ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κάτοικοι της Ρόδου μετρούν τις πληγές τους – «Κάηκε και η ψυχή μου μαζί με το σπίτι» – Οδοιπορικό του Guardian στα καμένα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
φωτια Ρόδος Ιουλιος 2023

Την ώρα που ο Έβρος καί­γε­ται εδώ και δέκα τέσ­σε­ρις ημέρες, φωτιά που χαρα­κτη­ρί­στηκε ως η μεγα­λύ­τερη στην Ευρώπη, η Ρόδος επι­χει­ρεί να επου­λώ­σει τις πληγές της μετά τις εξίσου κατα­στρο­φι­κές φωτιές που έκαιγαν στο νησί τον Ιούλιο επί 11 ημέρες.

Η πυρ­κα­γιά έκανε στάχτη 135.000 στρέμ­ματα δασικής έκτασης, έκαψε πάνω από 50.000 ελαιό­δε­ντρα και ζώα, κατέ­στρεψε δεκάδες σπίτια. Χιλιά­δες του­ρί­στες ανα­γκά­στη­καν να εκκε­νώ­σουν το νησί με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο διεθνών ΜΜΕ.

Σχεδόν έναν μήνα αφότου οι φωτιές στο νησί των Δωδε­κα­νή­σων στα­μά­τη­σαν να καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους, ο Guardian βρέθηκε στη Ρόδο για να κατα­γρά­ψει τα ίχνη που άφησαν στις ζωές των ανθρώ­πων και το τοπίο.

Κάτοι­κοι μοι­ρά­ζο­νται τα όσα έζησαν και τις δυσκο­λίες που έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν για να ξανα­χτί­σουν μια ζωή που γκρε­μί­στηκε στις φλόγες.

Όπως ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευμα, οι κατα­στρο­φι­κές φωτιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Μάουι, τον Καναδά, την Τενε­ρίφη και τη Γαλλία, ενι­σχύ­ουν την αίσθηση ότι η κλι­μα­τική κρίση ανε­βά­ζει ταχύ­τητα, πράγμα που ο γενικός γραμ­μα­τέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκου­τέ­ρες ονόμασε γλαφυρά «εποχή του παγκό­σμιου βρασμού».

«Ξυπνούσα βλέ­πο­ντας τη θάλασσα και τώρα βλέπω έναν τοίχο»

«Ζούσα σε αυτό το σπίτι 25 χρόνια. Ξυπνούσα με τη θέα τη θάλασ­σας και τώρα, μετά τις φωτιές, κάθε πρωί βλέπω έναν τοίχο» συγκλο­νί­ζει η Μαίρη Λαου­δί­κου από το Κιοτάρι, που επλήγη βαριά από τις πυρ­κα­γιές. «Η οικο­γέ­νειά μου με δια­βε­βαί­ωσε ότι μετά το τέλος της του­ρι­στι­κής περιό­δου θα με βοη­θή­σει να ξανα­χτίσω το σπίτι μου. Πρέπει να κάνω υπομονή, αλλά δεν είναι εύκολο» προ­σθέ­τει.

«Ακόμα δεν μπορώ να δια­χει­ρι­στώ τα συναι­σθή­ματά μου γι’ αυτή την πανω­λε­θρία. Αλλά προ­σπαθώ να παρα­μείνω αισιό­δοξη. Περπατώ στην καμένη αυλή μου και η λεμονιά μου, που τόσα χρόνια δεν άνθιζε, τώρα, μετά την κατα­στροφή ανθίζει» συγκι­νεί η κυρία Μαίρη.

«Μέσα σε δυο μέρες χάσαμε δυο σπίτια που χτίσαμε με τα χέρια μας»

Η Μαρία Ανδριά και ο Δημή­τρης Νικο­λά­κης, 55 ετών και οι δύο, έχασαν δύο σπίτια στις φωτιές της Ρόδου, το εξοχικό τους στο Κιοτάρι και αυτό στο Ασκλη­πιείο. Η Μαρία εργά­ζε­ται σε εται­ρεία δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των και ο Δημή­τρης είναι δάσκα­λος.

«Μέσα σε δύο μέρες χάσαμε δύο σπίτια. Είναι πολύ δύσκολο. Είχαμε δου­λέ­ψει πολύ σκληρά για να τα χτί­σουμε με τα χέρια μας. Όταν τα είδα να καί­γο­νται, ήταν σαν να κάηκε κι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Έχω να βιώσω τέτοιο πόνο από την ημέρα που πέθανε η μητέρα μου, όταν ήμουν 18 ετών. Ελπίζω αυτός ο πόνος να φύγει κάποια μέρα» συγκλο­νί­ζει η Μαρία Ανδριά.

«Κάθε μέρα ξυπνάω από εφιάλτη ότι καί­γε­ται το μαξι­λάρι μου»

«Σχεδόν ένα μήνα μετά τις φωτιές, ξυπνάω κάθε μέρα από εφιάλτη ότι καί­γε­ται το μαξι­λάρι μου. Τα όνειρά μου είναι γεμάτα φωτιές και βλέπω συνέ­χεια το μαγαζί μου να καί­γε­ται» περι­γρά­φει ο Δημή­τρης Χατζη­φώ­της, που είχε ταβέρνα στο Κιοτάρι.

«Δεν κατά­φερα να σώσω τίποτα από την ταβέρνα, ούτε ένα παλιό σφυρί του νεκρού πατέρα μου. Πρέπει να έλιωσε γιατί δεν μπορώ να το βρω» συγκλο­νί­ζει.

«Εδώ στο Κιοτάρι, οι πυρ­κα­γιές έκαψαν τα πάντα: δάση, σπίτια, ξενο­δο­χεία, δέντρα και την ταβέρνα μου. Πήγα να σώσω τα σπίτια στο χωριά και τις περιου­σίες και άλλων ανθρώ­πων αλλά δεν είχαμε νερό. Πολλοί άνθρω­ποι με χαρα­κτή­ρι­σαν ήρωα αλλά εγώ απλά προ­σπά­θησα να σώσω ό,τι μπο­ρούσα» λέει ο κ. Δημή­τρης.

«Είδα το σπίτι μου να καί­γε­ται σε ένα βίντεο στο Facebook»

«Έμαθα ότι το σπίτι μας στο Ασκλη­πιείο καί­γε­ται από ένα τηλε­φώ­νημα και το είδα σε ένα βίντεο στο Facebook» λέει ο Γιάννης Παπα­βα­σι­λείου. «Είχαμε φύγει με τη γυναίκα μου και τα τρία μας παιδιά και ποτέ δεν φαντα­στή­καμε τι θα γινόταν. Η μάχη με τις φλόγες ήταν άνιση. Οι νέοι έδωσαν τερά­στιο αγώνα για να σώσουν το χωριό και αυτό είναι πολύ συγκι­νη­τικό. Η αντί­δραση της κοι­νό­τη­τας με γεμίσει αισιο­δο­ξία για την κλι­μα­τική κρίση» λέει ο κ. Γιάννης.

«Είναι συντε­τριμ­μένη που βλέπω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου καμένο»

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι εδώ στο σπίτι και μου είναι πολύ δύσκολο να βλέπω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου καμένο. Στέ­κο­μαι συντε­τριμ­μένη» λέει η Γεωργία Χατζη­διά­κου.

«Μετα­κό­μισα στον Καναδά όταν ήμουν 16 χρονών και μέχρι τα 23 μου είχα τρία παιδιά. Δούλεψα σκληρά και πάντα ήθελα να επι­στρέψω στο Κιοτάρι, όπου πέρασα τα καλο­καί­ρια των παι­δι­κών μου χρόνων» περι­γρά­φει.

«Επέ­στρεψα πριν από 25 χρόνια και έχτισα τη ζωή μου από την αρχή. Έχτισα αυτό το σπίτι με τα ίδια μου τα χέρια. Το να χάνεις ένα σπίτι είναι συντα­ρα­κτικό και πιθα­νό­τατα δεν θα το ξανα­χτίσω. Οι συνέ­πειες της κλι­μα­τι­κής αλλαγής για κάποιον στην ηλικία μου είναι δυσβά­στα­χτες».

«Σβήναμε τις φωτιές με φτυάρια και μπου­κα­λά­κια νερού»

Τις δυσκο­λίες που είχαν στην κατά­σβεση των φωτιών περι­γρά­φιε ο Γιώργος Παπα­γε­ωρ­γείου που είχε καφε­νείο στο Κιοτάρι.

«Σβήναμε τις φωτιές με φτυάρια, μπου­κα­λά­κια νερού και ρούχα. Έτσι σώθηκε ό,τι σώθηκε στο Ασκλη­πιείο. Θα μπο­ρού­σαμε να είχαμε σώσει τα χωριά και τα σπίτια μας αν υπήρχε γεν­νή­τρια ρεύ­μα­τος στο πηγάδι και παροχή νερού» λέει.

«Η οικο­γέ­νειά μου κι εγώ βοη­θή­σαμε ξενο­δο­χεία και του­ρί­στες και μας δια­βε­βαί­ω­σαν ότι η φωτιά δεν θα έφτανε σε εμάς αλλά όσο εμείς βοη­θού­σαμε άλλο, κάηκε το καφε­νείο μας».

«Έρχομαι κάθε μέρα στο καμένο σπίτι μας για να ποτίσω τα δέντρα»

«Αυτό ήταν το σπίτι μας για 25 χρόνια» λέει η Δήμητρα Στα­μα­τίου, που έφυγε όταν είδε ότι η φωτιά πλη­σί­αζε και πρόλαβε να σώσει μόνο το δια­βα­τή­ριο του συζύγου της, Moslem Gohlami. «Η περι­βαλ­λο­ντική κατα­στροφή έχει αφυ­πνί­σει την οικο­λο­γική συνεί­δηση της κοι­νό­τη­τας» τονίζει.

Ο Gohlami βοήθησε του­ρί­στες που έπρεπε να εκκε­νώ­σουν το χωριό. «Έρχομαι κάθε μέρα στο καμένο σπίτι μας για να ποτίσω τα δέντρα και να ταΐσω τις γάτες οι οποίες δεν φεύγουν παρά το ότι όλα έχουν γίνει στάχτη» συγκι­νεί και ελπίζει μέχρι τα Χρι­στού­γεννα να έχουν ξανα­χτί­σει το σπίτι τους.

Πηγή tanea.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.