ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγές στη θητεία και στους ανυπότακτους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
στρατιώτες

Αλλαγές στο σύστημα της στρα­τιω­τι­κής θητείας ανα­μέ­νε­ται να επι­φέ­ρει ο νόμος του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια δια­βού­λευση, η οποία θα κρα­τή­σει ως την Παρα­σκευή.

Πρω­ταρ­χι­κός στόχος του νομο­σχε­δίου είναι οι οπλίτες (στρα­τιώ­τες, ναύτες και σμη­νί­τες) να υπη­ρε­τούν τους πρώτους τέσ­σε­ρις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαί­δευσή τους στις παρα­με­θό­ριες περιο­χές ή σε πλοία και υπη­ρε­σίες εκτός της Αττικής και της Θεσ­σα­λο­νί­κης και στη συνέ­χεια να μετα­τί­θε­νται στους τόπους που επι­θυ­μούν. Η μετά­θεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προ­κύ­πτουν βάσει αντι­κει­με­νι­κών κρι­τη­ρίων, όπως η κοι­νω­νική και οικο­νο­μική κατά­σταση της οικο­γέ­νειας του οπλίτη.

Αφού ο οπλίτης παρα­μεί­νει στη μονάδα για διά­στημα περίπου τεσ­σά­ρων μηνών, στη συνέ­χεια θα μπορεί να μετα­τε­θεί στον τόπο μόνιμης κατοι­κίας του ή όπου έχει επι­λέ­ξει. Παράλ­ληλα οι μετα­θέ­σεις θα μπορούν να υπό­κει­νται στον έλεγχο της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρό­κει­ται να καθιε­ρω­θεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υπο­βάλ­λο­νται παρά­πονα για τις μετα­θέ­σεις. Ακόμη στο νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πε­ται για όσους κατά την ημε­ρο­μη­νία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυ­πό­τα­κτοι να δια­γρά­φε­ται το πρό­στιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη κατα­τα­γεί στις Ένοπλες Δυνά­μεις και εκπλή­ρω­σαν τις στρα­τιω­τι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις ή τις εκπλη­ρώ­νουν ακόμη ή θα κατα­τα­γούν προς εκπλή­ρωσή τους ως την 31η Δεκεμ­βρίου του 2016.

Με τη νέα νομο­θε­τική ρύθμιση θα παρέ­χε­ται κίνητρο προ­κει­μέ­νου κάποιος που έχει κατα­στεί ανυ­πό­τα­κτος είτε εσω­τε­ρι­κού είτε εξω­τε­ρι­κού να εξα­λεί­ψει τις συνέ­πειες της πράξης του και να εκπλη­ρώ­σει τη στρα­τιω­τική του θητεία δια­γρά­φο­ντας το ανα­λο­γούν πρό­στιμο.

Οι δικο­γρα­φίες μάλιστα για τις ανυ­πο­τα­ξίες θα τίθε­νται στο αρχείο με απόφαση του εισαγ­γε­λέα του αρμό­διου στρα­τιω­τι­κού δικα­στη­ρίου. Εντού­τοις το νομο­σχέ­διο αφήνει ανοιχτό το ενδε­χό­μενο το πρό­στιμο των 6.000 ευρώ να παρα­μεί­νει για όσους δεν κατα­τα­γούν ως το τέλος Δεκεμ­βρίου του 2016, με συνέ­πεια το Δίκτυο Ελεύ­θε­ρων Φαντά­ρων «Σπάρ­τα­κος» να επι­τί­θε­ται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάρ­γησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.