Τοπικές Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου κατέχει 600 κτίσματα και 149 αγροτεμάχια σε όλο το νησί! Στα189 εκ. ευρώ η αξία τους

Στα 189 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αντικειμενική αξία της… προίκας του Δήμου Ρόδου που αντιστοιχεί σε 600 συνολικά κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού και για 149 αγροτεμάχια σε όλο το νησί.
Για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ περίπου 385.000 ευρώ, με βάση τη δήλωση ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων που υποβάλλει.
Τα ακίνητα για τα οποία θα κληθεί να πληρώσει μεγάλο φόρο, εντοπίζονται κυρίως στην πόλη της Ρόδου και ειδικότερα στην πλατεία Ελευθερίας (συγκρότημα Δημαρχείου), στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, στην πλ. Κουντουριώτη, στην Πίνδου, στην οδό Κω κ.α.
Ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτήρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτήριο που ιδιοχρησιμοποιείται ( π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.
Μάλιστα το 2014, με την υποχρεωτική καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα όλα δημοτικά ακίνητα, ακόμα και για εκείνα που ιδιοχρησιμοποιούνται, ο Δήμος Ρόδου είχε κληθεί να καταβάλει 1,5 (!) εκατ. ευρώ για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, βάσει του εκκαθαριστικού που εστάλη στην αρμόδια υπηρεσία, με κίνδυνο να αδειάσουν τα ταμεία και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπόλοιπες οικονομικές του υποχρεώσεις.
Για το λόγο αυτό και με… μπούσουλα την “θηλιά” του Δήμου Ρόδου, το υπουργείο Οικονομικών, έφερε ως αντιστάθμισμα στις περικοπές πόρων των ΟΤΑ για το 2015, την απόφαση οι Δήμοι να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα κτήρια που δεν εκμισθώνονται και άρα δεν τους αποδίδουν έσοδα, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ για την απαλλαγή των Δήμων από τον ΕΝΦΙΑ, επιτεύχθηκε μετά την έκκληση των δημάρχων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πολλούς Δήμους, όπως της Ρόδου, οι οποίοι είχαν χρεωθεί σημαντικά ποσά από τον υπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων.
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ παραμένει ανοικτή η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεταφορά των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ως μια κομβική μεταρρύθμιση του κράτους. Όχι μόνο για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μένει κενό γράμμα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ως ένα μέσο ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων στις κοινωνίες που τους εκλέγουν.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη μείωση του φόρου την πρώτη διετία διακυβέρνησης της ΝΔ. Η μεταφορά στους Δήμους αναμένεται από το 2021, όπως είχε αναφέρει στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου