Τοπικές Ειδήσεις

Παρατείνεται η προθεσμία για την εξόφληση οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου

Ακόμη μια ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου, έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό ανακοίνωσε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς, δίδοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις ενώ μίλησε και για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή την στιγμή ισχύει ένας καινούργιος διακανονισμός για χρέη προς τους δήμους. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπήρχε μία ρύθμιση η οποία επέτρεπε σε όσους συμπολίτες μας έχουν χρέη προς τον Δήμο Ρόδου (υπό τον όρο να έχουν ρύθμιση ενεργή ή ρύθμιση την οποία έχουν χάσει) που τους έδινε τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν σε 100 δόσεις και με μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων.
Μάλιστα, στην περίπτωση του 100% της πληρωμής, οι προσαυξήσεις ήταν μηδενικές. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και λόγω του γεγονότος πως πολλοί είχαν αναστείλει τις πληρωμές των δόσεών τους σε ρυθμίσεις, δεν μπορούσαν να είναι εμπρόθεσμοι έως τα τέλη του Δεκέμβρη που έληγε η προθεσμία.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 όσοι έχουν χρέη προς τους δήμους και θέλουν να τα ρυθμίσουν, έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Με αυτή τη ρύθμιση, εμείς σαν δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενώ τους δίδεται η ευκαιρία να προγραμματίσουν όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά, να διευκολυνθούν και οι ίδιοι», ενημέρωσε ο κ. Ταρασλιάς.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε ανταπόκριση από την προηγούμενη ρύθμιση, ο κ. Ταρασλιάς απάντησε θετικά: «Υπήρξε ανταπόκριση και μάλιστα κάποιοι μεγαλο-οφειλέτες, προσήλθαν και τακτοποίησαν ύστερα από πάρα πολλά χρόνια τις οφειλές τους. Δεν σας κρύβω ότι θα προσπαθήσω στο προσεχές διάστημα να ενημερώσω όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς οι οποίοι γνωρίζουμε ότι δεν ανταποκρίθηκαν –καθώς τώρα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το πραγματοποιήσουν και κυρίως, χωρίς προσαυξήσεις. Γενικότερα θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια προς όλους, όσους είχαν παλαιότερες οφειλές και ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία».
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου με την ανατολή του νέου έτους, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός:
«Οπως είπαμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είχαμε μια δύσκολη διετία 2020 – 2021, στον απολογισμό του 2020 καταφέραμε σε μια χρονιά με το 25% της τουριστικής μας κίνησης να κρατήσουμε τα έσοδα του Δήμου, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που ήταν και στα προηγούμενα χρόνια –όταν μάλιστα η Ρόδος, είχε καταγράψει ρεκόρ σε αφίξεις και κύκλο εργασιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στα 130 εκ. ευρώ που είναι ο πραγματικός κύκλος εργασιών του Δήμου Ρόδου, το ποσόν παρέμεινε σταθερό. Θεωρούμε ότι θα προσπαθήσουμε φέτος –χωρίς να λέω μεγάλα λόγια- να έχουμε μεγαλύτερες εισπράξεις.
Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να το κρατήσουμε σταθερό. Η αλήθεια όμως είναι ότι επειδή πιεζόμαστε από τα διάφορα Υπουργεία, τις εγκυκλίους και τις διατάξεις, θα είναι μια χρονιά που θα πρέπει να διεκδικήσουμε οφειλές που ακόμη υπάρχουν προς τον Δήμο. Θα πρέπει να επαναλάβω ότι πολλά από τα οφειλόμενα τέλη έχουν ακριβώς την ίδια νομική αξία με τον ΦΠΑ (που θεωρείται ποινικά κολάσιμη) και πρέπει να αποδίδονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Συνεπώς, αποτελεί από την πλευρά μας, μία διαδικασία την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου