O ένας μετά τον άλλον ακυρώνονται οι πολιτικοί γάμοι στη Λίνδο για το 2018, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για το σημείο τέλεσής τους, λίγους μήνες πριν από την έναρξη της σεζόν, μετά τον σάλο που ξέσπασε σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ζευγάρι νεονύμφων απαθανατίστηκε να ερωτοτροπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου (σημ.: τις αποκαλύψεις είχε κάνει η «δ»).
Οι φωτογραφίες του ζευγαριού ανέβηκαν στην προσωπική σελίδα της νύφης Carly Lunn στις 5 Οκτωβρίου 2017, ο βρετανικός Τύπος «αλίευσε» την επίμαχη φωτογραφία, την δημοσίευσε και επακολούθησε αναπαραγωγή του θέματος με ποικίλα σχόλια τόσο εκτός όσο και εντός του ελλαδικού χώρου.
Ο πολιτικός γάμος τελέστηκε από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργο Ελευθερίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο οποίος μετά την τελετή αποχώρησε, το ζευγάρι όμως παρέμεινε προκειμένου να βγάλει τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες. Ανάμεσα στις αναμνηστικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους συγγενείς και τους φίλους, είναι κι εκείνη που η νύφη φέρεται να κάνει στοματικό έρωτα στον γαμπρό στο πίσω μέρος του μοναστηριού, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο γραφικό εκκλησάκι.
Η δημοσιοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, καθώς τα ζευγάρι προσέβαλε όχι μόνο τον ιερό χώρο του Αγ. Παύλου αλλά τα χρηστά ήθη και έθιμα της κοινωνίας.
Η απόφαση ωστόσο για απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου θορύβησε τους tour operators που ήδη είχαν προγραμματίσει πολλούς πολιτικούς γάμους για το 2018, κι ενώ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο να βρεθεί εναλλακτικό σημείο για την τέλεσή τους, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση.
Σε λαϊκή συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινότητα Λίνδου τον περασμένο Οκτώβριο παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέτας Παπαβασιλείου, οι επαγγελματίες της περιοχής είχαν εκφράσει την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου κάθε χρόνο, αποτελούν σημαντικό «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο της Λίνδου αλλά όλου του νησιού.
Τα περίπου 700 με 800 ζευγάρια που φτάνουν στη Λίνδο στη διάρκεια της σεζόν για να παντρευτούν συνοδευόμενα από συγγενείς και φίλους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του τοπικού τουρισμού στο οποίο μάλιστα έχουν επενδύσει οι φορείς, ωστόσο μετά την απαγόρευση των πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου κινδυνεύουν όλα να τιναχθούν στον αέρα και η τοπική οικονομία να υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Η πρόταση που είχε κατατεθεί ως εναλλακτική λύση, μετά την άρνηση του μητροπολίτη Ρόδου να ανακαλέσει την απόφασή του, ήταν η κατασκευή προβλήτας στον γραφικό κόλπο του Αγ. Παύλου όπου θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, αντί στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει αναλάβει να καλύψει το κόστος της κατασκευής αφού ετοιμαστεί η μελέτη από τον Δήμο Ρόδου, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου ο οποίος έκανε γνωστό ότι «βομβαρδίζεται» καθημερινά από τηλεφωνήματα εκπροσώπων tour operators αλλά και δημοσιογράφων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών για το τι τελικά θα γίνει, αλλά δεν έχει καμία απάντηση να τους δώσει με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις γάμων, να παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας αφού οι μελλόνυμφοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να φτάσουν μέχρι τη Ρόδο χωρίς να μπορούν να τελέσουν τον γάμο στη Λίνδο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ελευθερίου αν άμεσα δεν βρεθεί λύση με την κατασκευή της πλωτής εξέδρας στον κόλπο του Αγίου Παύλου, τότε θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι ακυρώσεις γάμων όχι μόνο για το 2018 αλλά και για το 2019, γεγονός που πέρα από την τεράστια οικονομική ζημία είναι πιθανόν η δυσφήμιση από τη δυσαρέσκεια των ζευγαριών και των tour operators να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία, «σβήνοντας» τη Λίνδο αλλά και τη Ρόδο, από τον χάρτη των γαμήλιων τουριστικών προορισμών.
Η δυσαρέσκεια των tour operators αλλά και των μελλόνυμφων που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τον γάμο τους καθώς δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν υπεύθυνη απάντηση για το πού και αν θα γίνει η τελετή και η επιλογή άλλου προορισμού, είναι κακός οιωνός και ήδη οι επαγγελματίες της περιοχής θεωρούν πως αν δεν κατασκευαστεί άμεσα ο προβλήτας, η υπόθεση είναι χαμένη.

Πάντως όλοι όσοι συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση του Οκτωβρίου, επισήμαναν ότι δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να τινάζει στον αέρα τα πλάνα εκατοντάδων ζευγαριών που ονειρεύονται να τελέσουν τους γάμους τους στη συγκεκριμένη τοποθεσία και παράλληλα να προκληθεί μεγάλο πλήγμα στην τοπική επιχειρηματικότητα. Διοργανωτές γάμων, διαπιστευμένοι φωτογράφοι και άλλοι επαγγελματίες δεσμεύθηκαν ότι θα μεριμνούν ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ανάλογο περιστατικό που να προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα, όμως μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό και τα ζευγάρια προκειμένου να διακινδυνεύσουν να χαλάσει η τελετή του γάμου τους, επιλέγουν άλλους δημοφιλείς γαμήλιους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ