και ότι οι υπόλοιποι όχι μόνο απελαύνονται, αλλά και επιβαρύνοται με τα έξοδα επιστροφής. Ολοένα και περισσότεροι από τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αλβανία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, κάνουν αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία.

Η Αυστρία
Δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους αιτούντες άσυλο το βασικό κέντρο υποδοχής κοντά στην Βιέννη στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα, την πρόθεσή της να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ώστε να τεθούν ποσοστώσεις στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, προκειμένου να μην προκαλείται υπερπληθώρα όπως στο Τράισκιρχεν.
Ο κυβερνήτης της περιοχής όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής, κάνει λόγο για δραματικές συνθήκες υγιεινής, εξηγώντας την απόφαση να κλείσει τις πόρτες του.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι το κέντρο του Τράισκιρχεν, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Βιέννης, θα μπορούσε να φιλοξενήσει 1.800 άτομα έως το πολύ 400 παραπάνω. Τελικά δέχθηκε περίπου 4.500 με αποτέλεσμα οι 2.300 να μην έχουν ούτε στέγη ούτε κρεβάτι.

Η Δανία
Μια παράξενη εκστρατεία ενημέρωσης προτίθεται να ξεκινήσει στη Δανία με στόχο να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν στη Δανία. Ο στόχος της καμπάνιας ενημέρωσης σύμφωνα με τον Μάρκους Κνουτ, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Vestre, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές. Συγκεκριμένα θέλει να τους ενημερώσει ότι τα επιδόματα για τους μετανάστες έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που ανέλαβε η φιλελεύθερη κυβέρνηση τα καθήκοντά της. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα Γερμανίας – Δανίας. Σύμφωνα με τον Δανό βουλευτή, ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών μειώθηκε κατά ένα τρίτο μέσα στον Ιούλιο. Μια ένδειξη, εκτιμούν πολλοί, ότι το μήνυμα περί μείωσης των επιδομάτων στη χώρα άρχισε να διαδίδεται.

Η Ολλανδία
Αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης, η Ολλανδία έχει αποφασίσει να σκληρύνει τις συνθήκες υποδοχής μεταναστών και σε όσους αιτούνται την παροχή ασύλου. Τους πρώτους μήνες του 2015, η μετανάστευση στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 75%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, οδηγώντας την κυβέρνηση του Μαρκ Ρουτ να αλλάξει στάση αναφορικά κυρίως με τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά.
Η Ολλανδία θεωρείται μία από τις χώρες-πρότυπο της Ευρώπης αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστών και η ιδιαιτερότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής έγκειται στο γεγονός, ότι μέχρι πρόσφατα την ευθύνη για την οργάνωση της υποδοχής των μεταναστών μέχρι σήμερα, είχαν οι τοπικές αρχές: ωστόσο, απέναντι σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, διάφορες πόλεις «διοχετεύουν» τους εισελθόντες μετανάστες σε άλλες πόλεις της χώρας.
Αυτές οι κινήσεις των τοπικών αρχών οδήγησαν τους τελευταίους μήνες την ολλανδική κυβέρνηση στην εγκατάλειψη του προγράμματος «αποκέντρωσης» των κέντρων υποδοχής μεταναστών που κρατούσε τόσα χρόνια. Πλέον, θα υπάρχουν μόνο πέντε κέντρα υποδοχής μεταναστών στη χώρα, στο Άμστερνταμ, την Ουτρέχτη, τη Χάγη, το Ρότερνταμ και το Άιντχοφεν, που θα έχουν τη δικαιοδοσία να δώσουν στέγη και τροφή στους μετανάστες αιτούντες άσυλο.
Πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών στη μεταναστευτική πολιτική της Ολλανδίας, η οποία καταδικάστηκε πέρσι από την Ευρωπαϊκή επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) για ανεπαρκή μέσα υποδοχής μεταναστών είτε πρόκειται για «παράνομους» είτε όχι, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να μην εμπιστεύεται πλέον τις τοπικές κοινότητες για τους μετανάστες.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική, δεν αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης, το συντηρητικό VVD (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία) το οποίο ζητά το κλείσιμο των κέντρων. Το ζήτημα της μετανάστευσης τούς φέρνει σε σύγκρουση με το συγκυβερνόν κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, που είναι πιο προοδευτικό σε ζητήματα μετανάστευσης δημιουργώντας ρωγμές στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Ουγγαρία
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων Frontex, εκτιμάται ότι περίπου 67.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα της Ουγγαρίας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2015, ένα ποσό σχεδόν δέκα φορές υψηλότερο από όσο ήταν κατά την ίδια περίοδο του 2014. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήρθαν από το Κοσσυφοπέδιο (35%), αλλά επίσης ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς προέρχονταν από το Αφγανιστάν (26%) και την Συρία (20%). Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι μετανάστες έρχονται όλο και περισσότερο από εμπόλεμες ζώνες: Το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Συρία. Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή φράχτη περίπου 100 μιλίων, κατά μήκος των συνόρων της με την Σερβία, για να συγκρατήσει την ροή των μεταναστών. Η απόφαση αυτή προξένησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης από την Σερβία, την Αυστρία και πολιτικούς ηγέτες όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να κλείσει μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων σε πόλεις, αντικαθιστώντας τα με προσωρινούς καταυλισμούς εκτός των αστικών περιοχών αποτελούμενους από σκηνές. Η ουγγρική κυβέρνηση αυστηροποίησε επίσης το αδίκημα για την παράνομη διέλευση των συνόρων στον ποινικό κώδικα, από παράβαση σε έγκλημα.

Η Αυστραλία
Η Αυστραλία έχει φτιάξει ένα βίντεο με το οποίο ενημερώνει τους μετανάστες ότι ακόμα και εάν καταφέρουν να φθάσουν στην Αυστραλία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εγκατασταθούν
Η Ρωσία
Οι ρωσικές εταιρίες μειώνουν τον αριθμό των αλλοδαπών τους υπαλλήλων, ενώ τα γραφεία ευρέσεως εργασίας σημειώνουν την αύξηση των βιογραφικών από μετανάστες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, το 2013 περίπου 46 χιλ. αλλοδαποί καταλάμβαναν διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και παραρτήματά τους. Ακόμα 20 χιλ. ήταν ειδικοί ανώτατης κατάρτισης και 20 χιλ. εργαζόμενοι μέσης κατάρτισης. Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης της Σχολής, Βλαντίμιρ Καρατσαρόβσκι και Γκορντέι Γιάστρεμποφ, γράφουν ότι «ενώ από το 2000 ως το 2008 ο αριθμός των ξένων ειδικών από χώρες της Δύσης αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας πάνω από το διπλάσιο όσον αφορά αμερικανούς πολίτες και πάνω από 50% αυτών από την ΕΕ, η κρίση οδήγησε στην έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας. Από το 2008 ως το 2011 έφυγαν από τη Ρωσία πάνω από το 66% του ειδικευμένου προσωπικού από τις ΗΠΑ και το 64% από τις χώρες της ΕΕ».

http://premium.paratiritis.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ