Ειδήσεις

Θα «σπάσουν» όλα τα ρεκόρ φέτος οι αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό

Πρόσω ολοταχώς για νέο ρεκόρ κινείται ο ελληνικός τουρισμός το 2014, υπό την προϋπόθεση βέβαια να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρ. Ανδρεάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το 2013 έκλεισε θετικά, ξεπερνώντας τους στόχους και τις προσδοκίες μας, με ρεκόρ διεθνών αφίξεων στα 17,8 εκατ. και εσόδων στα 12,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας. Για το νέο έτος, ο ΣΕΤΕ έθεσε ως στόχο τα 18-18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 13 δισ. ευρώ εσόδων και σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι απολύτως εφικτοί. Παράλληλα επισημαίνει πως «με τη συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας και με πολύ δουλειά είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο προς την ανάκαμψη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας».
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ανδρεάδης στον πρωθυπουργό, οι προκρατήσεις φέτος καταγράφουν αύξηση με διψήφιο ποσοστό, ενώ επίσης θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των μεγαλύτερων tour operators και αεροπορικών εταιρειών.
Ολοι οι φορείς του κλάδου επίσης τόνισαν στον πρωθυπουργό την πολύ θετική σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, ενώ οι εξαγγελίες από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. ενισχύει περαιτέρω το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη της McKinsey για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με ορίζοντα το 2021-2023, η χώρα θα επιτύχει 22 – 24 εκατ. αφίξεις και 18 -19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή επιπλέον εννέα μονάδες στο σημερινό της ΑΕΠ, δημιουργώντας παράλληλα 300.000 θέσεις εργασίας.
Τουριστική προοπτική
Τουριστική προοπτική για την Ελλάδα διαβλέπει για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρης, ο οποίος δηλώνει πως το 2013 εξελίχθηκε τουριστικά σε μια εξαιρετική χρονιά με σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Για το 2014, ο κ. Γ. Τσακίρης επισημαίνει πως τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των τουριστών μας, υπό την πάγια προϋπόθεση διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν ότι η καλή πορεία του 2013 θα συνεχιστεί και το 2014 με περαιτέρω αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας για πρώτη φορά να έχει τουριστική προοπτική. Η συνέχιση της αυξητικής πορείας της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, προϋποθέτει την ανάληψη από μέρους τους κάποιων σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων που άπτονται της βελτίωσης της εικόνας των προορισμών, της εμπειρίας των επισκεπτών, του εμπλουτισμού του προϊόντος και της αύξησης των κονδυλίων προβολής.
Για το 2014 επισημαίνει ο κ. Τσακίρης πως η βρετανική αγορά δείχνει ανοδικές τάσεις, με τις προκρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 10%, όπως και η γαλλική, η ρωσική αγορά προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ανεβάζει τους ρυθμούς ζήτησης για διακοπές στη χώρα μας και για το 2014, από την σκανδιναβικές αγορές προβλέπεται, βάσει και των προγραμματισθέντων πτήσεων, αύξηση της κίνησης, ενώ η γερμανική αγορά δείχνει σημάδια αφύπνισής της.
Οι υπόλοιπες αγορές -Τουρκία, Βαλκάνια. Ουκρανία, Αμερική- προβλέπεται ότι συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με την τάση του 2013 να συνεχίζεται και το 2014. Αντιθέτως ο εγχώριος τουρισμός δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης ή βελτίωσης, αφού η εγχώρια οικονομική δυσπραγία αποτυπώνεται σε σημαντικό βαθμό και στον τουριστικό τομέα.
Σχετικά με την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2014, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκρατήσεων, το 2014 φαίνεται να παρουσιάζει έντονη τουριστική ζήτηση.

Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες γεωπολιτικές αναταράξεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, και εάν διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα σε συνδυασμό με μια ήδη διαφαινόμενη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, τότε το τουριστικό 2014 θα μπορούσε να είναι καλύτερο ακόμη και από τη χρονιά ρεκόρ 2013».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου