Ειδήσεις

Αντζελα καλεί… Χόλιγουντ

Φιλόδοξη, αν μη τι άλλο, είναι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αντζελα Γκερέκου, με στόχο να αναδείξει την Ελλάδα σε ελκυστικό προορισμό για την πραγματοποίηση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών…

Εκπτωση φόρου 100%
Η υφυπουργός Πολιτισμού κατέθεσε πρόταση στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, η οποία προβλέπει έκπτωση 100% στον φόρο για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία που είχε κάνει σε συνέντευξη Τύπου, στις αρχές Οκτωβρίου, σχετικά με το θέμα της δημιουργίας κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα…

Ενημέρωσαν και την τρόικα
Αναλυτικά, η πρόταση προβλέπει έκπτωση 100% στον φόρο που αναλογεί στο ποσό το οποίο επενδύεται στην παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας από φυσικά και νομικά πρόσωπα με φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα.
«Υποβάλαμε ένα απολύτως αναγκαίο και σύμφωνο με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες πλαίσιο φορολογικών κινήτρων. Η υιοθέτησή του σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μπορούν να βάλουν δυναμικά τη χώρα μας στον χάρτη των ελκυστικών κινηματογραφικών προορισμών», δήλωσε η Αντζελα Γκερέκου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου, στόχος είναι να επιτευχθεί διπλό φορολογικό όφελος για τους επενδυτές: αφενός να μειώνεται η φορολογική τους βάση, καθώς το μέρος των προ φόρων κερδών που επενδύεται δεν θα συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και αφετέρου να έχουν οικονομικό όφελος ίσο με το ποσό του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο ποσό που επένδυσαν.

Χρήση του φορολογικού κινήτρου μπορεί να γίνει από ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, από διεθνείς συμπαραγωγές με συμμετοχή Ελληνα παραγωγού, καθώς και από ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα.
Η τελευταία περίπτωση αφορά κατά βάση αλλοδαπό παραγωγό που αναζητά χώρα με φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να εκτελέσει σε αυτήν ένα μέρος της παραγωγής με εταιρεία παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών με φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα. Η πρόταση τέθηκε υπόψη και ειδικευμένου σε φορολογικά θέματα κλιμακίου της τρόικας (διότι, βέβαια, στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα χωρίς να το γνωρίζει η τρόικα), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται πρόταση σχετικής φορολογικής διάταξης από το υπουργείο Οικονομικών.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου