Τοπικές Ειδήσεις

Ανατροπή στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου με «κατάργηση» του μόνιμου Κτηματολογικού Δικαστή!!

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την μετεγκατάστασή του στην νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου και σε ακίνητο, που ως γνωστόν, παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου, αναμένεται να προκαλέσει ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», κατόπιν εισηγήσεως του δικαστή του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Δημητρίου Χαραλαμπάκη και ανάλυση της κείμενης νομοθεσίας κατέστη σαφές ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη μόνιμου Κτηματολογικού Δικαστή στην υπηρεσία και ότι προβλέπεται να λειτουργεί με πρόσθετες αρμοδιότητες του διευθυντή της ίδιας υπηρεσίας κ. Νικολάου Ματσάκη.
Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικαστών του Πρωτοδικείου θα υποβληθεί άμεσα στις προσεχείς ημέρες προς έγκριση, αρμοδίως στον Αρειο Πάγο κι από εκεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να τύχει υλοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση στο διατακτικό της προβλέπει ότι με απόφαση του δικαστή που διευθύνει το Πρωτοδικείο Ρόδου, ορίζεται ένας πρωτοδίκης ως κτηματολογικός δικαστής, κατά προτίμηση μεταξύ των αρχαιοτέρων που υπηρετούν σε αυτό καθώς και ένας πρωτόδικης ως αναπληρωτής του.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται η θητεία του τακτικού και του αναπληρωματικού κτηματολογικού δικαστή, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 5 έτη. Αντικατάσταση αυτών γίνεται με όμοια απόφαση, εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος.
Ο κτηματολογικός δικαστής του Πρωτοδικείου Ρόδου δεν προΐσταται του κτηματολογικού γραφείου Ρόδου αλλά είναι επιφορτισμένος με την εκδίκαση: αφ ενός μεν των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου, του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως αυτές περιγράφονται στις επιμέρους διατάξεις του Ν. 2664/1998 και των προσφυγών κατά των απορριπτικών διατάξεων και των ανακοπών κατά των καταφατικών διατάξεων του διευθυντή του υφιστάμενου Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, σύμφωνα με τα άρθρα 37,39, 40, 54, 57 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2015 με απόφαση του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου, είχε δοθεί λύση στο πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τον διορισμό μόνιμου κτηματολογικού δικαστή στο Κτηματολόγιο.
Με απόφαση που είχε λάβει τότε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε η ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος.
Το Κτηματολογικό Δίκαιο είναι αντικείμενο που απαιτεί εξειδίκευση. Λόγω της έλλειψης Κτηματολογικού Δικαστή το ρόλο αυτό είχε ο εκάστοτε πρόεδρος υπηρεσίας, ο οποίος αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι δικαστές μετατίθενται συχνά από τη Ρόδο. Επομένως, όπως είχε κριθεί στο παρελθόν, είναι δυσχερές ο εκάστοτε δικαστικός να αποκτήσει επαρκή εμπειρία στα κτηματολογικά ζητήματα, αλλά και να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο των θεμάτων που προκύπτουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου