Πρωτοφανή τροπή προσέλαβαν οι αντιδράσεις των Τούρκων μετά την σύλληψη υπόπτου για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) σε γιοτ που έφερε ελληνική σημαία, στη Μαρμαρίδα, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για τον 48χρονο Μουράτ Ελμάς, ιμάμη του «τρομοκρατικού δικτύου» του Γκιουλέν, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα πέντε άτομα.
Ο Ελμάς, συνεχίζει το πρακτορείο, ο οποίος δίδασκε θρησκευτικά στο δίκτυο των σχολείων του Γκιουλέν, σχεδίαζε να διαφύγει στην Ελλάδα.
Στην κατοχή του βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, που είχαν εγκατεστημένα το ByLock, κρυπτογραφημένη εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν και οι πραξικοπηματίες της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2016, ενώ πλαστές ταυτότητες εντοπίστηκαν στην κατοχή των υπόλοιπων πέντε συλληφθέντων.
Η σύλληψη του Ελμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, θεωρείται σημαντική για την εξάρθρωση του τοπικού δικτύου της οργάνωσης του ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο 48χρονος ιμάμης είχε τοποθετηθεί στην περιοχή της Σαμψούντας το 2015 από το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, FETO.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική» για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση και από υπαλλήλους του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Εχει προκύψει συγκεκριμένα από επίσημα έγγραφα ότι δύο Τούρκοι υπήκοοι ηλικίας 40 και 39 ετών, αφίχθησαν διαδοχικά στο νησί της Ρόδου με καταμαράν από το Μαρμαρίς την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
Ακολούθως επισκέφθηκαν γνωστό ημεδαπό πράκτορα μίσθωσης ιστιοπλοϊκών σκαφών και ζήτησαν να μισθώσουν ένα σκάφος προκειμένου να μεταβούν στην Σύμη.
Παρουσίασαν στον πράκτορα όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά από διαβατήρια μέχρι και πιστοποιητικά – διπλώματα γνώσης της ναυσιπλοϊας.
Ο πράκτορας, αφού ήλεγξε τα στοιχεία τους και έλαβε άδεια από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για τον απόπλου του σκάφους, που μίσθωσε με προορισμό την Σύμη, διαπίστωσε κι εκείνος με έκπληξη και αγανάκτηση, ότι έπεσε θύμα απάτης από τους Τούρκους.
Εν αγνοία του χρησιμοποίησαν παράνομα το ιστιοφόρο για να μεταβούν στο Μαρμαρίς και να παραλάβουν τον 48χρονο.
Μάλιστα το σκάφος σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο είχε μισθωθεί για το διάστημα από 6 ως 14 Απριλίου 2018 και ο ιδιοκτήτης του ενημερώθηκε τυχαία βλέποντας φώτο σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ότι το σκάφος του ονόματι «Νemesis» ήταν εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά.
Ηδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να του αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ