Ειδήσεις

Φυλάκιση 15 μηνών για έκδοση εικονικών τιμολογίων

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή για την έκδοση εικονικών τιμολογίων στην εταιρεία «Αιολικό Πάρκο ΑΕ» καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου γνωστός επιχειρηματίας του νησιού.

Επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου είχαν επιβάλει με εκθέσεις ελέγχου στην εταιρεία «Κατασκευαστική ΕΑΧ» συμφερόντων του καταζητούμενου πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου» πρόστιμα «μαμούθ».

Η συγκεκριμένη εταιρεία «φάντασμα», όπως προκύπτει από τα διαλαμβανόμενα στον έλεγχο, είχε γραφείο στον Έμπωνα, καταχώρησε στις ελεγχόμενες χρήσεις πλήθος εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και παρότι η μόνη δραστηριότητά της ήταν η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου, με συμφωνία που δεν έχει καταχωρηθεί και προσκομιστεί στη ΔΟΥ, ούτε μεταξύ των δύο εταιρειών ούτε με υπερεργολάβους, διαπιστώνεται ότι καταχωρούσε στα βιβλία της και τιμολόγια πολυτελούς ζωής που διήγαγε ο καταζητούμενος.

Του ελέγχου της ΔΟΥ προηγήθηκε έλεγχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που κατάσχεσε βιβλία της επιχείρησης από τον έλεγχο των οποίων αλλά και από διαπιστωμένες παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε ότι είχαν καταχωρηθεί σε αυτά εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία μεταξύ των οποίων και τιμολόγια της εταιρείας του κατηγορούμενου που καταδικάστηκε χθες.

Η καθαρή αξία των εικονικών και πλαστών τιμολογίων της εταιρείας του καταζητούμενου πρώην προέδρου ανέρχεται στο ποσό του 1.263.383,74 ευρώ και ο ΦΠΑ αυτών 164.532,31 ευρώ.

Διαπιστώθηκε ότι η «Κατασκευαστική ΕΑΧ ΑΕ» για το διαχειριστικό έτος 2002 εξέδωσε 5 ΤΠΥ προς την Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ ύψους 2.712.575,20 ευρώ ενώ για το διαχειριστικό έτος 2003 εξέδωσε 13 ΤΠΥ προς την ίδια εταιρεία ύψους 3.773.000 ευρώ.

Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το έργο της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου έχει πραγματοποιηθεί και η ελεγχόμενη προκειμένου να αυξήσει το κόστος κατασκευής έλαβε φορολογικά στοιχεία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας τα οποία αποδείχτηκαν εικονικά. Η κατασκευή έγινε έτσι πιθανώς από άλλες επιχειρήσεις και φυσικά με κόστος που δύσκολα προσδιορίζεται και δεν προκύπτει από τα βιβλία. Αλλωστε δεν κόστισε και τίποτα στην ελεγχόμενη αφού ούτε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπέβαλε, ούτε τον ΦΠΑ επί των στοιχείων που εξέδωσε επέδωσε στο δημόσιο λόγω μη υποβολής σχετικών δηλώσεων.

Εν πάση περιπτώσει ο επιχειρηματίας που καταδικάστηκε χθες φέρεται να εξέδωσε 13 εικονικά δελτία αποστολής και 3 εικονικά τιμολόγια για την αποστολή αλλά και την αγορά μπαταριών για το αιολικό πάρκο.

Από την κατάθεση του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι η εταιρεία του κατηγορούμενου δεν είχε κάνει αγορές των υλικών για την κατασκευή των μπαταριών για το αιολικό πάρκο, δεν φορολογήθηκε και δεν απέδωσε ΦΠΑ γι αυτές, δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά τους, ενώ δεν προσκομίστηκε μπλόκ από τα τιμολόγια της καθώς υφίσταται τιμολόγιο με αρίθμηση 1153 όταν τα τιμολόγια της επιχείρησης δεν ξεπερνούσαν σε αύξων αριθμό τα 300.
Ο ίδιος απολογούμενος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του στρεφόμενος κατά των επιθεωρητών του ΣΔΟΕ που σφράγισαν την επιχείρησή του και λέγοντας ότι τον κατέστρεψαν.

Ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε δύο εργοστάσια κατασκευής μπαταριών και είχε μεγάλη αποθήκη με stock από υλικά που χρησιμοποιούσε για την κατασκευή μπαταριών για τον στρατό ενώ τα εξήγαγε και στα Bαλκάνια. Τα εργοστάσια έκλεισαν και, όπως είπε, είχε μείνει ένα τεράστιο αποθεματικό. Από τα υλικά που είχαν μείνει και δεν φαίνονταν στην αποθήκη του έφτιαξε, όπως είπε, τις μπαταρίες και τις πώλησε στην «Αιολικό Πάρκο».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για πραγματικές συναλλαγές και ότι το μόνο που υφίσταται είναι μια φορολογική παράβαση διότι δεν υπήρχαν τα υλικά στην αποθήκη του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου