Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι εύκολο, να μπει κάποιος στο μυαλό του συντάκτη της ανακοίνωσης του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο:  «Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταλάβει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημασία του Καστελόριζου και γιατί κάποιος θα το επέλεγε για να απευθυνθεί από εκεί στη διεθνή κοινότητα, σηματοδοτώντας όσα ανακάλυψε εσχάτως η ΝΔ» αναφέρει η ανακοίνωσή. Σύγκριση μήλων με πορτοκάλια.

Τι σχέση μπορεί να έχει, η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου με φόντο το Καστελλόριζο, απ’ όπου μας ανακοίνωσε έμπλεος καβαφικής σοφίας, πως παραδίδει τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της τρόικας με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, με την προεκλογική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ακριτικό νησί, σε μια στιγμή που έχει ξεσαλώσει η Τουρκία, εξαφανίζοντάς το κάθε τρεις και λίγο με navtex, και αμφισβητώντας την κυριαρχία του, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση των  απαράβατων δικαιωμάτων του; Ενας σαφέστατος και καθαρός συμβολισμός, η παρουσία ενός πολιτικού και εν δυνάμει πρωθυπουργού η παρουσία του στο νησί.

Καθόλου σαφής πάντως δεν ήταν η επιλογή του Καστελλόριζου πριν 10 χρόνια, για να σηματοδοτηθεί η «Οδύσσειά» μας σε «αχαρτογράφητα νερά». Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επικοινωνιολόγοι. «Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος. Ενδεχομένως η επιλογή του να υποδήλωνε κάποιο μήνυμα το οποίο όμως ουδέποτε έγινε αντιληπτό στο σύνολό του τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους ειδήμονες της επικοινωνίας» λέει ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής Οργάνωσης και Πολιτικής του τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και συμπληρώνει: «Το σκηνικό του Καστελόριζου αποσκοπούσε να δημιουργήσει ευχάριστους συνειρμούς στους θεατές του τότε πρωθυπουργού και να απορροφήσει τους κραδασμούς και το άγχος από την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Απλούστερα ήταν ένα σκηνικό όασης εν μέσω ενός εφιαλτικού περιβάλλοντος.»

Το άλλο δε, ότι εγκαλούν στην ίδια ανακοίνωση, την ΝΔ ότι «χρέωσε την χώρα οδηγώντας την στο μονόδρομο του υποχρεωτικού δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ» είναι άνευ σχολιασμού. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ξεχνά επίμονα σε όλες τις τοποθετήσεις του, ότι ήταν στο τιμόνι της χώρας καμιά εικοσαριά χρόνια και  θεωρεί πως είναι ο μοναδικός και άμεμπτος σωτήρας της χώρας. Ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ