Ειδήσεις

Ημερίδα «Τουρισμός μια αναδυόμενη αγορά» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας

Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, αναλύθηκαν σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με τίτλο «Τουρισμός: Μια αναδυόμενη αγορά» χαιρετισμούς απηύθυναν η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρ. Peter Schoof.

Όπως επισήμανε η κα Κεφαλογιάννη, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας. «Το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες, 15,5% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 2,2 εκατομμύρια προέρχονταν μόνο από τη Γερμανία».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή στην κρίση και έχει αναδειχθεί σε βασικό τροφοδότη της εθνικής οικονομίας.

«Στην Ελλάδα ο τουρισμός τη δωδεκαετία του 2000 μέχρι και το 2012, έδειχνε ότι πιάνει το μέγιστο των άμεσων τουριστικών εσόδων, δηλαδή τα 10 δις ευρώ. Από το 2013 βλέπουμε ότι αυτή η παγιωμένη επίδοση αυξάνεται, και φθάνει κοντά στα 12 δις. Οι προσδοκίες μας για το 2014 είναι ακόμα υψηλότερες».

«Εκ του αποτελέσματος δικαιωνόμαστε όλοι εμείς που επί σειρά ετών υποστηρίζαμε την απαραίτητη αναβάθμιση του τουρισμού τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών προτεραιοτήτων όσο και στο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής του τουρισμού ως της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας σημείωσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. προσθέτοντας ότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια οπισθοδρόμησης.

Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο και υπόσχονται ακόμα καλύτερες μέρες. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε επί σειρά ετών δείχνει ότι ξεπερνιέται. Είναι πρόδηλη η ανάγκη για νέα τουριστικά προϊόντα, νέες πρακτικές και κυρίως στρατηγική για την άμβλυνση της υψηλής εποχικότητας».

Παράλληλα, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρ. Πέτερ Σόοφ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει τόσα πολλά περισσότερα από ήλιο και θάλασσα. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στα πολιτιστικά ταξίδια και στα ταξίδια πόλεων (city breaks) καθώς και στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό θαλάσσης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν μεταξύ άλλων οι προοπτικές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα από εμπειρογνώμονες του «Project M» (Βερολίνο) και του ELITOUR (Αθήνα).

Επίσης παρουσιάστηκε το νέο εγχείρημα «Via Egnatia», που κέρδισε ήδη τις εντυπώσεις στην εφετινή Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB του Βερολίνου, project ενταγμένο στην ενότητα: «Δημιουργία δικτύων για ανάπτυξη (τουριστικών) προορισμών». Η εν λόγω παρουσίαση ανέπτυξε το πως μπορούν οι θεματικές διαδρομές και η ίδρυση δικτύων να συμβάλλουν στη δημιουργία προορισμών.

Στην ενότητα «Ανάπτυξη τουριστικών προορισμών μέσω μεγάλων επενδύσεων» παρουσιάστηκε το μοντέλο του Costa Navarino. Ειδικότερα σκιαγραφήθηκε ο ρόλος που παίζουν τα μεγάλα έργα υποδομών στη δημιουργία των τουριστικών προορισμών και το πως μέσα από αυτά μια περιοχή μπορεί να επωφεληθεί.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι επιχειρήσεις Aegean Airlines, TUI Hellas, Attika Reisen και Lufthansa German Airlines παρουσίασαν τις δικές τους στρατηγικές στον τομέα Τουρισμός και Ανάπτυξη Προορισμών.

money-tourism

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου