Ειδήσεις

Η λίστα με τα… φέσια των Ελλήνων

Οι φορολογούμενοι διαλέγουν ποιους φόρους θα αφήσουν απλήρωτους. Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της εισοδηματικής πίεσης που προκαλεί η κρίση και η υπερφορολόγηση οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους μια σειρά από φόρους δημιουργώντας μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών προς το δημόσιο. Φόροι ακινήτων, ΦΠΑ, καταλογισμοί από καταπτώσεις εγγυήσεων ακόμη και τέλη κυκλοφορίας είναι μερικοί από τους φόρους που φιγουράρουν στη λίστα τω υποχρεώσεων που δεν εκπληρώνουν πλέον μαζικά οι φορολογούμενοι.

Ας δούμε αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:
-τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά σε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους εμφανίζουν τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις. Στο τέλος του 2012 το συνολικό ποσό που είχαν αφήσει απλήρωτο οι φορολογούμενοι ανερχόταν σε 20,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2013 το σχετικό ποσό είχε διαμορφωθεί στα 22,9 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 2,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι επιλέξουν να αφήνουν απλήρωτα τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους μετά τη διαπίστωση της φοροδιαφυγής.

-στη δεύτερη θέση εμφανίζονται οι καταλογισμοί δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του δημοσίου. Τα δάνεια μένουν απλήρωτα, το δημόσιο αναγκάζεται να τα αποπληρώσει και στη συνέχεια καταλογίζει το ποσό του δανείου στον δανειολήπτη (συνήθως επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου). Το ποσό των δανείων που έχουν καταλογιστεί εντός του 2013 αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

-στην τρίτη θέση αύξησης όσον αφορά το ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους εμφανίζεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στο τέλος του 2012 ο απλήρωτος ΦΠΑ ανερχόταν στα 12,6 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 14 δις ευρώ (αύξηση 1,4 δισ. ευρώ).

-μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στο χρέος των φορολογούμενων από φόρο εισοδήματος. Εντός του 2013 ο απλήρωτος φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, από τα 10,6 δισ. στα 11,7 δισ. ευρώ.

-στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη την τιμητική τους έχουν και οι φόροι ακινήτων. Στο τέλος του 2012 το χρέος από φόρους στην περιουσία ήταν 499 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2013 είχε αυξηθεί στα 943 εκατ. ευρώ (αύξηση 444 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (89%).

-οι φορολογούμενοι αφήνουν πλέον απλήρωτα σημαντικά ποσά και σε τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Τα συνολικά χρέη τω φορολογούμενων από τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν το 2013 κατά 41 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου