Η επί της αρχής συμφωνία στην Αθήνα σε επίπεδο κυβέρνησης – θεσμών περνά στο επόμενο στάδιο, αυτό της προσυπογραφής και των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι η συνεδρίαση της επιτροπής EFC (το EWG στο οποίο μετέχουν και τα κράτη εκτός ΕΕ).
Ο λόγος για το πρώτο στάδιο προς την ολοκλήρωση και της πολιτικής συμφωνίας “που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή” όπως ανέφερε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Κυβερνητικού συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό
Συνεδριάζει από τις 16.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα.
Στο μεταξύ, η πολιτική συμφωνία θα γίνει με την κύρωση από το Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότητα δια ζώσης, την Παρασκευή, αλλά και από τα κοινοβούλια των κρατών μελών και τον ESM. Θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του 30 περίπου σελίδων μνημονίου, των προαπαιτούμενων αλλά και των δανειακών συμβάσεων από τη Βουλή, με την κατάθεση να επιχειρείται εντός της ημέρας.
Το EFC μεταξύ άλλων αναμένεται να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με την αποπληρωμή και των 7 δις ευρώ της δόσης γέφυρας του Ιουλίου (εξ ού και η συμμετοχή κρατών μελών εκτός ΕΕ αφού μετείχαν στο δάνειο από τον EFSM).
Στην σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν οι “εκκρεμότητες” που υπάρχουν και για τις οποίες έγινε αναφορά το πρωί από κυβερνητικές πηγές.
Ανησυχίες εκφράζονται από αρμόδια στελέχη των δανειστών για πιθανές πρόσθετες πιέσεις εκ μέρους ειδικά της Γερμανίας. Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, ενώ μίλησε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Υπάρχουν και άλλα μέτωπα. “Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στις λεπτομέρειες”, πρόσθεσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τη στάση της αργότερα αυτή την εβδομάδα.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ