ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από το πρόστιμο των 27.216€ σε δίκη ο Δήμος Νισύρου στο επίκεντρο για λύματα και ΧΥΤΑ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΙΣΥΡΟΣ

Μετά την από­φα­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για ανε­ξέ­λεγ­κτη δια­χεί­ρι­ση λυ­μά­των στο Μαν­δρά­κι και έλ­λει­ψη αδειο­δό­τη­σης, η πα­ρα­πο­μπή του δη­μάρ­χου στο Β Μο­νο­με­λές Εφε­τείο Δω­δε­κα­νή­σου φέρ­νει στο προ­σκή­νιο δεύ­τε­ρο μέ­τω­πο ευ­θύ­νης για δρα­στη­ριό­τη­τες χωρίς άδεια και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή υπο­βάθ­μι­ση

Ο δη­μό­σιος διά­λο­γος στη Νί­συ­ρο για τη δια­χεί­ρι­ση κρί­σι­μων υπο­δο­μών δεν πρό­λα­βε να κο­πά­σει από την επι­βο­λή του προ­στί­μου των 27.216€ στον Δήμο Νι­σύ­ρου και ήδη ανοί­γει ένα νέο κε­φά­λαιο που βα­θαί­νει το απο­τύ­πω­μα της υπό­θε­σης.

Η διοι­κη­τι­κή κύ­ρω­ση που επι­βλή­θη­κε πρό­σφα­τα για ανε­ξέ­λεγ­κτη δια­χεί­ρι­ση λυ­μά­των και έλ­λει­ψη πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής αδειο­δό­τη­σης είχε προ­κα­λέ­σει έντο­νη πο­λι­τι­κή και θε­σμι­κή έντα­ση, με τον δή­μαρ­χο κ. Χρι­στο­φή Κο­ρω­ναίο να αντι­δρά δη­μό­σια μέσω ανα­κοί­νω­σης, εκ­φρά­ζο­ντας δια­μαρ­τυ­ρία με όλους τους τό­νους.

Όμως, πλέον, πέρα από το διοι­κη­τι­κό σκέ­λος, ανα­δει­κνύ­ε­ται και η ποι­νι­κή διά­στα­ση, καθώς ο δή­μαρ­χος έχει πα­ρα­πεμ­φθεί σε δίκη ενώ­πιον του Β’ Μο­νο­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου στη Ρόδο.

Το πρό­στι­μο των 27.216€ ως προ­οί­μιο μιας ευ­ρύ­τε­ρης ει­κό­νας

Η διοι­κη­τι­κή από­φα­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για τα αστι­κά λύ­μα­τα στο Μαν­δρά­κι, με ημε­ρο­μη­νία έκ­δο­σης 20/01/2026 δεν εμ­φα­νί­στη­κε ως με­μο­νω­μέ­νο επει­σό­διο. Στη­ρί­ζε­ται, όπως προ­κύ­πτει από τα υπη­ρε­σια­κά έγ­γρα­φα και την πε­ρι­γρα­φή της διοι­κη­τι­κής δια­δρο­μής, σε κα­ταγ­γε­λί­ες, αυ­το­ψί­ες, ελεγ­κτι­κές εκ­θέ­σεις και αλ­λη­λο­γρα­φία που εκτεί­νε­ται χρο­νι­κά από το 2022 έως το 2025.

Στον πυ­ρή­να της από­φα­σης απο­δί­δο­νται 2 πα­ρα­βά­σεις που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται ση­μα­ντι­κές. Η πρώτη αφορά λει­τουρ­γία έργου ή δρα­στη­ριό­τη­τας δια­χεί­ρι­σης αστι­κών λυ­μά­των χωρίς πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή αδειο­δό­τη­ση. Η δεύ­τε­ρη αφορά υπο­βάθ­μι­ση του πε­ρι­βάλ­λο­ντος κατά την έν­νοια του πλαι­σί­ου του Ν. 1650/1986, καθώς κα­τα­γρά­φε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτη δια­χεί­ρι­ση με αυ­θαί­ρε­τες εγκα­τα­στά­σεις και αυ­θαί­ρε­τη διά­θε­ση λυ­μά­των, με επι­βά­ρυν­ση στη δη­μό­σια υγεία και στο πε­ρι­βάλ­λον.

Η διοι­κη­τι­κή πράξη, ωστό­σο, έχει και μια ακόμη ιδιαι­τε­ρό­τη­τα που βα­ραί­νει πο­λι­τι­κά, καθώς ξε­κα­θα­ρί­ζε­ται ότι η κύ­ρω­ση είναι ανε­ξάρ­τη­τη από οποιο­δή­πο­τε πλάνο διορ­θω­τι­κών ενερ­γειών. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο Δήμος δη­λώ­σει ή δρο­μο­λο­γή­σει πα­ρεμ­βά­σεις συμ­μόρ­φω­σης, η πα­ρά­βα­ση, σύμ­φω­να με τη διοί­κη­ση, έχει ήδη τεκ­μη­ριω­θεί ως γε­γο­νός που πα­ρά­γει διοι­κη­τι­κή συ­νέ­πεια.

Το χρο­νι­κό των ελέγ­χων που οδή­γη­σε στην κύ­ρω­ση

Η ει­κό­να που πε­ρι­γρά­φε­ται στην από­φα­ση πα­ρα­πέ­μπει σε μια υπό­θε­ση στα­δια­κής συσ­σώ­ρευ­σης ευ­ρη­μά­των. Ανα­φέ­ρο­νται έγ­γρα­φα του Αστυ­νο­μι­κού Σταθ­μού Νι­σύ­ρου για διε­ρεύ­νη­ση κα­ταγ­γε­λιών πο­λι­τών ήδη από 18/07/2022 και 25/07/2023, με ανα­φο­ρά σε ρύ­παν­ση στην πε­ριο­χή του κτη­ρί­ου της ΔΕΗ. Κα­τα­γρά­φε­ται εντο­λή επι­θε­ώ­ρη­σης στις 13/09/2023 και αυ­το­ψία στις 19/09/2023, ενώ ακο­λου­θεί προ­σω­ρι­νή έκ­θε­ση ελέγ­χου στις 13/10/2023 που δια­βι­βά­στη­κε στον Δήμο στις 16/10/2023 με κλήση για υπο­βο­λή από­ψε­ων.

Το 2024 μνη­μο­νεύ­ε­ται έγ­γρα­φο του Δήμου στις 25/01/2024 ως απά­ντη­ση σε κα­ταγ­γε­λία για λει­τουρ­γία πα­ρά­νο­μου βό­θρου. Η πιο πρό­σφα­τη φάση ξε­κι­νά με κα­ταγ­γε­λία της 27/06/2025, εντο­λή επι­θε­ώ­ρη­σης στις 10/07/2025, επι­τό­πια αυ­το­ψία στις 16/07/2025, συ­μπλη­ρω­μα­τι­κή προ­σω­ρι­νή έκ­θε­ση στις 21/08/2025 και στη συ­νέ­χεια ση­μειώ­νε­ται άπρα­κτη πα­ρέ­λευ­ση προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής από­ψε­ων. Το νήμα οδη­γεί στην Πράξη Βε­βαί­ω­σης Πα­ρά­βα­σης με Πλάνο Διορ­θω­τι­κών Ενερ­γειών στις 11/12/2025, η οποία πε­ρι­λαμ­βά­νει ει­σή­γη­ση προ­στί­μου και δια­βι­βά­ζε­ται στον Δήμο στις 12/12/2025.

Η νέα υπό­θε­ση που οδη­γεί σε δίκη και αλ­λά­ζει το βάρος της συ­ζή­τη­σης

Ενώ η δη­μό­σια αντι­πα­ρά­θε­ση είχε εστια­στεί στο πρό­στι­μο και στην πο­λι­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της κύ­ρω­σης, η πα­ρα­πο­μπή του δη­μάρ­χου σε δίκη έρ­χε­ται να με­τα­φέ­ρει το κέ­ντρο βά­ρους και στο ποι­νι­κό επί­πε­δο. Ο δή­μαρ­χος κ. Χρι­στο­φής Κο­ρω­ναί­ος, πα­ρα­πέμ­φθη­κε ενώ­πιον του Β’ Μο­νο­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου, ιδιά­ζου­σας δω­σι­δι­κί­ας, στη Ρόδο στις 11-03-2026.

Το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο, όπως απο­τυ­πώ­νε­ται, αφορά άσκη­ση δρα­στη­ριό­τη­τας εντός του έτους 2023 χωρίς την απαι­τού­με­νη άδεια, κατά πα­ρά­βα­ση του Ν. 1650/1986 όπως έχει τρο­πο­ποι­η­θεί, με απο­τέ­λε­σμα την πρό­κλη­ση υπο­βάθ­μι­σης του πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Το κεί­με­νο εξει­δι­κεύ­ει ότι η υπο­βάθ­μι­ση αφορά στο σύ­νο­λο των φυ­σι­κών και αν­θρω­πο­γε­νών πα­ρα­γό­ντων που επη­ρε­ά­ζουν την οι­κο­λο­γι­κή ισορ­ρο­πία, στην ποιό­τη­τα ζωής, στην υγεία των κα­τοί­κων, στην ιστο­ρι­κή και πο­λι­τι­στι­κή πα­ρά­δο­ση και στις αι­σθη­τι­κές αξίες, ενώ επι­ση­μαί­νε­ται ότι ο δή­μαρ­χος είχε ιδιαί­τε­ρη νο­μι­κή υπο­χρέ­ω­ση να απο­τρέ­ψει την εξέ­λι­ξη αυτή.

Στο πρώτο σκέ­λος της υπό­θε­σης πε­ρι­γρά­φε­ται η δια­χεί­ρι­ση των αστι­κών λυ­μά­των του Μαν­δρα­κί­ου. Ανα­φέ­ρε­ται ότι τα λύ­μα­τα συ­γκε­ντρώ­νο­νταν σε βυτίο που είχε το­πο­θε­τη­θεί από τον Δήμο στον χώρο του κτη­ρί­ου της ΔΕΗ, σε από­στα­ση πε­ρί­που 1 χλμ. από τον οι­κι­σμό Μαν­δρά­κι, και στη συ­νέ­χεια απο­μα­κρύ­νο­νταν με βυ­τιο­φό­ρο όχημα ή επι­χω­μα­τώ­νο­νταν εντός γη­πέ­δου όπου βρι­σκό­ταν ο ΧΥΤΑ Νι­σύ­ρου στη θέση Λι­νού­ρα. Η αιχμή εδώ, όπως τί­θε­ται, είναι ότι όφει­λε να έχει λη­φθεί πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή αδειο­δό­τη­ση για το έργο ή δρα­στη­ριό­τη­τα και ότι αυτό δεν έγινε.

Στο δεύ­τε­ρο σκέ­λος πε­ρι­γρά­φε­ται η λει­τουρ­γία ΧΥΤΑ, για την οποία ανα­φέ­ρε­ται ότι όφει­λε να λη­φθεί πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή αδειο­δό­τη­ση για υπο­δο­μή. Στο κεί­με­νο γί­νε­ται λόγος για λει­τουρ­γία που απο­δί­δε­ται ως χώρος ανε­ξέ­λεγ­κτης διά­θε­σης απορ­ριμ­μά­των, με επι­πτώ­σεις σε δη­μό­σια υγεία και πε­ρι­βάλ­λον. Εντάσ­σε­ται επί­σης ως κρί­σι­μο στοι­χείο το ό,τι, όπως ανα­φέ­ρε­ται, είχε οχλη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να προς τούτο από κα­τοί­κους της πε­ριο­χής.

Με αυτόν τον τρόπο η ποι­νι­κή υπό­θε­ση δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται σε τυ­πι­κή πα­ρά­λει­ψη αδειο­δό­τη­σης, αλλά πε­ρι­γρά­φε­ται ως αλ­λη­λου­χία ενερ­γειών και πα­ρα­λεί­ψε­ων που πα­ρή­γα­γαν, κατά την ει­σαγ­γε­λι­κή απο­τύ­πω­ση, ου­σια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα υπο­βάθ­μι­σης του αστι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος, με επί­δρα­ση στην ποιό­τη­τα ζωής και στην υγεία των κα­τοί­κων.

Το κρί­σι­μο ση­μείο για την το­πι­κή κοι­νω­νία και για τον θεσμό της αυ­το­διοί­κη­σης είναι ότι πλέον συ­νυ­πάρ­χουν 2 πα­ράλ­λη­λες γραμ­μές πί­ε­σης. Από τη μία υπάρ­χει η διοι­κη­τι­κή κύ­ρω­ση των 27.216€ που πατά πάνω σε ακο­λου­θία ελέγ­χων και χα­ρα­κτη­ρί­ζει τις πα­ρα­βά­σεις ση­μα­ντι­κές. Από την άλλη υπάρ­χει η ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία που απο­δί­δει ευ­θύ­νη σε πρό­σω­πο και με­τα­φέ­ρει το πεδίο από την υπη­ρε­σια­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση στο ακρο­α­τή­ριο, με συ­γκε­κρι­μέ­νη δι­κά­σι­μο στις 11-03-2026 στη Ρόδο.

Η σύμ­πτω­ση των 2 αυτών εξε­λί­ξε­ων συ­μπυ­κνώ­νει μια ευ­ρύ­τε­ρη ει­κό­να: στη Νί­συ­ρο τα ζη­τή­μα­τα πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής προ­στα­σί­ας δεν εμ­φα­νί­ζο­νται ως τε­χνι­κές λε­πτο­μέ­ρειες, αλλά ως πεδία όπου δια­σταυ­ρώ­νο­νται η δη­μό­σια υγεία, η διοι­κη­τι­κή συμ­μόρ­φω­ση, οι κα­ταγ­γε­λί­ες πο­λι­τών, οι αυ­το­ψί­ες και τε­λι­κά η ποι­νι­κή αξιο­λό­γη­ση των πρά­ξε­ων και πα­ρα­λεί­ψε­ων. Σε ένα μικρό νησί, όπου οι υπο­δο­μές δια­χεί­ρι­σης λυ­μά­των και απορ­ριμ­μά­των είναι κα­θο­ρι­στι­κές για την ποιό­τη­τα ζωής και για το του­ρι­στι­κό και κοι­νω­νι­κό απο­τύ­πω­μα, η υπό­θε­ση παίρ­νει ανα­πό­φευ­κτα χα­ρα­κτή­ρα δο­κι­μα­σί­ας θε­σμι­κής αξιο­πι­στί­ας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.