Τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο επισκέφθηκε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς προκειμένου να τους διατυπώσει τις προθέσεις και τα πλάνα του για το κτηριακό συγκρότημα. Ως γνωστόν, τα συμβόλαια των 50 καταστηματαρχών, που έχουν παραμείνει στη Νέα Αγορά και είναι τυπικότατοι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, λήγουν στο τέλος του 2018. Οι καταστηματάρχες ανησυχούν για την παραμονή τους εκεί, καθώς η δημοτική αρχή σχεδιάζει να παραχωρήσει το ακίνητο σε ιδιώτη.
Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της παραμονής τους στο συγκρότημα, καθώς παραμένουν πάντα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.
Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών, Γιάννης Κοψιάς δήλωσε: «Το διοικητικό συμβούλιο των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο προκειμένου να μας πει τι μέλλει γενέσθαι με το κτηριακό συγκρότημα. Είπαμε κι εμείς τις δικές μας απόψεις. Από τη στιγμή που έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και έχουν παραμείνει στην Νέα Αγορά οι υγιείς επιχειρήσεις, αυτές που είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η παραμονή μας στο συγκρότημα. Δεν δημιουργήσαμε ποτέ πρόβλημα σε καμία δημοτική αρχή. Θέλουμε για τα επόμενα χρόνια να διασφαλιστεί η παραμονή μας στην Νέα Αγορά.
Ο δήμαρχος μάς ανακοίνωσε ότι αναζητείται επενδυτής για το συγκρότημα. Αυτό βέβαια το γνωρίζαμε. Μας είπε όμως ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής μέχρι τις αρχές του 2019, θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς των καταστημάτων. Μας είπε επίσης ο δήμαρχος ότι συζητάει με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνει κοινός διαγωνισμός για την νέα μαρίνα και την Νέα Αγορά. Συμφωνούμε με την ιδέα να δοθεί η μαρίνα μαζί με την Νέα Αγορά. Η σκέψη είναι σωστή, το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο αυτή η επένδυση θα ανταποκρίνεται τελικά στις προσδοκίες των Ροδιτών, εάν δούμε δηλαδή αυτό που θα περιμέναμε όλοι.
Συμφωνήσαμε να συζητήσουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου με τους δικούς μας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να διασφαλιστούν οι 50 επιχειρήσεις σε περίπτωση που αναλάβει ο ιδιώτης. Στην ουσία πρόκειται για 164 καταστήματα και γραφεία. Εάν συνυπολογίσουμε και τους γύρω χώρους είναι 180. Πιστεύω ότι θα είναι υπέρ του όποιου επενδυτή να έχει μία μαγιά από 50 υγιείς επιχειρήσεις με το που αναλάβει. Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή μας».
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Κοψιάς, ακόμη και αν έβγαιναν αύριο κιόλας από τα καταστήματά τους οι 50 εκμισθωτές, δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι προς ενοικίαση. Επιπλέον, η δαπάνη για τη μεταστέγαση και την κατάλληλη διαμόρφωση ενός νέου χώρου θα ήταν απαγορευτική λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.
«Οι επιχειρήσεις που παραμένουν δεν χρωστάνε και δεν χρωστούσαν ποτέ. Πρέπει να παραμείνουν στην Αγορά. Εμείς είχαμε πει άλλωστε ότι σε περίπτωση που δεν ανελάμβανε ιδιώτης, θα στηρίζαμε εμείς την ανακαίνιση του συγκροτήματος σε βάθος πενταετίας. Άλλωστε υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση.
Είναι αδύνατον να φύγουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις από τη Νέα Αγορά. Δεν υπάρχουν 50 άδεια καταστήματα αυτή τη στιγμή ώστε να αναζητήσουμε νέα στέγη. Επίσης το κόστος της μεταστέγασης θα ήταν δυσβάστακτο. Απαιτείται ένα κεφάλαιο μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ τουλάχιστον.
Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τον δήμαρχο. Αρχικά περιμένουμε να δούμε εάν το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρήσει την νέα μαρίνα μαζί με την Νέα Αγορά. Εάν η απόφαση είναι θετική θα δούμε πώς θα πορευθούμε. Αυτό που θέλουμε και οι δύο πλευρές είναι η ανακαίνιση του μνημείου. Θα πρέπει όμως να προσέξει η δημοτική αρχή και κάτι άλλο. Οι νέες επιχειρήσεις που θα έρθουν, εάν τελικά αναλάβει ιδιώτης, θα πρέπει να είναι ντόπιες, να είναι ροδίτικες και όχι ουρανοκατέβατες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της νέας αγοράς, Γ. Κοψιάς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ