ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παυλόπουλος προς Αγκυρα: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Παυλόπουλος

«Από την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρι­σίων του 1947, προ­κύ­πτει, δίχως κανένα περι­θώ­ριο αμφι­σβή­τη­σης, ότι δεν υπάρ­χουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Κατά συνέ­πεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης- με τις επα­κό­λου­θες συνέ­πειες μεταξύ άλλων και για την υφα­λο­κρη­πίδα, την αιγια­λί­τιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επα­κρι­βώς καθο­ρι­σμένα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος, κατά τη διάρ­κεια της αντι­φώ­νη­σής του προς τον δήμαρχο Σπετσών Πανα­γιώτη Λυράκη, στην τελετή που έγινε στην Καπο­δι­στριακή Στέγη Σπετσών, όπου ανα­κη­ρύ­χθηκε επί­τι­μος δημότης.

Στη συνέ­χεια ο Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος ανα­φέρ­θηκε στον διεθνή ρόλο της Ελλάδος, τονί­ζο­ντας ότι «η χώρα μας συμπε­ρι­φέ­ρε­ται στην διεθνή πολι­τική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρω­παϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους» και πρό­σθεσε: «Είναι δύναμη που εργά­ζε­ται για την ειρήνη και την ανά­πτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλ­κα­νίων και της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώπης, όσο και στο ευρύ­τερο πλαίσιο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης». Πλην, όμως, συνέ­χισε ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας «εάν χρεια­σθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπε­ρα­σπι­σθούμε απο­τε­λε­σμα­τικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρ­χία της πατρί­δας μας, που απο­τε­λούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρ­χία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

«Στο πλαίσιο δε αυτό», συνέ­χισε ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας, «διευ­κρι­νί­ζουμε, για πολ­λο­στή φορά, τα εξής, ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στη­ρί­ζουμε σταθερά την ευρω­παϊκή της προ­ο­πτική. Και την σημασία αυτής της ανυ­πό­κρι­της στή­ρι­ξης πρέπει η Τουρκία να εκτιμά δεόντως. Όμως ο ευρω­παϊ­κός προ­σα­να­το­λι­σμός της έχει μιαν αυτο­νό­ητη, θεσμική και πολι­τική, προ­ϋ­πό­θεση: Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του ευρω­παϊ­κού κεκτη­μέ­νου και του Διε­θνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επο­μέ­νως, και τον πλήρη σεβασμό της Συν­θή­κης της Λωζάνης του 1923 και της Συν­θή­κης των Παρι­σίων του 1947. Από τις οποίες προ­κύ­πτει, δίχως κανένα περι­θώ­ριο αμφι­σβή­τη­σης, ότι δεν υπάρ­χουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Κατά συνέ­πεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης- με τις επα­κό­λου­θες συνέ­πειες μεταξύ άλλων και για την υφα­λο­κρη­πίδα, την αιγια­λί­τιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επα­κρι­βώς καθο­ρι­σμένα. Συνα­κό­λουθα, κάθε είδους συμπε­ρι­φο­ρές ή δηλώ­σεις από την πλευρά της Τουρ­κίας που αμφι­σβη­τούν κάθε πτυχή του Ευρω­παϊ­κού Κεκτη­μέ­νου και του Διε­θνούς Δικαίου, υπο­νο­μεύ­ουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διε­θνούς Κοι­νό­τη­τας και θέτουν φραγ­μούς στην Ευρω­παϊκή της προ­ο­πτική».

Σε άλλο σημείο της αντι­φώ­νη­σής του, ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας είπε ότι «σήμερα, έχουμε βάσι­μους λόγους για να αισθα­νό­μα­στε πολύ πιο αισιό­δο­ξοι, σε σχέση με το παρελ­θόν, ότι μπο­ρούμε να οικο­δο­μή­σουμε ένα καλύ­τερο μέλλον για όλους μας, κυρίως για τις νεό­τε­ρες γενιές, καθώς η Ελλάδα, με την καθο­ρι­στική συμβολή όλων των δημο­κρα­τι­κών πολι­τι­κών δυνά­μεων, ανήκει, ορι­στικά και αμε­τά­κλητα, στην Ευρω­παϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρω­ζώνη».

Ανα­φε­ρό­με­νος ο Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος στοn ρόλο των Σπετσών, υπο­γράμ­μισε ότι «μια προ­σε­κτική ανά­γνωση της δια­χρο­νι­κής συνει­σφο­ράς των Σπετσών στους μεγά­λους αγώνες του έθνους μας, μας οδηγεί στο συμπέ­ρα­σμα ότι εμείς, οι Έλληνες, όταν αυτό το απαι­τούν οι περι­στά­σεις, ανα­δει­κνυό­μα­στε σε απο­φα­σι­σμέ­νους και ανυ­πο­χώ­ρη­τους υπε­ρα­σπι­στές της ιστο­ρίας και του ανά­λο­γου μέλ­λο­ντος του λαού και του έθνους μας». Αυτό, όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά, «είναι ένα μήνυμα που απευ­θύ­νουμε προς κάθε κατεύ­θυνση, με σκοπό την περαι­τέρω δια­σφά­λιση και εδραί­ωση της ειρήνης στην ευρύ­τερη γεω­γρα­φική περιοχή».

Στην προ­σφώ­νησή του ο δήμαρ­χος Σπετσών Πανα­γιώ­της Λυράκης ευχα­ρί­στησε τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας για τη σημε­ρινή επί­σκεψή του νησί και ανα­φέρ­θηκε μεταξύ άλλων στους αγώνες των Σπε­τσιω­τών για την απε­λευ­θέ­ρωση του Γένους, κατά τη διάρ­κεια της Τουρ­κο­κρα­τίας. Κατόπιν ο δήμαρ­χος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας ένα ομοίωμα παρα­δο­σια­κού σπε­τσιώ­τι­κου σκαριού, όπως αυτά που κατα­σκευά­ζουν οι καρα­βο­μα­ρα­γκοί.

Νωρί­τερα, ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας παρέστη στη δοξο­λο­γία που εψάλη στον μητρο­πο­λι­τικό ναό του Αγίου Νικο­λάου και στη συνέ­χεια μετέβη στο μνημείο των ηρώων, όπου τελέ­στηκε επι­μνη­μό­συνη δέηση και κατόπιν ο Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος κατέ­θεσε στεφάνι.

Στην τελετή παρέ­στη­σαν μεταξύ άλλων ο υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, βου­λευ­τές, εκπρό­σω­ποι της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης, των ενόπλων δυνά­μεων, συλ­λό­γων, φορέων κ.α.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.