Τοπικές Ειδήσεις

Λοβέρδος: Λάθος η καταδίκη της Ελλάδας για το Φαρμακονήσι – Η απόφαση απαγορεύει τον έλεγχο θαλάσσιων συνόρων!

«Λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μάλιστα όπως είπε η απόφαση αυτή τον ανησυχεί περισσότερο από την ακραία ρητορική της Άγκυρας!

«Αυτό που με έχει πάρα πολύ στεναχωρήσει και ανησυχήσει για τις συνέπειές του στο μέλλον δεν είναι τόσο αυτές οι ακραίες προκλήσεις από πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν όσο είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ για το Φαρμακονήσι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός βουλευτής και συνταγματολόγος υποστήριξε ότι η καταδίκη της Ελλάδας θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον καθώς ο Ερντογάν «εργαλειοποιεί» τους μετανάστες.

«Μια απόφαση την οποία δεν προσέξαμε και πάρα πολύ αλλά η οποία ενδεχομένως θα παράξει προβλήματα σε ό,τι αφορά το “εργαλείο” που λέγεται “μετανάστες” που η Τουρκία χρησιμοποιεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και το καλοκαίρι του 22, θυμίζει παρελθόν. Το χρησιμοποιεί ως όπλο η Τουρκία αυτό» είπε.

Στη συνέχεια ωστόσο, το πήγε ένα βήμα παραπέρα καθώς κάνοντας ένα λογικό… άλμα ισχυρίστηκε ότι η «λάθος» αυτή απόφαση ουσιαστικά απαγορεύει τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλαδή, ουσιαστικά ταύτισε την εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων αλλά και την ελλιπή έρευνα των αρχών, για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας, με την προστασία των συνόρων!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «κατηγόρησε» το ΕΔΑΔ σχεδόν για… μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της Ελλάδας:

«Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι λάθος. Γιατί κατ’ ουσίαν απαγορεύει σε ένα κράτος κυρίαρχο να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά του. Και δεν είναι η ίδια σε λογική με μια αντίστοιχη πριν από λίγα χρόνια που αφορούσε την Ισπανία. Υπάρχει δηλαδή μια άνιση μεταχείριση θεμάτων…» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν «όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν».

Επίσης, έκρινε ότι δώδεκα από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι.

Αναλυτικά η Ελλάδα καταδικάστηκε για:

Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου). Κρίνει ότι υπήρξαν παραλείψεις και αμέλειας στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Κρίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».
Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Κρίνει ότι 12 από τους 16 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».
Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).

Πηγή topontiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου