Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τον νέο ΚΑΠ που επιτρέπει σε μη ιατρούς να εκτελούν ιατρικά καθήκοντα σε αγώνες των τοπικών κατηγοριών και των Ακαδημιών, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.
Ο Ι.Σ.Ρ. ζητάει από την ΕΠΣΔ να διασφαλίσει την διεξαγωγή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων ποδοσφαίρου με υποχρεωτική την παρουσία ιατρού, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για να προστατέψει την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία των ποδοσφαιριστών.
Αναλυτικά:
«Απαράδεκτος ο νέο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου που επιτρέπει την άσκηση ιατρικών καθηκόντων από μη ιατρούς.
Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο νέο Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρων (Κ.Α.Π.) για το έτος 2018 υπάρχει μια παρατυπία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής σκοπιμότητας.
Συγκεκριμένα:
α) Σε όλους τους αγώνες, όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, πανελληνίων πρωταθλημάτων, των πρωταθλημάτων υποδομής και προεπιλογής εθνικών ομάδων (Παίδων και Νέων), είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία ιατρού.
β) Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.
Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ο Ι.Σ.Ρ. διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών. Επίσης σας τονίζουμε πως συνιστά παρανομία η άσκηση ιατρικών καθηκόντων ή πράξεων από μη ιατρό.
Το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα και η τήρηση της δημόσιας υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν διαχωρίζεται σε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Ζητάμε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου να διασφαλίσει την διεξαγωγή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων ποδοσφαίρου με υποχρεωτική την παρουσία ιατρού.
Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία των ποδοσφαιριστών».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ