ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση-Τα μέτρα που εξετάζει

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης Δραγασάκης

Αγώνα δρό­μου κάνει η κυ­βέρ­νη­ση προ­κει­μέ­νου να κλεί­σει το πα­κέ­το μέ­τρων που θα συμ­φω­νή­σει με τους δα­νει­στές.

Το με­γα­λύ­τε­ρο βάρος δί­νε­ται σε μό­νι­μες πα­ρεμ­βά­σεις που θα φέ­ρουν έσοδα, σε φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα που θα πεί­σουν τους εταί­ρους για να απε­λευ­θε­ρώ­σουν τις δό­σεις.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, μετά το Πάσχα το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο προ­τί­θε­ται να φέρει φο­ρο­λο­γι­κό νο­μο­σχέ­διο με σειρά μέ­τρων με­τα­ξύ των οποί­ων, όπως ανα­φέ­ρει το Βήμα:

Τις αλ­λα­γές στην εί­σπρα­ξη του ΦΠΑ και την άμεση (online) από­δο­σή του, τη δια­σύν­δε­ση, δη­λα­δή, των τα­μεια­κών μη­χα­νών των επι­χει­ρή­σε­ων με το Taxis. Το σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης προ­βλέ­πει την κα­θιέ­ρω­ση ενός αυ­τό­μα­του ηλε­κτρο­νι­κού συ­στή­μα­τος δια­χω­ρι­σμού πλη­ρω­μών για όλες τις συ­ναλ­λα­γές με­τα­ξύ επι­χει­ρή­σε­ων που υπερ­βαί­νουν τα 500 εκατ. ευρώ και για όλες τις συ­ναλ­λα­γές με­τα­ξύ επι­χει­ρή­σε­ων και πε­λα­τών λια­νι­κής άνω των 1.500 ευρώ, την αντι­με­τώ­πι­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής από τον ΦΠΑ με στόχο την εξοι­κο­νό­μη­ση 1 δισ. ευρώ ετη­σί­ως.

Το μέτρο που επε­ξερ­γά­ζε­ται η κυ­βέρ­νη­ση είναι η χρη­σι­μο­ποί­η­ση ενός ει­δι­κού «λο­γι­σμι­κού ανά­λυ­σης των κοι­νω­νι­κών δι­κτύ­ων» (social network analysis software), μέσω του οποί­ου θα πα­ρα­κο­λου­θού­νται ηλε­κτρο­νι­κά όλες οι συ­ναλ­λα­γές που θε­ω­ρού­νται ύπο­πτες για εξα­πά­τη­ση του Δη­μο­σί­ου για την απο­φυ­γή κα­τα­βο­λής ΦΠΑ. Εκτι­μά­ται πως θα απο­φέ­ρει εντός του 2015 από 250 έως 420 εκατ. ευρώ.

Την επέ­κτα­ση των ηλε­κτρο­νι­κών κα­τα­σχέ­σε­ων για μι­σθούς πέραν του ακα­τά­σχε­του ορίου και για το πε­ριε­χό­με­νο των τρα­πε­ζι­κών θυ­ρί­δων. Από την εφαρ­μο­γή των πα­ρεμ­βά­σε­ων αυτών εκτι­μά­ται ότι μπο­ρούν να ει­σπρα­χθούν επι­πλέ­ον έσοδα από 200 έως 235 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Την αύ­ξη­ση του φόρου πο­λυ­τε­λεί­ας που επι­βάλ­λε­ται σε αγο­ρές ειδών με­γά­λης αξίας (κο­σμή­μα­τα, ρο­λό­για κλπ).

Την αύ­ξη­ση του φόρου πο­λυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης (ΙΧ, πι­σί­νες, σκάφη), με στόχο να ει­σπρα­χθούν επι­πλέ­ον έσοδα ύψους 20 εκατ. Ευρώ.

Την επι­βο­λή φόρου στα τυ­χε­ρά παι­χνί­δια μέσω Ιντερ­νετ.

Την επι­βο­λή ποι­νι­κών διώ­ξε­ων για φο­ρο­δια­φυ­γή. Σε πε­ρί­πτω­ση φο­ρο­δια­φυ­γής με δόλο, θα ακυ­ρώ­νο­νται τα πρό­στι­μα και οι φο­ρο­λο­γι­κές ποι­νές και θα ασκού­νται ποι­νι­κές διώ­ξεις.

Την υπο­χρε­ω­τι­κή πλη­ρω­μή φόρων, προ­στί­μων και τελών προς ΔΕΚΟ μέσω τρα­πε­ζών.

Την εφαρ­μο­γή μέ­τρων για την πά­τα­ξη του λα­θρε­μπο­ρί­ου καυ­σί­μων, ποτών και τσι­γά­ρων και τη δια­φυ­γή ΦΠΑ. Στό­χος η εί­σπρα­ξη 250-400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τη δια­σταύ­ρω­ση των στοι­χεί­ων και την εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων για τις κα­τα­θέ­σεις εξω­τε­ρι­κού, με στόχο την εί­σπρα­ξη 725-875 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ το 2016.

Τη θέ­σπι­ση της λο­τα­ρί­ας απο­δεί­ξε­ων για τον πε­ριο­ρι­σμό της απώ­λειας ΦΠΑ. Στό­χος η εί­σπρα­ξη επι­πλέ­ον 70-600 εκατ. ευρώ για το 2015 και 590 εκατ. ευρώ για το 2016.

Την πε­ραί­ω­ση για 64.000 υπο­θέ­σεις που εκ­κρε­μούν στα δι­κα­στή­ρια με μεί­ω­ση από 33% με 55% στα πρό­στι­μα και στις προ­σαυ­ξή­σεις για όποιον πλη­ρώ­σει το αρ­χι­κό κε­φά­λαιο πα­ραι­τού­με­νος από τα έν­δι­κα μέσα. Από αυτό το μέτρο υπο­λο­γί­ζε­ται πως θα εισ­ρεύ­σουν στα κρα­τι­κά τα­μεία έως και 200 εκατ. ευρώ για φέτος,

Την κα­θιέ­ρω­ση ενιαί­ου αφο­ρο­λό­γη­του ορίου με ταυ­τό­χρο­νη αύ­ξη­ση του ανώ­τα­του φο­ρο­λο­γι­κού συ­ντε­λε­στή και κα­τάρ­γη­ση των φο­ρο­α­παλ­λα­γών και εκ­πτώ­σε­ων. Το μέτρο ανα­μέ­νε­ται να εφαρ­μο­στεί από το β’ εξά­μη­νο του 2015 και προ­βλέ­πε­ται να απο­φέ­ρει 300-400 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Την ενί­σχυ­ση των φο­ρει­σπρα­κτι­κών μη­χα­νι­σμών με στόχο την εί­σπρα­ξη του τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος για το 20134, το οποίο έχουν αφή­σει αδή­λω­το χι­λιά­δες εται­ρεί­ες. Στό­χος η εί­σπρα­ξη 435-450 εκατ. ευρώ για φέτος και το πλαί­σιο για τη φο­ρο­λό­γη­ση του αδή­λω­του πλού­του, όπως αυτός προ­κύ­πτει από τις δια­φο­ρές των δη­λω­θέ­ντων ει­σο­δη­μά­των και των κα­τα­θέ­σε­ων των ίδιων προ­σώ­πων στο εξω­τε­ρι­κό ή τη με­τα­φο­ρά ποσών σε offshore εται­ρεί­ες.

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.