Ειδήσεις

Υπεγράφη η απόφαση για τα εφάπαξ όλων των Ταμείων

Υπεγράφη χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Βρούτση η υπουργική απόφαση με την οποία οριστικοποιούνται οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας ΝΠΔΔ και διευκρινίζεται το τμήμα των δημόσιων υπαλλήλων που θα εξαιρεθεί από τις όποιες μειώσεις ακολουθήσουν με τον νέο υπολογισμό.

Περίπου 25.472 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013, όπως δημοσίευσε και η «Καθημερινή» της Κυριακής (9/2/14) θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους με το παλαιό σύστημα υπολογισμού. Η καταβολή των εφάπαξ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της Υ.Α σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα «για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31.8.13 η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία» αναφέρει στο άρθρο 1 η Υ.Α. Με το πρώτο άρθρο διευκρινίζεται ότι οι φορείς πρόνοιας – αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας λειτουργούν «από 1.1.2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Από 1.1.2014 οι εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς – τομείς πρόνοιας τηρούνται σε ατομικές μερίδες». Στο εξής το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα νέο μαθηματικό τύπο βάση του οποίου «το ποσό της εφάπαξ παροχής θα ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας με το νέο τρόπο υπολογισμού «διασφαλίζεται, πλέον, ότι δεν θα ξαναγεννηθούν ελλείμματα στα δύο κύρια ταμεία παροχής εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)».

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στηρίζεται εφεξής σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις, καθώς εξυγιαίνονται πλήρως τα δύο βασικά ταμεία παροχής εφάπαξ στη χώρα», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. «Η προσαρμογή που γίνεται στα νέα εφάπαξ του Δημοσίου είναι η πιο ήπια δυνατή καθώς για τον υπολογισμό τους «απλώνονται» οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας.

Αποφεύγονται δραματικές και κατακόρυφες προσαρμογές στα παρεχόμενα εφάπαξ που θα έφταναν, αν δεν εφαρμοζόταν ο νέος μαθηματικός τύπος, ακόμα και σε ποσοστό 80% και 90%. Στον ιδιωτικό τομέα οι προσαρμογές στα εφάπαξ θα είναι ανεπαίσθητες. Οι καταβολές των εφάπαξ, εφεξής, θα προέρχονται μόνο από παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, από τους ίδιους πόρους των Ταμείων και όχι από δάνεια ή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Διαδοχική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ
Λύση στην εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί με τις τελευταίες εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, αναφορικά με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση, προωθείται εντός των ημερών. Υστερα από τις έντονες αντιρρήσεις που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής, με στόχο να ξεπαγώσει η καταβολή των συντάξεων και να αρθεί το αδιέξοδο για όλους όσοι αναμένουν καταβολή σύνταξης από το ΙΚΑ μετά τη βραχεία παραμονή τους στον ΟΑΕΕ. Στην επιτροπή θα μετέχουν υπηρεσιακοί εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, με σκοπό την έκδοση πορίσματος το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης. Η επιτροπή θα υποδείξει ποιο Ταμείο έχει την ευθύνη για την έκδοση της απόφασης. Δηλαδή θα απαντήσει εάν είναι ο τελευταίος φορέας ή αυτός που έχει ο ασφαλισμένος τα περισσότερα ένσημα ο αρμόδιος για τον υπολογισμό της σύνταξης φορέας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου