ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάτη-μαμούθ με ασφαλίσεις «μαϊμού» στο ΙΚΑ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΙΚΑ

Ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, αλλά και 7,8 εκατ. στο Δημόσιο εκτι­μά­ται ότι προ­κλή­θηκε από τη δράση του κυκλώ­μα­τος εικο­νι­κής ασφά­λι­σης εργα­ζο­μέ­νων, σύμφωνα με στοι­χεία που έδωσε στη δημο­σιό­τητα η Αστυ­νο­μία μετά την ολο­κλή­ρωση της προ­δι­κα­στι­κής έρευνας για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Αστυ­νο­μία, για την υπόθεση κατη­γο­ρού­νται συνο­λικά 18 άτομα, και συγκε­κρι­μένα 15 άνδρες και τρεις γυναί­κες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών. Σε βάρος τους σχη­μα­τί­σθηκε δικο­γρα­φία κακουρ­γη­μα­τι­κού χαρα­κτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδι­κή­ματα της απάτης κατ’ επάγ­γελμα ή κατά συνή­θεια, της πλα­στο­γρα­φίας, της παρά­βα­σης της φορο­λο­γι­κής νομο­θε­σίας, της νομο­θε­σίας περί κατα­χρα­στών του Δημο­σίου και άλλα συναφή αδι­κή­ματα.

Η κομπίνα

Μέλη του κυκλώ­μα­τος είχαν στήσει από το 2010 έως το 2013 «μηχα­νι­σμό» εικο­νι­κών ασφα­λί­σεων εργα­ζο­μέ­νων, με κύριο συμ­μέ­τοχο και συν­δε­τικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή – οικο­νο­μικό διευ­θυ­ντή αλυ­σί­δας γυμνα­στη­ρίων.

Το κύκλωμα είχε συστή­σει εικο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις, ενώ μετα­βι­βά­στη­καν σε πρόσωπα, τα οποία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ως «αχυ­ράν­θρω­ποι», επι­χει­ρή­σεις οι οποίες προ­ϋ­πήρ­χαν, αλλά ουσια­στικά δεν λει­τούρ­γη­σαν.

Μέσω ενός δαι­δα­λώ­δους δικτύου αλλη­λο­ε­πι­κά­λυ­ψης, το οποίο δια­χει­ρι­ζό­ταν ο 54χρονος λογι­στής, οι πέντε εμπλε­κό­με­νες επι­χει­ρή­σεις, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο χώρο του εμπο­ρίου ξυλείας, των ειδών υγιει­νής, των βιβλίων, των ενδυ­μά­των και των καλ­λυ­ντι­κών, ασφά­λι­ζαν εικο­νικά προ­σω­πικό άλλων επι­χει­ρή­σεων, μεμο­νω­μένα ή κατά περί­πτωση.

Όπως προ­έ­κυψε, επρό­κειτο κυρίως για εργα­ζό­με­νους, οι οποίοι στην πραγ­μα­τι­κό­τητα απα­σχο­λή­θη­καν από διά­φο­ρες εται­ρείες καθα­ρι­σμών, καθώς και από δίκτυο γυμνα­στη­ρίων.

Με αυτή τη δια­δι­κα­σία, οι πραγ­μα­τι­κοί εργο­δό­τες των υπαλ­λή­λων απαλ­λά­χθη­καν από την υπο­χρέ­ωση ασφά­λι­σης του προ­σω­πι­κού τους και από την κατα­βολή εισφο­ρών, μετα­κυ­λί­ο­ντας αυτή την υπο­χρέ­ωση στις επι­χει­ρή­σεις, που ασφά­λι­ζαν εικο­νικά προ­σω­πικό. Οι εν λόγω εικο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις, όπως δια­πι­στώ­θηκε, ουδέ­ποτε κατέ­βα­λαν τις οφειλές ή κατέ­βα­λαν ελά­χι­στο τμήμα τους.

Σε ό,τι αφορά στη δράση των συμ­με­τε­χό­ντων στο κύκλωμα, στον τομέα απα­σχό­λη­σης και ασφά­λι­σης καθα­ρι­στών, δια­πι­στώ­θηκε ότι πλα­στο­γρά­φη­σαν υπο­γρα­φές υπαλ­λή­λων και κατέ­θε­σαν στις αρμό­διες υπη­ρε­σίες έγγραφα με ψευδή στοι­χεία εργο­δο­τών. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι ότι προ­σέ­λα­βαν γυμνα­στές σε εται­ρεία ειδών υγιει­νής, οικο­δό­μους σε εται­ρεία εμπο­ρίας βιβλίων,κομ­μω­τές σε εται­ρεία εμπο­ρίας ετοίμων ενδυ­μά­των, καθα­ρι­στές σε εται­ρεία εμπο­ρίου ξυλείας, κ.α.

Στις περι­πτώ­σεις μάλιστα κατά τις οποίες τα τεχνά­σματά τους γίνο­νταν αντι­λη­πτά, από τους αρμο­δί­ους υπαλ­λή­λους του Ι.Κ.Α. και ανα­στελ­λό­ταν η δυνα­τό­τητα ασφά­λι­σης εργα­ζο­μέ­νων, μέσω υπο­βο­λής ανα­λυ­τι­κών περιο­δι­κών δηλώ­σεων, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στο κύκλωμα μεθο­δευ­μένα «μετέ­φε­ραν» μεγάλο μέρος του εικο­νικά ασφα­λι­σμέ­νου προ­σω­πι­κού, στην επόμενη επι­χεί­ρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί ή είχε μετα­βι­βα­σθεί, ως πηγή διο­χέ­τευ­σης εικο­νι­κών ασφα­λί­σεων κ.ο.κ.

Παράλ­ληλα, οι εμπλε­κό­με­νες εται­ρείες μεγι­στο­ποιού­σαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων από την μη κατα­βολή δεδου­λευ­μέ­νων. Όπως προ­έ­κυψε από την έρευνα, σε μεγάλο αριθμό εργα­ζο­μέ­νων οι οποίοι απα­σχο­λή­θη­καν ως καθα­ρι­στές, οι «υπεύ­θυ­νοι» δεν κατέ­βα­λαν μισθούς, επι­δό­ματα και δώρα. Έπειτα από πιέσεις των εργα­ζο­μέ­νων τούς πλή­ρω­ναν ελά­χι­στα χρήματα, τα οποία δεν αντι­στοι­χού­σαν στην πραγ­μα­τική τους εργασία.

Η δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­σθηκε για την υπόθεση με τα απο­τε­λέ­σματα της έρευνας, έχει υπο­βλη­θεί στον Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Αθηνών.

Πηγή: Thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.