Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, της Λέρου, των Λειψών, της Νισύρου, της Τήλου και της Αστυπάλαιας, στο πλαίσιο του 10ήμερου πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, που διοργάνωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και που ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε το αρματαγωγό «Λέσβος» στο οποίο επέβαιναν 25 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι Ολυμπιονίκες, Κλέλια Πανταζή και Νίκος Συρανίδης.

Παράλληλα οι κάτοικοι των νησιών έτυχαν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής από διακλαδικό κλιμάκιο στρατιωτικών ιατρών που επέβαινε στο αρματαγωγό. Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 εξετάσεις με χρήση των τοπικών υποδομών, καθώς και ιατρικές πράξεις.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν συναυλίες, θεατρικές δράσεις (θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών κ.ά.) με τη συμμετοχή μαθητών των δημοτικών σχολείων, ενώ φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), έστησαν εργαστήρια ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών για τα παιδιά των νησιών. Επίσης συμμετείχαν τοπικοί μουσικοί και χορευτικά σύνολα, παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών προσφέρθηκαν στις τοπικές αρχές οκτώ τόνοι τροφίμων και υλικών καθαριότητας, για να διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη. Πρόκειται για προσφορές προερχόμενες από εταιρείες τροφίμων και ειδών καθαριότητας, οι οποίες προμηθεύουν τα στρατιωτικά πρατήρια αλλά και από τα ίδια τα πρατήρια.

Σημειώνεται ότι ο κόστος της αποστολής, στο μεγαλύτερο μέρος του, καλύπτεται από προσφορές και χορηγίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ