Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιά

Συμμετείχαν: Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Καραϊτιανός Γιάννης (Κάρπαθος), Αφθονίδου Μαρία (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Ηρακλείδου Σοφία (Χάλκη), Καλλούδης Φίλιππος (Κως), Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Πετρίδης Φίλιππος (Σύμη), Χατζόπουλος Χάρης (Σύλλογος Δωδεκανησίων Νέων), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

 

Εορτασμός 77ης επετείου απελευθέρωσης Καστελλορίζου

Συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας στις εκδηλώσεις εορτασμού, που θα πραγματοποιηθούν την 13η Σεπτεμβρίου 2020 στη Μεγίστη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. συγκεκριμένα, την 11.00 θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα ακολουθήσει η εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Διευθύντρια του γυμνασίου και λυκείου του ακριτικού νησιού και η κατάθεση στεφάνων. αποφασίστηκε ομόφωνα η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας και η διερεύνηση δυνατότητας κατάθεσης στεφάνου στην προτομή της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη, μνημείο που δωρήθηκε από την Ομοσπονδία μας και τοποθετήθηκε στο νησί της Ρω.

 

Μεταφορικό Ισοδύναμο: καταστροφικές αποφάσεις κυρίως για μικρά νησιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, με αφορμή την αιφνίδια ανακοίνωση νέου τρόπου εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα στα νησιά μας (ανακοινώθηκε Παρασκευή 31/7 με έναρξη εφαρμογής Σάββατο 1/8), απέστειλε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

-Από τις αρχές του 2020, όλοι οι επαγγελματίες είναι απλήρωτοι, δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων για επιστροφή χρημάτων.

– Αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των επιχειρηματιών, εμπόρων, κλπ, ανακοινώθηκε απόφαση ότι απελευθερώνονται οι πρατηριούχοι και συνεπώς οι τιμές ξαναπήγαν στα ύψη, όπως παλαιότερα.

Προκύπτουν λοιπόν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Έχει γίνει πρόβλεψη για το πότε και πως θα γίνει η ενημέρωση των ταμειακών μηχανών των πρατηριούχων με το απαιτούμενο λογισμικό;

-Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος από τις απαιτούμενες μετατροπές στις ταμειακές μηχανές των πρατηριούχων;

Πως είναι δυνατό από σήμερα (1/8), να αναπροσαρμοστούν οι τιμές των καυσίμων και παράλληλα να λειτουργεί νόμιμα το πρατήριο, με τις νέες ρυθμίσεις;

-Τα μικρά νησιά, με ένα και μοναδικό πρατήριο, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που προσπαθούν να έχουν κάποια έστω ελάχιστη τουριστική κίνηση, υποχρεώνονται να κάνουν διαχωρισμό μεταξύ μονίμων και μη κατοίκων;

-Γνωρίζουν οι αποφασίζοντες ότι τα μικρά νησιά στηρίζονται στους ανά την γη απόδημους συμπατριώτες μας; Αυτούς λοιπόν τους απόδημους θα βάλουν απέναντι τους; Αλλά και για τους λοιπούς λιγοστούς επισκέπτες των μικρών νησιών, ο τρόπος προσέλκυσής τους γίνεται με το να τους πουλάμε ακριβότερα καύσιμα ή νομίζουν κάποιοι ότι οι τουρίστες είναι χαζοί και δεν καταλαβαίνουν;

Παράδοση αρχειακού υλικού Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτη

Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία καθορισμού ημερομηνίας και χώρου για την πραγματοποίηση σεμνής τελετής για την παράδοση αρχειακού υλικού που ανήκε στον αείμνηστο Δωδεκανήσιο καθηγητή Ιστορίας, Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτη και βρίσκεται στην κατοχή της Ομοσπονδίας μας στα Γ.Α.Κ. της Ρόδου.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

– Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας για την κατά το δυνατό κάλυψη αναγκών και ελλείψεων προσωπικού, εξοπλισμού και αναλωσίμων σε ΠΠΙ, ΚΥ και νοσοκομεία νησιών. Τις τελευταίες 20 τουλάχιστον μέρες, εκκρεμεί η έγκριση πρόσληψης προσωπικού για Τήλο, Χάλκη, Μύκονο και Οινούσσες, σύμφωνα με σχετικό αίτημα της 2ης ΥΠΕ προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Σχετικά με τις προσπάθειές μας για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ομοσπονδίας μας και των λοιπών πολιτιστικών Σωματείων, η κατάσταση παραμένει στάσιμη:

α. Αναμονή απαντήσεων από τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά στο αίτημά μας για την απαλλαγή των Σωματείων μας από την καταβολή των δημοτικών τελών, τουλάχιστον για το 2020.

β. Για την έμμεση τουλάχιστον οικονομική ενίσχυση των συμπατριωτών μουσικών μας, που τόσα χρόνια στηρίζουν όλα τα Σωματεία μας, ζητήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου χρηματοδότηση ηχογραφήσεων, χωρίς δυστυχώς να έχουμε λάβει απάντηση.

 

ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒ/ΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

Η έπαρχος Καρπάθου Κάσου έστειλε επιστολή σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει

– Το 80% των κλήρων στο νησιά μας αποτελείται από ακίνητα επιφάνειας εκτάσεις 4000 μέχρι 8000 τ.μ. Η περιοχή μας δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα ή με τους κλήρους μεγαλύτερων νησιών.

– Με την αύξηση του ορίου της αρτιότητας από τα 4000 τ.μ. , που ισχύει σήμερα, σε 8000 τ.μ για τις τουριστικές επιχειρήσεις μπαίνει οριστικό φρένο στην ανάπτυξη των νησιών μας, αφού ελάχιστα είναι τα ακίνητα που έχουν την έκταση αυτή, και όσα υπάρχουν βρίσκονται σε περιοχές μη κατάλληλες για αυτήν την δραστηριότητα (τουριστική).

– Προτείνεται να αυξηθεί για τις Τουριστικές κατοικίες η μέγιστη δυνατότητα από τα 200 μ2 σε 300 μ2 ( ώστε οι μονάδες αυτές να είναι βιοσιμώτερες) , στα νησιά της παραμεθορίου περιοχής και ειδικότερα σε αυτά με πληθυσμό κάτω των 10000 κατοίκων ,τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, χρόνος που κατά την εκτίμηση της Κυβέρνησης ανέρχεται σε 10 χρόνια.

– Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των ακινήτων στα νησιά και συγκεκριμένα να εφάπτονται αναγνωρισμένων δρόμων κλπ, κατ ουσία καθιστά ανέφικτη την αξιοποίηση των διαθέσιμων ακινήτων, λαμβανομένου υπόψη ότι στην Κάρπαθο και Η.Ν. Κάσο ελάχιστοι είναι οι

αναγνωρισμένοι δρόμοι. Ούτε οι πιο κεντρικοί δρόμοι των νησιών μας είναι αναγνωρισμένοι. Και βέβαια η διαδικασία αναγνώρισης δρόμου είναι πολύπλοκη δύσκολη και χρονοβόρα, γεγονός που θα πρέπει ιδιαιτέρως να ληφθεί υπόψη, αφού έτσι σταματά κάθε οικοδομική δραστηριότητα στον τόπο μας.

 

«Φαντάσματα στα Δωδεκάνησα» Wild Abandon: A Journey to the Deserted Places of the Dodecanese της Jennifer Barclay (εκδόσεις Bradt Travel Guides, 2020).

Από τον τίτλο κιόλας καταλαβαίνει κανείς ότι η «Άγρια εγκατάλειψη» δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο-ύμνος σύγχρονου φιλέλληνα για την Ελλάδα, όπως και ότι η Τζένιφερ Μπάρκλεϊ («Falling in Honey», «An Octopus in my Ouzo») δεν είναι μια συνηθισμένη ταξιδιωτική συγγραφέας. Μεγαλωμένη στα Πένινα Όρη της Αγγλίας και μόνιμη κάτοικος Τήλου από το 2011, η Τζένιφερ αφιέρωσε πέντε ολόκληρα χρόνια «οργώνοντας» τα Δωδεκάνησα , σε αναζήτηση ενός κρυμμένου πλούτου, εκτός τουριστικής πεπατημένης, που σκεπάζεται από τις στάχτες του χρόνου: χωριά-φαντάσματα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομακρυσμένα τοπία ανόθευτης ομορφιάς είναι το πεδίο δράσης της. Πρωταγωνιστές της αυθεντικοί νησιώτες που κρατούν τις μνήμες ζωντανές – μαζί και έναν τρόπο ζωής που χάνεται. Αυτό το αλλόκοτο καλοκαίρι και ενόψει των κοσμογονικών αλλαγών που λέγεται ότι θα επιφέρει η πανδημία στον τρόπο που ζούμε, η Μπάρκλεϊ, με τις μοναχικές περιπλανήσεις της, τη διαρκή της επαφή με τη φύση, την τηλεργασία της, αλλά και την προσήλωσή της στην απλότητα και στην ελευθερία, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη.

 

Πρακτική άσκηση φοιτητών

Αρχίζει η περίοδος πρακτικής άσκησης, για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Απαιτείται η εγγραφή των φορέων στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ» στον σύνδεσμο: https://submit-atlas.grnet.gr/Common/ProviderRegistration.aspx.

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σας στο πρόγραμμα με δύο τρόπους. Επιλέγετε έναν από αυτούς ή και τους δύο:

Α. Συμμετοχή στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κονδύλια ΕΣΠΑ (υπενθυμίζουμε ότι η ασφάλεια καθώς και η αποζημίωση των φοιτητών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ γίνεται εξ ολοκλήρου από το Πανεπιστήμιο. Η εταιρεία/ Οργανισμός δεν έχει καμία οικονομική υποχρέωση).

Β. Συμμετοχή στο ιδιωτικό αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ». (Η εταιρεία αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της πρακτικής άσκησης).

 

Πρόγραμμα προσεχών δραστηριοτήτων

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, άρχισε ο προγραμματισμός περιορισμένων δράσεων τόσο στον χώρο της Δωδεκανησιακής Εστίας, όσο και στην ευρύτερη περιοχής του Πειραιά και της λοιπής Αττικής. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί:

 

11/9: Έναρξη μαθημάτων χορού στη Δωδεκανησιακή Εστία (τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα)

18/9: στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες θάλασσας 2020» διερευνάται η συμμετοχή Δωδεκανησιακού μουσικοχορευτικού συγκροτήματος στο Βεάκειο

26/9: Γενική Συνέλευση Ένωσης Ροδίων στη Δωδεκανησιακή Εστία

5/10: Έναρξη μαθημάτων χορού στη Δωδεκανησιακή Εστία (τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου