ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλο περιβαλλοντικό έργο από τη Λέσχη Lions Helioussa Ρόδου

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Λέσχη Lions Helioussa περιβαλλοντικό έργο

Σε κλίμα ενθου­σια­σμού, ικα­νο­ποί­η­σης και κυρίως ανα­γεν­νη­μέ­νης ελπίδας εγκαι­νιά­σθηκε από τη Λέσχη Lions Helioussa Ρόδου το μεγάλο έργο δημιουρ­γίας υπο­δο­μών άρδευ­σης 50 στρεμ­μά­των τριπλά καμένης δασικής έκτασης στην περιοχή Καλα­θό­βου­νος, κοντά στο φράγμα Γαδουρά. Για την ίδια περιοχή, όπως υιο­θε­τή­θηκε από τις «Ηλιούσ­σες» δια­σφα­λί­στηκε η φρο­ντίδα της αυτο­φυούς βλά­στη­σης, όπως και η άμεση εφαρ­μογή της μελέτης ανα­δά­σω­σης που ήδη εκπο­νεί­ται. Το έργο υλο­ποι­ή­θηκε από την οργά­νωση «Για τη φύση».

«Το νερό δεν είναι αυτο­νό­ητο και ως αντί­σταση στις ακραία υψηλές θερ­μο­κρα­σίες που βιώ­νουμε στο νησί μας, απο­φα­σί­σαμε ως Λέσχη Lions Helioussa Ρόδου τη δημιουρ­γία υπο­δο­μών άρδευ­σης της περιο­χής αυτής ώστε η αυτο­φυής βλά­στηση, όπως και οι ανα­δα­σώ­σεις να μπορούν να έχουν μέλλον» τόνισε στη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης η πρό­ε­δρος της «Lions Helioussa Ρόδου» Μαρία Μπαφίτη και τόνισε:

«Με το έργο αυτό δια­σφα­λί­σθηκε η πλήρης άρδευση της έκτασης και παράλ­ληλα δια­μορ­φώ­θη­καν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε πολύ σύντομα τα ελάφια της περιο­χής να έχουν νερό και να μην βγαί­νουν στους δρόμους ή στις παρα­κεί­με­νες καλ­λιερ­γη­μέ­νες εκτά­σεις ανα­ζη­τώ­ντας να ξεδι­ψά­σουν».

Με την ολο­κλή­ρωση της ομιλίας τέθηκε σε λει­τουρ­γία η αυτό­νομη αντλία και αμέσως δόθηκε νερό σε όλη την αρδευό­μενη έκταση των 50 στρεμ­μά­των.

Το παρόν στην εκδή­λωση έδωσαν, τόσο ο κ. Χρήστος Ευστρα­τίου ως Χωρικός Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο κ. Γιώργος Πάττας ως αντι­δή­μαρ­χος Επι­κοι­νω­νίας και Διοι­κη­τι­κών Υπη­ρε­σιών του Δήμου Ρόδου. Οι δύο εκπρό­σω­ποι της τοπικής και περι­φε­ρεια­κής αυτο­διοί­κη­σης τόνισαν τη σπου­δαιό­τητα του έργου και στά­θη­καν ιδιαί­τερα στην ανάγκη ενερ­γούς κινη­το­ποί­η­σης όλων προς την κατεύ­θυνση της προ­στα­σίας του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος.

Παρού­σες και παρό­ντες στην κορυφή του βουνού και ενεργές παρά τις υψηλές θερ­μο­κρα­σίες που επι­κρα­τού­σαν, ήταν: η κυβερ­νή­της του Θέματος 117Α Μαρία Πολίτου , η πρό­ε­δρος ζώνης Μάτα Γιάννου, η πρό­ε­δρος της Λέσχης Χάλκη Ελένη Ρου­με­λιώτη, πλήθος μελών και φίλων των Lions, καθώς επίσης ο επι­κε­φα­λής της οργά­νω­σης «Για τη φύση» Νεκτά­ριος Καλο­γή­ρου μαζί με τα κατα­στα­τικά μέλη της διοί­κη­σης.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι η όλη δράση χρη­μα­το­δο­τή­θηκε από ανώνυμη δωρή­τρια, φίλη της Λέσχης Lions Helioussa Ρόδου.

Ανα­λυ­τικά, η ομιλία της προ­έ­δρου της Λέσχης Lions Helioussa Ρόδου Μαρίας Μπαφίτη έχει ως ακο­λού­θως:

«Το καλο­καίρι που μας πέρασε, γίναμε όλοι μάρ­τυ­ρες μιας πρω­το­φα­νούς φυσικής κατα­στρο­φής.

Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε το μεγα­λύ­τερο μέρος του όμορφου νησιού μας κατα­στρέ­φο­ντας στο πέρασμά της τερά­στιες εκτά­σεις του δασικού μας πλούτου.

Χιλιά­δες δέντρα, ζώα, οική­ματα και άλλα κάηκαν ολο­σχε­ρώς , σε μια τρα­γω­δία που τότε φάνταζε ατε­λεί­ωτη.

Εμείς στη λέσχη Lions Helioussa Rhodes στε­κό­με­νοι πάνω στις στάχτες τις φωτιάς θέτουμε το λιθα­ράκι μας για την ανα­γέν­νηση, μέσα από την μαυρίλα της κατα­στρο­φής υπάρχει και η αχτίδα της αλλη­λεγ­γύης και της ανθρω­πιάς, με ακλό­νητο πείσμα να προ­στα­τέ­ψουμε τον τόπο μας που τόσο αγαπάμε και η Ρόδος μας να ξανα­γί­νει όμορφη, γιατί η ομορφιά είναι μέσα μας και καμιά φωτιά δεν μπορεί να μας την πάρει. Διότι η ζωή μπορεί να ανα­γεν­νη­θεί από τις στάχτες. Το δάσος κάηκε αλλά με την βοήθεια όλων μας μαζί με την πολι­τεία θα προ­σπα­θή­σουμε όλα να τα φτιά­ξουμε όπως πριν.

Η Λέσχη lions hellioussa Rhodos όπως και εκείνες τις δύσκο­λες μέρες του περα­σμέ­νου Ιουλίου άμεσα δρα­στη­ριο­ποι­ή­θηκε για βοήθεια, από την πρώτη κιόλας στιγμή συγκέ­ντρωσε υλικό σε συνεν­νό­ηση με την πολι­τική προ­στα­σία και δια­τέ­θηκε όπου κρί­νο­νταν απα­ραί­τητο, ενι­σχύ­σαμε τον επι­χει­ρη­σιακό πυρο­σβε­στικό εξο­πλι­σμό που μας ζητή­θηκε.

Επι­πλέον Παρα­δό­θηκε φαρ­μα­κευ­τικό υλικό προς την πυρο­σβε­στική υπη­ρε­σία Ρόδου και νερά από το Θέμα 117Α και από τις αδελφές λέσχες την Κύπρου!!

Επίσης μετά την άμεση κινη­το­ποί­ηση της κυβερ­νήτη μας Μαρίας Πολίτου το Διεθνές ίδρυμα των Lions, L. C. I. F. ( Lions club international foundation) ενέ­κρινε οικο­νο­μική βοήθεια ύψους 5.000 δολα­ρίων για τις πυρό­πλη­κτες περιο­χές Ρόδου τα οποία και δια­τέ­θη­καν άμεσα.

Όπως τότε λοιπόν έτσι και τώρα η Λέσχη Lions Hellioussa Rhodos γρήγορα , άμεσα και με πολύ αγάπη για τον τόπο μας αγκα­λιά­σαμε το έργο της οργά­νω­σης «Για τη φύση» στις καμένες δασικές εκτά­σεις του νησιού μας και με την επι­χο­ρή­γηση της υψηλής δωρή­τριας έχουμε επι­τύ­χει:

Για πρώτη φορά την πλήρη άρδευση τριπλά καμένης δασικής περιο­χής συνο­λι­κής έκτασης 50 στρεμ­μά­των.

– Το σύστημα περι­λαμ­βά­νει ακτι­νω­τές σωλη­νώ­σεις χιλιο­μέ­τρων, με βάνες και δια­νο­μείς ώστε να γίνεται ο κάθε φορά έλεγχος της δια­νο­μής του νερού.

– Κεντρι­κούς δια­νο­μής νερού, υψηλής πίεσης για την κάλυψη της έκτασης.

– Αντλία και σύνδεσή της με την κεντρική δεξα­μενή.

Με την άρδευση της περιο­χής, θα ανα­πτυ­χθούν τα νέα μας δέντρα όπως αυτά φυτεύ­θη­καν και θα συνε­χί­σουν να φυτεύ­ο­νται μέχρι το τέλος του έτους για την πλήρη κάλυψη της έκτασης των 50 στρεμ­μά­των.

Όμως, είναι ακόμα πιο σημα­ντικό ότι με το σύστημα άρδευ­σης θα στη­ρι­χθεί η ανά­πτυξη της αυτο­φυούς βλά­στη­σης και μαζί της, με το νερό θα πρα­σι­νί­σει ολό­κληρη η περιοχή. Μαζί με τα δασικά είδη δέντρων και θάμνων, θα φυτρώ­σει χορτάρι και χαμηλή βλά­στηση, δίνο­ντας έτσι τροφή (και νερό) σε ένα μικρό πλη­θυ­σμό ελαφιών και αιγο­προ­βά­των, κρα­τώ­ντας τα εδώ, μακριά από τις καλ­λιέρ­γειες των αγροτών. Εδώ θα βρί­σκο­νται μακριά και από τους κεντρι­κούς οδικούς άξονες του νησιού μας.

Μέσα από την καρδιά μας ευχα­ρι­στούμε την μεγάλη μας χορηγό, μια υπέροχη γυναίκα φίλη της Ρόδου και της Λέσχης μας για την επί­τευξη αυτού του όμορφου σκοπού».

Μαρία Μπαφίτη

Πρό­ε­δρος Lions Ηλιούσσα Ρόδου 2023-2024

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.