Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» συνέβη  στην Κάλυμνο την Δευτέρα 9 Ιούλη 2018 σε εργαζόμενο συμβασιούχο  στην Δημοτική Επιχείρηση Αποχέτευσης ‘Ύδρευσης Καλύμνου την ώρα εκτέλεσης εργασιών στην λιμενική ζώνη.,

Το εργατικό κέντρο Β.ΣΔ εύχεται στον εργαζόμενο που διακομίστηκε σε Νοσοκομείο εκτός νησιού, γρήγορα να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θύματα-εργάτες σε διάφορες ειδικότητες σε δήμους.

Όσο και να προσπαθούν σε συγχορδία εργοδοσία-κυβέρνηση-μηχανισμοί (μέσα σε αυτούς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) να πείσει πως αιτία όλων των ατυχημάτων είναι  η απροσεξία του εργαζόμενου, η κακιά η ώρα κ.α., τα στοιχεία δείχνουν ότι  στις περισσότερες περιπτώσεις ο εργαζόμενος  καλείται να εκτελέσει  εργασία κάτω από συνθήκες  πίεσης χρόνου, που είναι χρήμα για τον εργοδότη ακόμη και αν αυτός είναι δήμος ή δημοτική επιχείρηση μέτρα ασφάλειας προϋποθέτουν περισσότερο χρόνο και από ότι φαίνεται  στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέφτηκε και δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας όπως δεν είχαν δοθεί τα πιο απλά μέτρα προστασίας!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας το λεγόμενο Κέντρο Επιθεώρησης  Ασφάλειας και Υγείας, έχει εδώ και χρόνια έδρα στον Πειραιά (!) αφήνοντας στο έλεος της εργοδοτικής ασυδοσίας όλα τα Δωδεκάνησα .Η οποιαδήποτε επιθεώρηση ή έλεγχος από ένα κλιμάκιο που εδρεύει στον Πειραιά  για να φτάσει στην περιοχή χρειάζεται μήνες, έχοντας υπόψη μας ότι η ισχύουσα εργατική νομοθεσία και πολιτική κατεύθυνση είναι να «επιτρέπουν» στις  αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων  τις συστάσεις, να στέλνουν τις υποθέσεις στην δικαιοσύνη και μετά στο αρχείο!

Επίσης στην Κάλυμνο το τμήμα Επιθεώρησης  Εργασίας δεν λειτουργεί !

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ Δωδ/σου καλεί τους εργαζόμενους  να μην αναλαμβάνουν εργασία όταν διαπιστώνουν ότι δεν πληρούνται τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας.

Καλούμε άμεσα τη Δημοτική αρχή να πάρει μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων, να δοθούν σε όλους όλα τα μέσα προστασίας, να υπάρχει τακτική συντήρηση όλων των μηχανημάτων και εργαλείων .

Απαιτεί από την ΔΕΥΑ Καλύμνου όσο και από τον Δήμο Καλυμνίων να στηρίξει τόσο τον εργαζόμενο όσο και την οικογένεια για όσο διάστημα χρειαστεί ,από τυχόν οικονομικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την μεταφορά του εκτός νησιού. Σε καμία περίπτωση όμως η συνδρομή αυτή δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Μόνο ο συλλογικός, ταξικός αγώνας μπορεί να εμποδίσει την θυσία της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας στο βωμό των κερδών

των ομίλων και των μεγαλοεπιχειρηματιών για χάρη των οποίων γίνονται όλες οι περικοπές και στους δήμους της χώρας.

Απέναντι σε αυτούς που μας καλούν να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε την υγεία μας και το σύνολο των δικαιωμάτων οφείλουμε να δυναμώσουμε την πάλη για ανατροπή στο σύνολό της, της αντιλαϊκής πολιτικής.

12/07/2018

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ