Ρεπορτάζ

Απογοητευτικός ο απολογισμός των πρώτων ημερών για την εστίαση στη Pόδο

Απογοητευτικός είναι ο απολογισμός των πρώτων ημερών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στη Ρόδο.
Σε όλο το νησί, παρότι οδεύουμε προς το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου άνοιξε μόλις το 50% των επιχειρήσεων εστίασης! Στην πόλη της Ρόδου άνοιξαν μόλις τέσσερις επιχειρήσεις που λειτουργούν αμιγώς ως εστιατόρια και στην Παλιά Πόλη τρεις, στο σύνολο δηλαδή 7 εστιατόρια.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, ωστόσο, εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου καθώς πέρα από την έλλειψη ρευστότητας που έχει σαν αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται με το σταγονόμετρο, οι ιδιοκτήτες δέχονται καθημερινά πιέσεις για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος κατά την περίοδο που ήταν κλειστές με εντολή του κράτους, ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ!
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες εστίασης δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κι ενώ την περασμένη Δευτέρα περίμεναν το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ του κλάδου τους εντούτοις η καθυστέρηση στην έγκριση του προγράμματος από τις Βρυξέλλες, παρέτεινε την αγωνία, μέχρι και χθες το απόγευμα οπότε και εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας για να λειτουργήσουν, να εξοπλίσουν τις επιχειρήσεις τους και να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες, ωστόσο η αναβολή της Δευτέρας σηματοδοτεί και περαιτέρω καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων που είναι και το μέγα ζητούμενο για τον κλάδο.
Στη Ρόδο, ο κλάδος αριθμεί 500 αμιγώς εστιατόρια και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, ωστόσο η αρχή της σεζόν θα βρει πολλά με κατεβασμένα ρολά ενώ ακόμα κι εκείνα που άνοιξαν είδαν μετά από πολλούς μήνες ρευστό στα ταμεία τους αλλά… η χαρά δεν διήρκεσε καθώς μετά την «έκρηξη» κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους -την Δευτέρα του Πάσχα- η πορεία έκτοτε είναι καθοδική, αφού οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να διαθέσουν.
Η κατάσταση στην εστίαση της Ρόδου εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ρευστότητα για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, οι προμηθευτές εδώ και χρόνια έχουν κόψει στην συντριπτική τους πλειονότητα την πίστωση και απαιτούν ρευστό για τα εμπορεύματα το οποίο όμως δεν υπάρχει, οι περισσότεροι Ρόδιοι αρκούνται σε εξόδους για καφέ και ποτό και αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για φαγητό αυτά είναι περιορισμένα και οπωσδήποτε δεν αρκούν για να στηρίξουν τον κλάδο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι -όπως έγινε γνωστό- η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, θα γίνει σε τέσσερις εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης στην σχετική πλατφόρμα – η οποία όπως έγινε γνωστό χθες θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή- γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίζεται επιπλέον ένας μήνας από την υποβολή της αίτησης, μέχρι την εκταμίευση, άρα ήδη μιλάμε για το 2ο 15ήμερο του Ιουνίου.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου, περίπου 34.000.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:
– παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
– να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
– για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
– επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση
– επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου