Ειδήσεις

Τούρκοι επιτηδευματίες εγκαταλείπουν τη χώρα τους και αναζητούν χώρους για να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη Ρόδο

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα τουριστικά σημεία του νησιού της Ρόδου, εκεί όπου Τούρκοι επιτηδευματίες αναζητούν επαγγελματική στέγη για να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους. Για τους ανθρώπους αυτούς η βεβαρημένη με φόρους Ελλάδα φαντάζει περισσότερο υποσχόμενη απ’ ό,τι η διαρκώς τρομοκρατούμενη Τουρκία.
Εκείνοι που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον μεταφοράς της δραστηριότητάς τους στη Ρόδο είναι Τούρκοι, προέρχονται από το Μαρμαρίς και η δουλειά τους αφορά την επεξεργασία και το εμπόριο χρυσών και αργυρών κοσμημάτων, δερμάτινων ειδών και ετοίμων ενδυμάτων. Εκείνο που ζητούν είναι καταστήματα στα κεντρικά, τουριστικά σημεία του νησιού, με προτίμηση τη Λίνδο και τη Μεσαιωνική Πόλη. Τα ακίνητα ζητούνται για ενοικίαση από τους ίδιους, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί ειδικές εγκρίσεις για την πώληση κτηρίων και οικοπέδων προς πρόσωπα τρίτων χωρών (που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση).
Σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν προς τη «δημοκρατική» από Τούρκο επιχειρηματία «η δουλειά στο Μαρμαρίς έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τουρίστες λιγοστεύουν και όσοι επισκέπτονται την περιοχή μας (Μαρμαρίς), προτιμούν να μένουν μέσα στα ξενοδοχεία, παρά να βγαίνουν στην αγορά. Φοβούνται». Ο ίδιος επιχειρηματίας τόνισε προς τη «δημοκρατική» ότι «εδώ και λίγα χρόνια παρατηρούμε την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση Ερντογάν πολιτική όξυνσης των διεθνών μας σχέσεων και αυτό έχει προκαλέσει ζημιά στον τουρισμό της χώρας μας. Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες τουριστικές αγορές εγκαταλείπουν την Τουρκία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα ή γρήγορα».
Στην αγορά των μεγάλων, τουριστικών πόλεων της Τουρκίας επικρατεί η άποψη ότι το μέλλον για την τουριστική τους αγορά είναι αβέβαιο. Η τρομοκρατία, σε συνδυασμό με την επιθετική εξωτερική πολιτική δημιούργησαν εκρηκτικό μείγμα που έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Είναι πολλά εκείνα που περιγράφουν οι επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα και όλα κατατείνουν προς το συμπέρασμα πως «ο τουρισμός θα μείνει μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχονται από τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς».
Οι περιγραφές που έγιναν προς τη «δημοκρατική» αποκάλυψαν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιτηδευματιών που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους. Ολοι τους θέλουν να φύγουν από την Τουρκία. Ολοι τους σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από την αρχή τη δραστηριότητά τους, έχοντας ως θεμέλιο ένα γερό κομπόδεμα, το εμπόρευμα που ήδη έχουν στα καταστήματά της Τουρκίας και τη γνώση της δουλειάς τους. Το εάν τελικώς όλοι αυτοί θα αποφασίσουν να μετακινηθούν προς δυσμάς, αποτελεί απάντηση που μόνο ο χρόνος θα το δώσει. Στα σίγουρα οι πρώτοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για να κάνουν τα πρώτα βήματα. Εάν τελικώς τα καταφέρουν, τότε στα σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι.
Στο ερώτημα της «δημοκρατικής» αν τους φοβίζει η ελληνική, οικονομική κρίση και οι υψηλοί φόροι, η απάντηση που δόθηκε ήταν αποκαρδιωτική: «στην Τουρκία κρύβουμε πωλήσεις από το κράτος, το ίδιο θα κάνουμε και εδώ».
Γενικά, για έναν Τούρκο υπήκοο το να δημιουργήσει επιχείρηση στην Ελλάδα είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Εκείνο που χρειάζεται είναι να πάρει την άδεια προσωρινής διαμονής (συνήθως ετήσιας διάρκειας) και ακολούθως να προχωρήσει στην έκδοση ΑΦΜ. Με τον αριθμό φορολογικού μητρώου είναι εύκολο να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και να εγγραφεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Η προσωρινή άδεια παραμονής μπορεί να ανανεώνεται ανά χρόνο. Τη δυνατότητα αυτή έχουν ήδη εκμεταλλευτεί και άλλοι αλλοδαποί τρίτων χωρών (κυρίως από τον Λίβανο), προκειμένου να φύγουν από τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν σε ασφαλείς περιοχές της Μεσογείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου