Ειδήσεις

Εμβολιασμοί: Αυτές είναι οι ηλικιακές ομάδες που θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από 16 Απριλίου

Στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρονται η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

Το θέμα που θα μας απασχολήσει και σήμερα είναι οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση:

-Έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία και συγκεκριμένα 19 περιπτώσεις.

-Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό.

-Φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο

-Διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα έχει τεκμηριωθεί ότι με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης.

Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία.

Δεν έχουμε περιπτώσεις εκδηλώσεων παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση.

Λόγω των παρενεργειών από το εμβόλιο, οι πιθανότητες είναι δύο στο ένα εκατομμύριο θάνατοι. Από τη νόσο Covid, στη χώρα μας η συχνότητα θιανάτου είναι 23-35 ανά εκατομμύριο σε μικρότερες ηλικίες και 40-49 σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυξάνει όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Η Εθνική επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, για άτομα ηλικία από 30 και πάνω.

Στο emvolio.gov.gr υπάρχουν οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη αγωγή σε άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και κανένα άλλο εμβόλιο. Είδαμε μία σημαντική μείωση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό, για να μην έχουμε επανεμφάνιση των νόσων αυτών και εν μέσω πανδημίας. Έχει ήδη ανοίξει η έρευνα σε όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16.

Με την αύξηση των παραδόσεων των εμβολίων, όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, θα γίνει η πρώτη παραλαβή του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Το σχεδιάγραμμα μέχρι στιγμής:
Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί + ηλικιακή ομάδα 55-59
24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου