Ρεπορτάζ

Αγαλμα της Ισπανίας στην περιοχή της Κολόνας

Με επιστολή του προς την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μ. Μιχαηλίδου ο αντιδήμαρχος τουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και διεθνών σχέσεων του Δήμου Ρόδου κ. Κώστας Ταρασλιάς αιτήθηκε την χωροθέτηση στην «Κολόνα» αγάλματος της Ισπανίας.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Έχω την τιμή ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής και κατόπιν αιτήματος του Ισπανού Προξένου, να προτείνω την τοποθέτηση ενός γλυπτού μνημείου στο νησί της Ρόδου, αφιερωμένου στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια και στους Έλληνες ναυτικούς που συμμετείχαν στην αποστολή.
Το 1519 με ισπανική χρηματοδότηση, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ηγέτης της αποστολής για τις Ανατολικές Ινδίες με πέντε πλοία, ναυαρχίδα το TRINIDAD και περίπου 237 άνδρες, έβαλε πλώρη από την Ισπανία για την Ινδονησία για το πρώτο ταξίδι γύρω από τον κόσμο.
Μετά τον θάνατό του, το ταξίδι συνεχίστηκε με τους ναυτικούς που απόμειναν, για να συμπληρώσουν έτσι τον περίπλου της γης- Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος φαίνεται να υπήρχαν 9 Έλληνες, εκ των οποίων επέζησαν 5, οι 4ις Ρόδιοι: Francisco Albo (Φραγκίσκος Απόλλων) ο Ρόδιος, Μιχαήλ (Miguel) ο Ρόδιος, Miguel Sanchez ο Ρόδιος, Φίλιππος ο Ρόδιος και Νικόλας ο Έλληνας από το Ναύπλιο.
Η ισπανική πρεσβεία και το ινστιτούτο Θερβάντες χρηματοδότησαν μετά από διαγωνισμό την κατασκευή του γλυπτού, ως αναμνηστικού μνημείου για να τιμηθεί η επέτειος των 500 χρόνων από το πρώτο ταξίδι γύρω από τη γη και ταυτόχρονα να τιμηθούν οι Έλληνες ναυτικοί που ενεπλάκησαν στην τολμηρή περιπέτεια της ανακάλυψης και κατάκτησης του τότε Νέου Κόσμου.
Προτείνουμε το γλυπτό να χωροθετηθεί στη περιοχή του λιμένος της Κολόνας, σε συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο θα υποδείξετε.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι, τόσο η ιστορική ανάμνηση εκείνου του σπουδαίου επιτεύγματος, όσο και η ανάδειξη της συμβολής των Ροδίων ναυτικών στην αποστολή του πρώτου περίπλου της γης, όπως άλλωστε φημίζονταν από αρχαιότατων χρόνων για τις ναυτικές τους ικανότητες.
Ζητάμε ένθερμα την υποστήριξή σας για την επίτευξη του εγχειρήματος και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου