ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γιατροί προειδοποιούν: Η γρίπη θα επανέλθει δριμύτερη λόγω χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γρίπη
Μέγεθος γραμμάτων

Επα­νεμ­φά­νι­ση της γρί­πης -και μά­λι­στα σε με­γά­λη κλί­μα­κα- μπο­ρεί να συμ­βεί τον φε­τι­νό χει­μώ­να, στο μέτρο που αί­ρο­νται ευ­ρέ­ως τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης κατά του κο­ρο­νοϊ­ού, όπως η χρήση μά­σκας και η τή­ρη­ση των απο­στά­σε­ων.

Αυτός είναι ο φόβος Αμε­ρι­κα­νών επι­στη­μό­νων, οι οποί­οι δεν απο­κλεί­ουν ότι και τα επό­με­να χρό­νια θα υπάρ­ξουν επο­χι­κά ξε­σπά­σμα­τα της γρί­πης, ακρι­βώς επει­δή στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας η γρίπη σχε­δόν εξα­φα­νί­στη­κε.

Γι’ αυτό, όπως τό­νι­σε ο επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής, επί­κου­ρος κα­θη­γη­τής Επι­στη­μών Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής Υγεί­ας Σεν Πέι, “εφέ­τος είναι πιο ση­μα­ντι­κό από ποτέ να κάνει κα­νείς το αντι­γρι­πι­κό εμ­βό­λιο. Μο­λο­νό­τι είναι σωστό να εστιά­ζει κά­ποιος στην προ­στα­σία του από την Covid-19, δεν πρέ­πει να ξεχνά τη γρίπη, που μπο­ρεί επί­σης να απο­βεί μοι­ραία”.

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των επι­στη­μό­νων, όσο πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο υπήρ­χαν σε μία χώρα ή πε­ριο­χή πε­ριο­ρι­στι­κά μέτρα κατά του κο­ρο­νοϊ­ού, πριν αρ­θούν πιο πρό­σφα­τα χάρη στους εμ­βο­λια­σμούς, τόσο με­γα­λύ­τε­ρος αριθ­μός αν­θρώ­πων θα είναι φέτος, αλλά και τα επό­με­να χρό­νια, ευά­λω­τος στη γρίπη.

Επι­προ­σθέ­τως, η πα­γκό­σμια κα­τα­στο­λή της δρα­στη­ριό­τη­τας των ιών της γρί­πης, κάτι που απο­τέ­λε­σε θε­τι­κή “πα­ρε­νέρ­γεια” της προ­φύ­λα­ξης από τον κο­ρο­νο­ϊό, κα­θι­στά πιο δύ­σκο­λο να γίνει πρό­βλε­ψη ποια στε­λέ­χη της γρί­πης θα κυ­κλο­φο­ρή­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρο, με απο­τέ­λε­σμα να δυ­σκο­λεύ­ε­ται η ανά­πτυ­ξη απο­τε­λε­σμα­τι­κών αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων. Είναι μά­λι­στα πι­θα­νό να “ση­κώ­σουν κε­φά­λι” πολ­λα­πλά στε­λέ­χη της γρί­πης ταυ­τό­χρο­να, συμ­βάλ­λο­ντας σε ένα χει­ρό­τε­ρο ξέ­σπα­σμα.

Η επι­δη­μιο­λό­γος Άμπερ Γουίν του Κέ­ντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέ­φε­ρε πως υπάρ­χουν εν­δεί­ξεις ότι αυτήν τη στιγ­μή κυ­κλο­φο­ρούν στον κόσμο στε­λέ­χη της γρί­πης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοι­μώ­ξε­ων γρί­πης Β τον χει­μώ­να 2019-2020 συ­νέ­βα­λε στο να υπάρ­ξει αριθ­μός ρεκόρ θα­νά­των παι­διών εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο. “Γι’ αυτό είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό να εμ­βο­λια­στεί­τε κατά της γρί­πης εφέ­τος”, επε­σή­μα­νε.

Αρ­κε­τοί επι­στή­μο­νες ομο­λο­γούν, πά­ντως, ότι δεν ξέ­ρουν τι πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νουν φέτος σχε­τι­κά με τη γρίπη. “Αν οποιοσ­δή­πο­τε σας πει ότι ξέρει, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ξέρει”, δή­λω­σε στο πε­ριο­δι­κό “Nature” ο Τζον Πέι­τζετ του Ολ­λαν­δι­κού Ιν­στι­τού­του Ερευ­νών Υγεί­ας στην Ου­τρέ­χτη.

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ει­δι­κοί εκτι­μούν ότι η γρίπη τε­λι­κά θα ανα­κάμ­ψει -πι­θα­νώς με έντα­ση- στο βό­ρειο ημι­σφαί­ριο (όπου βρί­σκε­ται και η Ελ­λά­δα) εφέ­τος τον χει­μώ­να. “Μόλις χα­λα­ρώ­σου­με τις καλές πρα­κτι­κές υγιει­νής μας, η γρίπη είναι πι­θα­νό να “χτυ­πή­σει” σκλη­ρά”, σύμ­φω­να με τον κλι­νι­κό επι­δη­μιο­λό­γο Ρό­μπερτ Γου­έ­αρ του αυ­στρα­λια­νού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Γκρί­φιθ.

Η επο­χι­κή γρίπη -συ­νή­θως- σκο­τώ­νει 290.000 έως 650.000 αν­θρώ­πους κάθε χρόνο, πα­γκο­σμί­ως. Όμως, στη διάρ­κεια της διε­τί­ας 2020-21 έχει- πρα­κτι­κά- σχε­δόν εξα­φα­νι­στεί από τη Γη. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, μία με­γά­λη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κα­τέ­γρα­ψε μόλις 646 θα­νά­τους από γρίπη πέ­ρυ­σι και εφέ­τος, όταν ο μέσος ετή­σιος αριθ­μός θα­νά­των από γρίπη είναι δε­κά­δες χι­λιά­δες. Η γρίπη συ­νε­χί­ζει -πά­ντως- να κυ­κλο­φο­ρεί σε χα­μη­λά επί­πε­δα στις τρο­πι­κές πε­ριο­χές.

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κο­ρο­νοϊ­ού έχουν “κα­τα­πιέ­σει” και άλλες βα­κτη­ρια­κές λοι­μώ­ξεις, όπως αυτές που προ­κα­λούν πνευ­μο­νία και μη­νιγ­γί­τι­δα. Από την άλλη πλευ­ρά, οι ρι­νοϊ­οί του κοι­νού κρυο­λο­γή­μα­τος έχουν συ­νε­χί­σει καθ’ όλο το διά­στη­μα της παν­δη­μί­ας να εξα­πλώ­νο­νται, καθώς φαί­νε­ται πως δεν είναι τόσο ευά­λω­τοι στα μέτρα προ­φύ­λα­ξης κατά της Covid-19 και, επι­πλέ­ον, επει­δή δεν αντι­με­τω­πί­ζουν ιδιαί­τε­ρο αντα­γω­νι­σμό από άλ­λους ανα­πνευ­στι­κούς ιούς. Ακόμη, οι άλλοι -λι­γό­τε­ρο επι­κίν­δυ­νοι από τον SARS-CoV-2- κο­ρο­νοϊ­οί, οι οποί­οι επί­σης ευ­θύ­νο­νται για τα κρυο­λο­γή­μα­τα, έχουν αρ­χί­σει να αυ­ξά­νο­νται στα­δια­κά προς τα παν­δη­μι­κά επί­πε­δά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.