Ειδήσεις

Συνολάκης: Είναι παράδοξο ένα χρόνο μετά το Μάτι να μην λειτουργούν τα συστήματα ενημέρωσης

«Είναι παράδοξο ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι να μην λειτουργούν τα συστήματα ενημέρωσης του πολίτη», δήλωσε  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Σύμφωνα με το skai.gr, με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε έναν αγνοούμενο και δύο σοβαρούς τραυματισμούς, καθώς επίσης και τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση, ο κ. Συνολάκης είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ταχύτητες των ανέμων και τα σημεία που θα χτυπούσε η κακοκαιρία, όπως επίσης και οι πλημμύρες “αστραπή” που έπληξαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαμε να κάνουμε με δύο μετεωρολογικά μέτωπα τα οποία συγκρούονται, η σφοδρότητα ωστόσο του φαινομένου είναι αυτή που προξένησε εντύπωση.

Παρατήρησε ότι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε καλό αντισεισμικό σχεδιασμό, τα διάφορα παραθαλάσσια παραπήγματα και οι παράγκες είναι αυτά που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι «το βασικό που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι το σύστημα με τα sms για έκτακτες ανάγκες. Δεν μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να είναι έτοιμες και να μην εφαρμόζεται γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση»

Επίσης, ο κ. Συνολάκης εκτίμησε ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι οι χάρτες επικινδυνότητας καθώς είναι υποχρέωση των δήμων και της περιφέρειας να υπάρχουν. Με αυτούς, άνθρωποι της πολιτικής προστασίας θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί τις παραλίες και να ενημερώνουν τον κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου