Ειδήσεις

Με το βλέμμα στο Λονδίνο ο τουρισμός

Η ολοκλήρωση, εάν βέβαια κλείσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την σημερινή ψηφοφορία, του Brexit αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς του ελληνικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι η Μ. Βρετανία είναι στο  top 3 των αγορών για την Ελλάδα, ενώ πολλοί πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος αλλά και επενδυτές σε εξοχικές κατοικίες κτλ.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΑΔΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής είχε περιγράψει αναλυτικά τις προκλήσεις για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα τελωνειακά θέματα που φέρνει το διαζύγιο ΕΕ- Μ. Βρετανίας.

«Ενδεικτικά, θα αναφέρω μόνο τα εξής» είχε τονίσει, «για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών». Είναι προφανές ότι οι πύλες εισόδου της χώρας αποτελούν ένα βασικό σημείο όπου θα γίνει ένα άτυπο crash test της συμφωνίας. Παράλληλα, οι παράγοντες του τουρισμού αναμένουν να δουν εάν θα επηρεαστεί η κίνηση προς τη χώρα μας από την όλη εξέλιξη της εξόδου από την ΕΕ της Μ. Βρετανίας. Πάντως μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδεχόμενο δραστικής απομείωσης των εισερχόμενων τουριστών. Αυτό που απασχολεί όμως είναι το πώς θα εξελιχθεί η Βρετανική οικονομία στο φόντο της κρίσης της σχέσης με την ΕΕ και πόσο αυτό θα φρενάρει τον εξερχόμενο τουρισμό από την Αλβιόνα.

Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και στην αγορά καθώς το διμερές εμπόριο είναι ιδιαιτέρα αναπτυγμένο. Είναι  ενδεικτικό ότι στα 5,4 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ του Ηνωμένου   Βασιλείου και της Ελλάδας στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2017- 2018 σημειώνοντας αύξηση  κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιούνιο 2016 -2017. Η αξία των εξαγωγών  του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ και η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,3 δισ. ευρώ. Το 41,5% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα αφορούσαν αγαθά και το 58,5% υπηρεσίες το 2018.  Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 – 2018 οι εισαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα  αντιπροσώπευαν σε ποσοστό 21,2 % αγαθά και το υπόλοιπο 78,8% υπηρεσίες και η συνολική του αξία διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ.

Στο φόντο αυτό η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Κέιτ Σμιθ έχει προβεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με εταιρίες και δημόσιες παρουσίες ώστε να καθησυχάσει την εγχώρια αγορά για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι η επίσημη ομιλήτρια στην εκδήλωση για το μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου που θα γίνει τις 16/3 στα Χανιά. Άλλωστε ο Εθνάρχης ήταν ο βασικός εμπνευστής μια μεγαλόπνοης σύμπλευσης με την τότε μεγάλη ναυτική δύναμη για τη στήριξη των μεγάλων εθνικών επιδιώξεων.

Γιώργος Αλεξάκης 

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου