Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη

Τον ορισμό νέου ραντεβού για την συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την αναβολή της συνάντησης του περασμένου Δεκεμβρίου αναμένει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κρήτης θα θέσουν μια σειρά από αιτήματα στον πρωθυπουργό.
Στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος και η υιοθέτησή τους θα αλλάξει άρδην το εργασιακό τοπίο στις τουριστικές περιοχές, περιλαμβάνονται η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η επαναφορά της εφάπαξ παροχής των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, η επαναφορά των τριετιών που διεκόπησαν λόγω της εφαρμογής των μνημονίων και η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την εποχικότητα στην απασχόληση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί η νέα ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργό στον οποίον θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν άμεσα στους εργαζόμενους των τουριστικών νησιωτικών περιοχών, με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου να κρατά ψηλά στη σημαία των διεκδικήσεων την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της εποχικότητας περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στα ΚΑΕ των αεροδρομίων, τους αμειβόμενους οδηγούς ταξί και τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία.
Το θέμα της εποχικότητας, έχει ανοίξει με πρωτοβουλία Εργατικού Κέντρου Ρόδου ήδη από πέρυσι, καθώς στην περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκαν οι σοβαρές στρεβλώσεις στα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως εποχικής, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι περίπου 250 εποχικά απασχολούμενοι στα καταστήματα ΚΑΕ του αεροδρομίου της Ρόδου, που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας παρότι εργάστηκαν μόνο για τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.
Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού πλαισίου που θα ορίζει την εποχικότητα με βάση τη φύση του επαγγέλματος και την περιοχή απασχόλησής του, περιορίζοντας στις στρεβλώσεις και λύνοντας τα χέρια εργοδοτών και εργαζομένων.
Παρότι, η αλλαγή του πλαισίου, το οποίο θα αλλάξει τον χάρτη των εργασιακών δεδομένων όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε κάθε τουριστική περιοχή, είναι πάγιο αίτημα της διοίκησης του ΕΚΡ, εντούτοις η πανδημία ανέδειξε ότι η ανάγκη είναι πιο επιτακτική από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι ως εποχιακή θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3144/2013, η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.
Η εποχική εργασία, ως μορφή ευέλικτης απασχόλησης είναι η απασχόληση του εργαζομένου για συγκεκριμένους μήνες του έτους. Η εποχική απασχόληση εξυπηρετεί κυρίως, επιχειρήσεις με αμιγώς εποχική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επίσης, χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις που καίτοι λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες χρονικές περιόδους έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και άρα αυξημένη ανάγκη για εργατικό δυναμικό.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι συνήθως οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θεωρούνται μερικώς εργαζόμενοι, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ισχύουν γι’ αυτούς και οι προϋποθέσεις για τη μερική απασχόληση, δηλαδή η παροχή της εποχιακής εργασίας λιγότερες ώρες τη μέρα.
Η ετήσια περίοδος παροχής της εποχικής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δύο, ούτε μεγαλύτερη από εννέα μήνες.
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ, θα επαναφέρει το αίτημα για την τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος ως προς τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως εποχικής προκειμένου να αρθούν μια σειρά από αδικίες και στρεβλώσεις που αναδείχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.
Από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, οι 48.000 είναι εποχικά εργαζόμενοι.
Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στην επαναφορά των τριετιών. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Για να περάσουν στις αποδοχές των εργαζομένων οι αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με συλλογική σύμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισθοί (μεικτά) με την κατάργηση των τριετιών μειώθηκαν σημαντικά ως εξής:
-Έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία από 826 στα 644 ευρώ το μήνα
-Με μια τριετία από τα 889 στα 693 ευρώ το μήνα.
-Με δύο τριετίες από τα 963 στα 751 ευρώ το μήνα
-Με τρεις τριετίες από τα 1.037 στα 808 ευρώ το μήνα
-Άγαμος χωρίς προϋπηρεσία από τα 751 στα 586 ευρώ το μήνα
-Με μια τριετία από τα 813 στα 634 ευρώ το μήνα
-Με δύο τριετίες από τα 887 στα 692 ευρώ το μήνα
-Με τρεις τριετίες από τα 961 στα 750 ευρώ το μήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου