Ρεπορτάζ

Καταδίκη Ροδίτη εργολάβου για φοροδιαφυγή

Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας Ροδίτης εργολάβος, που κρίθηκε ένοχος για μη απόδοση στο Δημόσιο ΦΠΑ, που υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 75.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα υπό την ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου ανώνυμης εταιρείας με αντικείμενο εργασιών κατασκευαστικές εργασίες κτηρίων να διέπραξε το αδίκημα της φοροδιαφυγής με τη μη απόδοση στο Δημόσιο, φόρου προστιθέμενης αξίας άνω των 75.000 ευρώ.
Ειδικότερα η επιχείρηση κατά τη διαχειριστική περίοδο του έτους 2009 φέρεται να μην απέδωσε ΦΠΑ ύψους 109.497,63 ευρώ που με τις προσαυξήσεις ανήλθε σε 139.369,76 ευρώ.
Το έτος 2010 φέρεται να μην απέδωσε ΦΠΑ που με τις προσαυξήσεις ανήλθε στο ποσό των 94,778,89 ευρώ, το έτος 2011 ύψους 77.001,64 ευρώ και το 2012 ύψους 5.161,93 ευρώ.
Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και προέβαλε αίτημα να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και των μη ταπεινών αιτίων.
Τόνισε ότι η επιχείρηση από το έτος 2008 αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τόσο ως προς την είσπραξη αμοιβών από πελάτες όσο και ως προς την εξεύρεση νέων πελατών.
Οι ισολογισμοί της εταιρείας την επίμαχη περίοδο εξάλλου αποδεικνύουν την δραματική πορεία της, εξαιτίας ανεξόφλητων τιμολογίων.
Για εργασίες τελεσμένες υποχρεωνόταν να εκδίδει τιμολόγια χωρίς ωστόσο να εισπράττει τα αντίστοιχα ποσά, ενώ ταυτόχρονα είχαν παύσει την χρηματοδότησή της οι τράπεζες. Μάλιστα λόγω ανεξόφλητων οφειλών κινδύνεψε να τεθεί υπό πτώχευση ενώ οι απαιτήσεις της ανέρχοντο στο ποσό των 540.000 ευρώ.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου