ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεραπετρίτης: Βίζα εξπρές σε Τούρκους πολίτες – Από τις 30/3 σε πέντε νησιά η πρώτη φάση του προγράμματος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

«Έχει ήδη δρο­μο­λο­γη­θεί η όλη δια­δι­κα­σία», δή­λω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών

«Γί­νε­ται μια ση­μα­ντι­κή ερ­γα­σία. Δεν υπάρ­χει καμία κα­θυ­στέ­ρη­ση. Εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι ότι η πρώτη φάση που πε­ρι­λαμ­βά­νει πέντε νησιά θα ξε­κι­νή­σει στις 30 Μαρ­τί­ου για τις χο­ρη­γή­σεις θε­ώ­ρη­σης ει­σό­δου (visa) express στους Τούρ­κους πο­λί­τες, και το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα θα έχου­με την πλήρη εφαρ­μο­γή», ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της, απα­ντώ­ντας σε επί­και­ρη ερώ­τη­ση του βου­λευ­τή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώρ­γου Νι­κη­τιά­δη.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανέ­φε­ρε ότι η εφαρ­μο­γή αυτής της δια­δι­κα­σί­ας «είναι μια σύν­θε­τη άσκη­ση», διότι «απαι­τεί τη συ­νέρ­γεια πολ­λών υπουρ­γεί­ων. Του υπουρ­γεί­ου Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής που έχει ευ­θύ­νη των πλόων. Του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, που έχει την ευ­θύ­νη των θε­ω­ρή­σε­ων και την προ­στα­σί­ας των συ­νό­ρων και του πο­λί­τη. Του υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, το οποίο έχει την επι­μέ­λεια των δήμων και άρα και των δη­μο­τι­κών λι­με­νι­κών τα­μεί­ων, και βε­βαί­ως όλων των δήμων των δέκα νη­σιών στα οποία θα έχου­με αυτή την επι­τό­πια θε­ώ­ρη­ση ει­σό­δου».

Ο Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της υπο­γράμ­μι­σε πως «έχει ήδη δρο­μο­λο­γη­θεί η όλη δια­δι­κα­σία. Γί­νο­νται διαρ­κείς συ­σκέ­ψεις. Συ­ντο­νι­ζό­μα­στε, έτσι ώστε να έχου­με απο­τε­λέ­σμα­τα τα οποία θα είναι όσο το δυ­να­τόν πιο θε­τι­κά, και για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, αλλά όμως και για την πε­ραι­τέ­ρω εμ­βά­θυν­ση των σχέ­σε­ων με­τα­ξύ των δύο λαών».

Ει­δι­κό­τε­ρα, είπε πως «το μέτρο θα εφαρ­μο­στεί στα­δια­κά. Η πρώτη φάση θα πε­ρι­λαμ­βά­νει κατ’ ελά­χι­στον πέντε νησιά μας που έχουν ήδη ώρι­μες εγκα­τε­στη­μέ­νες υπο­δο­μές, που υπάρ­χει με­γά­λη χω­ρο­τα­ξία. Ο προ­γραμ­μα­τι­σμός του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη είναι για πλήρη λει­τουρ­γία την 30η Μαρ­τί­ου του τρέ­χο­ντος έτους, δη­λα­δή σε δε­κα­εν­νιά ημέ­ρες από σή­με­ρα.

Ήδη τα μικτά κλι­μά­κια των υπουρ­γεί­ων επι­σκέ­πτο­νται τα νησιά μας, διότι θα πρέ­πει να υπάρ­ξει μια χω­ρο­θέ­τη­ση μέσα στον χώρο του λι­μα­νιού για να μπο­ρεί να γί­νε­ται η επι­τό­πια θε­ώ­ρη­ση, η οποία απαι­τεί, αφε­νός έκ­δο­ση πα­ρα­βό­λου, στη συ­νέ­χεια λήψη κά­ποιων βιο­με­τρι­κών στοι­χεί­ων -συ­γκε­κρι­μέ­να δα­κτυ­λο­σκό­πη­ση- και στη συ­νέ­χεια να δί­δε­ται η θε­ώ­ρη­ση. Να υπάρ­ξει ση­μα­ντι­κή εν­δυ­νά­μω­ση όλων των νη­σιών σε ό,τι αφορά τα ση­μεία ει­σό­δου στα δέκα νησιά και στα λι­μά­νια των δέκα νη­σιών, με προ­σω­πι­κό, τόσο από το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη όσο και από το υπουρ­γείο Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής.

Γί­νε­ται μια ση­μα­ντι­κή ερ­γα­σία. Δεν υπήρ­ξε καμία κα­θυ­στέ­ρη­ση. Εί­μα­στε όμως αι­σιό­δο­ξοι, ότι όλα θα πάνε κατά τον προ­γραμ­μα­τι­σμό, πρώτη φάση 30 Μαρ­τί­ου και στο αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα πλή­ρης εφαρ­μο­γή». Ο υπουρ­γός επι­σή­μα­νε πως το προ­σω­ρι­νό πρό­γραμ­μα της επι­τό­πιας θε­ώ­ρη­σης είναι ένα πρό­γραμ­μα το οποίο πράγ­μα­τι είχε εφαρ­μο­στεί σε μι­κρό­τε­ρη κλί­μα­κα, πιο οριο­θε­τη­μέ­νο, και στο πα­ρελ­θόν έχει πα­ρα­γά­γει ση­μα­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα.

Η από­φα­ση ελή­φθη και ανα­κοι­νώ­θη­κε μο­νο­με­ρώς από τη χώρα μας -δεν είναι θέμα συμ­φω­νί­ας- στις 7 Δε­κεμ­βρί­ου στο Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συ­νερ­γα­σί­ας με την Τουρ­κία. Απο­τέ­λε­σμα μιας πολύ συ­στη­μα­τι­κής προ­σπά­θειας την οποία έκανε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε συ­νερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, έτσι ώστε να μπο­ρέ­σου­με να εξα­σφα­λί­σου­με τη σχε­τι­κή άδεια από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή.

Στην πρό­τα­ση του βου­λευ­τή για επέ­κτα­ση του προ­γράμ­μα­τος και σε άλλα νησιά, ο Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της είπε: «Αντι­λαμ­βά­νο­μαι ότι τα νησιά μας θα ήθε­λαν να μπουν στο πρό­γραμ­μα και πράγ­μα­τι κι εγώ έχω γίνει πολ­λα­πλός δέ­κτης τέ­τοιων αι­τη­μά­των, όμως αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε ότι υπάρ­χουν και όρια στο πόσο μπο­ρού­με να επε­κτεί­νου­με το πρό­γραμ­μα αυτό, δε­δο­μέ­νου του εξαι­ρε­τι­κού του χα­ρα­κτή­ρα σε σχέση με το δί­καιο που διέ­πει τη σύμ­βα­ση Σέν­γκεν και κατά τούτο εί­μα­στε ήδη αρ­κε­τά ορια­κά».

Ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης, επι­σή­μα­νε πως το μέτρο αυτών των express θε­ω­ρή­σε­ων «έχει γίνει δεκτό με εν­θου­σια­σμό από τους νη­σιώ­τες μας και το έχει χαι­ρε­τή­σει και το ΠΑΣΟΚ, όμως το πρό­γραμ­μα θα ξε­κι­νού­σε 1 Φε­βρουα­ρί­ου. Πήρε πα­ρά­τα­ση για 1 Μαρ­τί­ου. Ο Μάρ­τιος τε­λειώ­νει σε λίγο. Δεν ξέ­ρου­με τι θα γίνει». Επι­σή­μα­νε την ανη­συ­χία που έχουν εκ­φρά­σει οι πρά­κτο­ρες, καθώς όπως ανέ­φε­ρε «ήδη υπάρ­χουν πάνω από 30.000 κρα­τή­σεις», οι οποί­οι υπο­λό­γι­ζαν ότι θα ισχύ­σει το νέο σύ­στη­μα της βίζας και δεν φρό­ντι­σαν να πάνε με το πα­λαιό­τε­ρο, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει με­γά­λος κίν­δυ­νος να ακυ­ρώ­σου­νε το τα­ξί­δι τους.

Πηγή newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.