Ειδήσεις

Επιδιώκεται η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» για το Γκολφ Αφάντου – Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δύο επενδυτών

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Yπουργείου Πολιτισμού ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ερημόκαστρου Αφάντου και ουσιαστικά η επέκταση του χαρακτηρισμένου χώρου των 230 στρεμμάτων σε 10.000 στρέμματα από το Λαδικό ως τα Κολύμπια δεν αλλάζει τα δεδομένα στην αξιοποίηση του ακινήτου, οι επενδυτές, όπως έγραψε η «δημοκρατική» έχουν καταστήσει σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα απέχουν από την υπογραφή των συμβολαίων.
Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ, με τη συμμετοχή νομικών, προκειμένου να διερευνηθεί αν η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, επηρεάζει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Εκφράστηκε η άποψη ότι δεν απαιτείται τροποποίησή της και πιθανολογείται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση και στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής.
Προκειμένου να αρθούν οι σοβαρές επιφυλάξεις των επενδυτών χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ με τη συμμετοχή μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου.
Το νέο στοιχείο στις διαδικασίες και στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τις μεγάλες επενδύσεις, επιδιώκει να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους επενδυτές, στο οποίο θα αναλαμβάνονται εκατέρωθεν δεσμεύσεις για την ταχύτερη πρόοδο των προβλεπόμενων εργασιών.
Επιτελείς του Υπουργείου Πολιτισμού, επιχειρούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των επενδυτών, που συνίστανται στο γεγονός ότι μετά τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως αρχαιολογικού χώρου, σε κάθε οικοδομική εργασία που θα κάνουν, θα πρέπει να προηγείται ανασκαφή από την αρχαιολογία και μάλιστα με δικές τους δαπάνες.
Οι δύο επενδυτές, αρνούνται ωστόσο να χρηματοδοτήσουν ανασκαφικές έρευνες του Υπουργείου Πολιτισμού σε περιοχές, που είναι αβέβαιο αν υπάρχουν αρχαία και να βγούν εκτός προϋπολογισμού και προγραμματισμού.
Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Από τη συνολική έκταση των 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του είχε τονίσει ότι ο χαρακτηρισμός περιοχών ως αρχαιολογικών χώρων αποτελεί την κύρια προληπτική πράξη για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία κατ’αρχάς δεν συνεπάγεται γενική εκ των προτέρων απαγόρευση δόμησης ή εκτέλεσης κάποιου έργου, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση παροχής σχετικής άδειας του Υπουργού Πολιτισμού για την εκτέλεση των έργων και την αρχαιολογική παρακολούθησή τους.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
To τι ακριβώς θα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που επιδιώκει να υπογράψει με τους επενδυτές το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ούτε στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
Σε θεωρητικό πεδίο, τέτοιου είδους μνημόνια, προβλέπεται να υπογράφονται στο πλαίσιο προγραμματισμού και συντονισμού των ενεργειών με σκοπό την εν γένει βελτίωση των συνθηκών και την άμεση επιτάχυνση της διενέργειας των πάσης φύσεως αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση επενδύσεων και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον έγκαιρο προγραμματισμό και στην εκτέλεση των εργασιών αυτών.
Από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων σχεδιάζονται ειδικότερα οι σωστικές ανασκαφές που θα διενεργηθούν στην περιοχή επέμβασης.
Ο χρονικός προγραμματισμός περιλαμβάνει την σειρά εκτέλεσης των εργασιών.
Επισημαίνεται ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΟΤ η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών που υλοποιούνται στο πλαίσιο επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων πρέπει να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο και να προγραμματίζουν τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες με κύριο γνώμονα την προστασία των μνημείων, αλλά και τη διευκόλυνση της εξέλιξης των έργων. Δηλαδή, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες θα πρέπει να προγραμματίζονται και να υλοποιούνται από τις Εφορείες με την κατάλληλη χρονική αλληλουχία, ώστε να απελευθερώνονται το ταχύτερο δυνατό τα μέτωπα των εργασιών των έργων.
Προβλέπεται επιπλέον περιγραφή της μεθόδου εκτέλεσης κάθε εργασίας (χρήση μηχανημάτων ελαφρού τύπου, αποχωμάτωση δια χειρός κλπ) και διάρκεια, έναρξη και λήξη κάθε εργασίας (λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών προσβασιμότητας στην περιοχή, των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κλπ).
Συνήθως ο κύριος του έργου αναλαμβάνει τις δαπάνες για την υλοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών πεδίου (ανασκαφές, σχεδιαστικές και φωτογραφικές αποτυπώσεις, σωστικές επεμβάσεις, μεταφορά, φύλαξη και συντήρηση ευρημάτων, φύλαξη ανασκαφικών χώρων, αμοιβές προσωπικού, εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής κλπ), σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    12.05.2016 00:49

    Κυριοι, η Ελλαδα δεν είναι ο τοπος για να επενδύσετε τα χρηματα σας, και με αυτή την κυβερνησι. Δεν ξερεις τι μπορει να σου βρουν μετα 6 μηνες και να τραβιέστε. Αν εχετε λεφτα για να σας τα φανε και να τα χασετε, προχορηστε διαφορετικα ΜΑΚΡΥΑ.

  • savvas argyros    11.05.2016 13:11

    Κάντε εσείς μνημόνιο συνεργασίας ,και το μνημόνιο του αναδασμού ερχετε,ο νοον νοητω

Σχολιασμός άρθρου