Ειδήσεις

Aγώνας δρόμου για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα – Επιμένει η τρόικα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, εκφράζει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας παραδέχονται ωστόσο ότι πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέτουν και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί όπου η τρόικα επιμένει είναι η απώλεια 1-1,5 δισ. ευρώ που θα προκύψει -όπως οι ίδιοι υπολογίζουν- από τις ρυθμίσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία – ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η ολοκλήρωση της υλοποίησης των όσων προέβλεπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναμόρφωσης του ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει και αλλαγή του καθεστώτος μικρότερων συντελεστών που ισχύουν σήμερα για τα νησιά.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής, μακράς συνάντησης που είχαν, αφού ενημερώθηκαν από τον κ. Χαρδούβελη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει κάποια από τα αιτήματα των δανειστών, χωρίς να τεθεί θέμα λήψης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στη μετα-μνημονιακή εποχή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές (βλ. πλήρη υλοποίηση των όσων προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), ενώ σε ό,τι αφορά την απώλεια του 1-1,5 δισ. υπάρχουν -όπως βεβαίωναν κυβερνητικές πηγές- εναλλακτικά σενάρια που αφορούν επίσης διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η περικοπή των επιδοτήσεων συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ψηφίσει τώρα τις αλλαγές, οι οποίες ωστόσο θα ισχύσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ορισμένες από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ οι διατάξεις για την αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί επίσης μέχρι το τέλος του έτους.

«Κλείδωσαν» αλλαγές
Κατά τα άλλα, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο φέρονται «κλειδωμένες», όπως επίσης και οι διοικητικές αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία και ζητήματα που αφορούν την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στις δίκες οικονομικών υποθέσεων.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση παραδέχθηκε ότι «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, δύσκολη και πολύπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «είναι η τελευταία πριν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και από την επιτήρηση της τρόικας». Σε ερώτηση για τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα απάντησε ότι αυτό θα γίνει εγκαίρως» και επέμεινε στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, μιλώντας σαφώς για την 8η Δεκεμβρίου ως την ημέρα ολοκλήρωσης των συζητήσεων.

«Η Αθήνα» -πρόσθεσε- «απαντά με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό ότι θα πάμε σε μία λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές». Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όμως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού», κατέληξε αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Σαραντάκος – Φ. Γιωτάκη

-Οι δανειστές πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις
Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ

Κλειδί για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών προαπαιτούμενων.

Ο Σόιμπλε το λέει ξεκάθαρα. Πάρτε τα μέτρα που συμφωνήσαμε για να συνεχίσουμε Ο Σόιμπλε το λέει ξεκάθαρα. Πάρτε τα μέτρα που συμφωνήσαμε για να συνεχίσουμε Με το χρόνο να τελειώνει, γεγονός που αποτελεί βαρίδι μόνο για την ελληνική πλευρά, οι εταίροι-δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στην Αθήνα ότι χωρίς συμφωνία στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει περίπτωση «επόμενης μέρας» του προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει την παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Οπως είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ecofin της Παρασκευής, στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως ανέφερε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Γι’ αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος.

Αναταράξεις

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον κ. Σόιμπλε αναφέροντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι «δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα. χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους. Αλλά έξι μήνες πριν αν λέγαμε ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα, και όμως δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που ναι, γίνεται με ένταση», σχολίασαν.

«Συζητάμε επίσης μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, δεν λέμε για μείωση μισθών, συντάξεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου και πλέον «τρέχει» να προλάβει το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, πριν από το Eurogroup η Αθήνα θα πρέπει να λειάνει τις γωνίες στα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με πρώτα στην ατζέντα να είναι:

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για νέες παρεμβάσεις, αλλά κυρίως εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ενδωκυβερνητική αναταραχή, εφόσον χρειαστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή νέα μέτρα. Ως εκ τούτου, επιθυμεί να μεταθέσει τις συζητήσεις για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πλευρά της πάντως η τρόικα επαναλαμβάνει ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες για πολιτική αναταραχή και προτάσσουν τη βιωσιμότητα των ταμείων, έστω και αν χρειαστεί να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Εργασιακά: Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αντίθετα προσέγγιση υπάρχει στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η τρόικα δεν αρκείται στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αυξομειώσεων στους μισθούς και απαιτεί επιπλέον μειώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τις πρόσθετες αμοιβές και την κατάργηση του φραγμού της «υπερβάλλουσας μείωσης».

Συντελεστές ΦΠΑ: Οι δανειστές συνεχίζουν να απαιτούν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 19% και 21% σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς γεωγραφικές εξαιρέσεις. Αντίθετα το υπουργείο θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα λειτουργήσει, ειδικά από τη στιγμή που προβλέπει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.

Δημοσιονομικό κενό 2015: Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση από τους ελεγκτές, η τρόικα αυξάνει το δημοσιονομικό κενό. Πλέον με αφορμή και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι δανειστές εκτιμούν ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει αυξήσει και αυτό τις εκτιμήσεις του, ωστόσο επιμένει ότι η «τρύπα» μπορεί να κλείσει χωρίς νέα μέτρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου