Τοπικές Ειδήσεις

Αποκαθίστανται σημαντικά αρχαία έργα στο νησί μας

Τη Ρόδο επισκέφθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Ο κ. Διδασκάλου μετέβη στη Λίνδο και στα μνημεία των οποίων η αποκατάσταση και ανάδειξη έχει δρομολογηθεί με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνάντησε επίσης το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη στο γραφείο του στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία των αντιδημάρχων Στέφανου Δράκου και Κώστα Ταρασλιά.
Ο δήμαρχος και ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, είχαν ένα εξαιρετικά γόνιμο διάλογο, συζητώντας για την πρόσφατη κρίση που βίωσε η Ρόδος λόγω των πυρκαγιών με τον κ. Διδασκάλου να τονίζει ότι αναδείχθηκαν μέσα από την δύσκολη αυτή κατάσταση τα γρήγορα αντανακλαστικά του δήμου και των τοπικών αρχών, γεγονός που συνετέλεσε στην άκρως επιτυχή επιχείρηση μετακίνησης 20.000 και πλέον ατόμων εν καιρώ ειρήνης. Επιπλέον, αναδείχθηκε το μεγαλείο της ροδιακής φιλοξενίας.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στην προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη που υπεγράφη 39 χρόνια μετά την πρώτη και στα έργα που «τρέχει» το Υπουργείο Πολιτισμού στη Ρόδο με τον κ. Διδασκάλου να αναφέρεται στην συνέχιση των παρεμβάσεων στο Εθνικό Θέατρο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιβόλας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το στρατηγικό σχέδιο έχει ως στόχο τη συντήρηση, διαμόρφωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα ενός ευρύτερου διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεσή του με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μέσα από μια τεκμηριωμένη, ευχάριστη και διδακτική διαδρομή.
Ο προς ανάδειξη χώρος έχει έκταση 18 στρεμμάτων περίπου. Αναπτύσσεται σε πέντε διακριτά επίπεδα περιλαμβάνοντας κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων -τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, με τις διασταυρούμενες οδούς-, αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτήρια, όπως το ιπποτικό Νομισματοκοπείο (Zecca), με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο), και τον περίφημο Κήπο του Κυβερνήτη των χρόνων της Ιταλοκρατίας.
Στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στον χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα» θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων. Συγχρόνως, στην έκταση των 18 στρεμμάτων, που για πρώτη φορά θα αποδοθεί στην Μεσαιωνική Πόλη, άρα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου, δημιουργούνται χώροι αναψυχής προσφέροντας ένα διαχρονικό χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Επίσης, ο κ. Διδασκάλου, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να είναι επισκέψιμο (πιλοτικά) από τον Σεπτέμβριο το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού δεν έχουν πρόσβαση εδώ και χρόνια.
Α. Καμπουράκης: «Σύμμαχός μας το Υπουργείο Πολιτισμού»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «σύμμαχο» του δήμου στην προσπάθεια για την περαιτέρω προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού. Τόνισε επίσης τη σημασία της προσβασιμότητας των πολιτών και επισκεπτών στα μνημεία και στους χώρους πολιτισμού.

Ακολουθούν αναλυτικά τα έργα του ΥΠΠΟΑ στη Ρόδο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης:

– Αποκατάσταση Εθνικού Θεάτρου (16.800.000 ευρώ)
– Αποκατάσταση του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης και ανάδειξη του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου του (3.500.000 ευρώ)
– Αποκατάσταση και ανάδειξη οθωμανικών, μεσαιωνικών και ρωμαϊκών μνημείων (2.500.000 ευρώ)
– Αποκατάσταση του οθωμανικού αρχοντικού Χασάν Μπέη στη Μεσαιωνική Πόλη (1.500.000 ευρώ)
– Διαμόρφωση υπαίθριου μουσείου στο Μόλο των Μύλων του Μεσαιωνικού Λιμανιού (1.000.000 ευρώ)
– Ανάδειξη επιθαλάσσιων οχυρώσεων από το Μόλο του Naillac έως τον Μόλο των Μύλων (1.000.000 ευρώ)
– Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη τεμένους Ρετζέπ Πασά (800.000 ευρώ)
– Επισκεψιμότητα και προβολή του Φρουρίου του Αγίου Νικολάου (500.000 ευρώ)
– Αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού νεκροταφείου του Μουράτ Ρέις (400.000 ευρώ)

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου