Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Μια κακόγουστη θεατρική παράσταση παρουσίασε και φέτος ο κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. Η μόνη διαχρονική σταθερά, η «αφασία» στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός, πλήρως αποκομμένος από την Ελληνική κοινωνία, εθισμένος στα ψέματα και στις κούφιες υποσχέσεις. Για ακόμα μια φορά ακούσαμε μια ομιλία που κυριαρχούσε το ψέμα, μια ομιλία παρωδία που συμπυκνώνεται σε 15 ψέματα:

 1ο ψέμα: «η χώρα μετά από 8 ολόκληρα  χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας»

Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια από τις αρχές του 2015. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το 3ο, αχρείαστο και πιο σκληρό μνημόνιο και πρόσφατα ψήφισε και 4ο με πολύ ψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. και άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο κ. Τσίπρας εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και έφερε μέτρα 14,7 δις δεσμεύοντας τη χώρα σε λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια.

2ο ψέμα: Περίλυπος μίλησε για τους νέους που «ασφυκτιούν» στη χώρα τους με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό

Από την συγκίνηση, προφανώς παρέλειψε να μας πει ότι τα μεταναστευτικά «κύματα» των νέων επιστημόνων μας «γιγαντώθηκαν» επί των ημερών του, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών που πνίγουν τη δημιουργικότητα των νέων.

3ο ψέμα: Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, την τριετία 2015 – 2017, προέβλεπαν ρυθμούς ανάπτυξης 10,1% συνολικά. Οι προβλέψεις του κ. Τσίπρα την ίδια τριετία με αυτόν στην Κυβέρνηση προβλέπουν ανάπτυξη 1,5% περίπου, καθώς προηγήθηκαν δύο χρόνια ύφεσης που φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο σκηνικό της ύφεσης δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε τα 26 χαμέναδις € από το ΑΕΠ της Χώρας που μεταφράζονται σε  φόρους ύψους 6.300 € για κάθε νοικοκυριό το 2017!

4ο ψέμα: 2 συνεχόμενα χρόνια υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση ως Χώρα

Τόσο πολύ ενισχύθηκε η διαπραγματευτική μας θέση και τόσο καλά εκμεταλλεύτηκε αυτή την συγκυρία που αντί να μειωθούν τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, τελικά επεκτάθηκαν μέχρι το 2022! Πόσο θράσος πια!

5ο ψέμα: Πανηγύρισε για τις «διαδοχικές αναβαθμίσεις» της πιστοληπτικής μας  ικανότητας

Όπως πάντα, ο κ. Τσίπρας δεν συγκρίνει με το σημείο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά με το χειρότερο σημείο της δικής του διακυβέρνησης. Παρά την αναβάθμιση που έγινε μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βαθμολογείται χαμηλότερα από το 2014! Και αυτό επειδή η χώρα υποβαθμίστηκε πολλές βαθμίδες τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

6ο ψέμα: Μια σειρά από δείκτες βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα και φαίνεται«αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος»

Πράγματι κάποιοι δείκτες εμφανίζουν μια συγκυριακή, μικρή, κυκλική ανάταξη. Αυτή όμως είναι κρατικοδίαιτη και αναιμική. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., π.χ. το β’ τρίμηνο του 2017 η ανάκαμψη ήταν μόλις 0,8% και οφείλεται στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 3,3%. Αντίθετα, οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 17,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016. Οι εξαγωγές, παρά τη μικρή ανάκαμψη, παραμένουν μικρότερες των επιπέδων του 2014, ενώ η άνοδος των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου σε σχέση με πέρυσι.

7ο ψέμα: Στο πλαίσιο του«νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δις»

Περηφανεύεται για μία ακόμα φορά για το αυτονόητο. Για τα 2,5 χρόνια απραξίας, ούτε λέξη. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τις θέσεις που χάθηκαν, τους πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν, ούτε μία συγνώμη.

8ο ψέμα: Υπογραφή 12 συμβάσεων έργων, συνολικού ύψους 635.000.000 €

Ξέχασε πάλι να αναφέρει πως από τις 12 συμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε, μόλις οι 4 υπογράφηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Όλες οι άλλες ήταν από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τα δε ποσά των συμβάσεων ΣΔΙΤ των 2,5 ετών της κυβέρνησης Τσίπρα είναι λιγότερα από το 1/3 μόνο όσων είχαν υπογραφεί το 2014 και οι εκταμιεύσεις που έγιναν μετά το 2015 αφορούν όλες έργα των οποίων οι συμβάσεις υπογράφηκαν και ωρίμασαν πριν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ.

9ο ψέμα: «η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ»

Τεράστιο ψέμα! Η απορρόφηση αυτή αφορά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και έργα γέφυρες για το ΕΣΠΑ 2014-2020 που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη περίοδο. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει απορροφήσει λιγότερο από το 1/5 των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020. Σε ορισμένους τομείς μάλιστα, όπως π.χ. στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η απορρόφηση είναι μόλις 17%. Συνολικά, από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του ΕΣΠΑ, μόλις 5 προκηρύχτηκαν και οι 4 από αυτές εκτός χρονοδιαγράμματος.

10ο ψέμα: Δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει τον “μη αποδοτικό φόρο στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κατάφερε να λύσει».

Με ένα χρόνο καθυστέρηση και εφόσον οι παραγωγοί έχουν γονατίσει ο κ. Τσίπρας έρχεται ελαφρά τη καρδία να επαναλάβει αυτό που πέρυσι πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης. Κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και με τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια.

11ο ψέμα: Μίλησε – ξανά! – για λαθρεμπόριο στα καύσιμα

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε 1,5 δις ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής του. Από αυτά θα χρηματοδοτούσε τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Τελικά κάνει 10 φορές λιγότερους ελέγχους και τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 τα έσοδα από καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν κάτω από 3.000.000 €!

12ο ψέμα: «μεγάλη μείωση της ανεργίας από 27% σε 21,2%»

Η ανεργία το 2014 ήταν 26,5%, το 2017 προβλέπεται να «κλείσει» στο 22,8%. Συνεπώς η μείωση είναι 3,7% και όχι 5,8%. Το βασικό, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα επιβράδυνε την αποκλιμάκωση της ανεργίας, καθώς οι προβλέψεις το 2014 ήταν ότι στο τέλος του 2016 θα ήμασταν στο 19,5%, ενώ τελικά έκλεισε 23,5%. Χάθηκαν δηλαδή 192.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι ότι η αναιμική ανάπτυξη υποκαθιστά θέσεις πλήρους απασχόλησης με μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα της δημιουργία της «γενιάς των 360» €.

13ο ψέμα: ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει να αποδίδει

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όχι μόνο δεν έχει αρχίσει να αποδίδει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη «φούσκα», καθώς είναι ελάχιστες οι αιτήσεις που υποβάλλονται και ακόμη λιγότερες αυτές που ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαχείρισή τους.

14ο ψέμα: Περιέγραψε μια εικονική πραγματικότητα για τη Δημόσια Διοίκηση

Η Κυβέρνηση σπαταλά τα χρήματα των υπερφορολογούμενων Ελλήνων για τη δημιουργία και διόγκωση του κομματικού κράτους και την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων. Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα:

  • Το Μάιο του 2017 οι συμβασιούχοι είχαν αυξηθεί κατά 14.000 σε σχέση με το Μάιο του 2014 στο στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.
  • Χιλιάδες επίορκοι κινδυνεύουν να επανέλθουν από τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ενώ από το Φεβρουάριο του 2016.
  • Οι μετακλητοί υπάλληλοι έχουν αυξηθεί.

15ο ψέμα: Δεν είναι μόνο όσα είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά και όσα δεν είπε

  • Για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από αυτούς που εκλέχθηκαν με σύνθημα της «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και υποσχέσεις για «σεισάχθεια».
  • Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την πραγματική οικονομία που πνίγεται από την έλλειψη ρευστότητας.
  • Για τις επενδύσεις που άλλοι δρομολόγησαν και αυτός πολέμησε και σήμερα έχει το θράσος να παρουσιάζει ως δικό του επίτευγμα. Την COSCO, τα μεγάλα οδικά έργα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Ο.Λ.Θ.
  • Για τα μέτρα που έφερε και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 με μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου.
  • Για το ότι παραμένουν μηδενικές οι καθαρές ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων.
  • Για το ότι έχουν μειωθεί οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Οι αμοιβές των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένες.

Οι πολίτες δε θα πρέπει να δίνουν προσοχή στο τι λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά στο τι κάνει! Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία και αποτυχίες. Η Ελλάδα χρειάζεται αλήθειες και έργα.  Όχι ψέματα και λόγια. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, όχι αλλαγή προσωπείου.

 

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου

 

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ