Ο αγώνας τρεξίματος «Monolithos Mountain Race» με διοργανωτή τον Απόλλωνα Ρόδου θα διεξαχθεί σήμερα, με συνολική απόσταση 10 χιλιομέτρων στην περιοχή Μονολίθου μέσα στο καταπράσινο δάσος του όρους Ακραμίτης.

Η διαδρομή των 10Km αποτελείται από 1 γύρο, με την εκκίνηση να δίνεται στη Μονόλιθο. Οι αθλητές συνεχίζουν, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Μονολίθου-Σιανών μέχρι την αρχή του μονοπατιού στο ύψος της Σκάλας. Από εκεί ακολουθούν μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο καταπράσινο δάσος κατευθυνόμενοι ανηφορικά μέχρι τον Αη Ιωάννη (νερό). Εν συνεχεία κατηφορίζουν μέχρι το Λημέρι (νερό) και από εκεί μέχρι το τέλος του μονοπατιού και την επανείσοδο στην επαρχιακή οδό με τερματισμό στη Μονόλιθο.

Ο 1ος Ορεινός Αγώνας Monolithos Mountain Race πραγματοποιήθηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους 100 δρομείς και συγκεκριμένα συμμετείχαν 109 άτομα!

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα ορεινού τρεξίματος έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση, αρκεί να υπογράψουν το σχετικό. Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν.

Οι αθλητές φροντίζουν να διαθέτουν την κατάλληλη ένδυση για ορεινό τρέξιμο (πχ κατάλληλα παπούτσια).

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που έχει καθοριστεί από την επιτροπή οργάνωσης του αγώνα. Η συντόμευση-κόψιμο της διαδρομής απαγορεύεται και έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του αθλητή.

Οι αθλητές αγωνίζονται χωρίς να σχηματίζουν ομάδες, εμποδίζοντας με αυτόν είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τους συναθλητές τους να προσπεράσουν.

Απαγορεύεται η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής.

Οι αθλητές αγωνίζονται με σεβασμό στους συναθλητές τους και στο περιβάλλον.

Περιγραφή διαδρομής 10 χιλιομέτρων:

Ξεκίνημα στις 11.00 από την είσοδο του σχολείου του χωριού Μονόλιθος με κατεύθυνση βόρεια. Αφού συμπληρωθεί 1,6 km αναφοράς στην άσφαλτο, ξεκινάει η ορεινή διαδρομή  προς το παρεκκλήσι του Άη Γιάννη, μέσα σε πυκνό και καταπράσινο δάσος. Τα αμέσως επόμενα περίπου 2,8 km η διαδρομή είναι ανηφορική και με αρκετή κλίση. Το πεδίο σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής περιλαμβάνει χωμάτινα, πετρώδη και βραχώδη τμήματα μονοπατιών. Τοπωνυμικά αυτό το κομμάτι ονομάζεται «Σκάλα». Στη συνέχεια οι δρομείς ακολουθούν τα επόμενα 320 μέτρα ανηφορικής διαδρομής με μικρότερη κλίση και κυρίως χωμάτινο έδαφος μέχρι το παρεκκλήσι.

Εκεί, υπάρχει σταθμός τροφοδοσίας νερού και γίνεται αναστροφή προς το μονοπάτι που οδηγεί στο εσωτερικό του βουνού. Κατεύθυνση νοτιοδυτικά και ακολουθεί περίπου 1,2 Km ευθείας και κατηφορικής πορείας, με χωμάτινο και πετρώδες έδαφος, μέχρι την «Καρδιά» του βουνού, όπως ονομάζεται και τοπωνυμικά. Συνέχεια με την ίδια ποιότητα εδάφους για τα επόμενα 2 km με ανηφόρα –ευθεία-ανηφόρα. Λίγο πριν το τέλος της ανηφόρας, στροφή αριστερά με βορειοανατολική κατεύθυνση και μετά από λίγα μέτρα ξεκινάει το τελευταίο ορεινό κομμάτι της διαδρομής, χωμάτινο και πετρώδες, όπου οι δρομείς συναντούν συνεχόμενη κατηφόρα για το επόμενο 1,1 km, με κάποια σημεία μεγάλης κλίσης. Στο τέλος της κατηφόρας οι δρομείς συναντούν ξανά άσφαλτο, στρίβουν δεξιά με κατεύθυνση προς το νότο και σε 1 km τερματίζουν στο σημείο που είχε δοθεί η εκκίνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ